Milyonlarca takipçin olabilir ama kitabın satmayabilir

Web Özel ÖZEL HABERLER
Milyonlarca takipçin olabilir ama kitabın satmayabilir
Billie Eilish 20 yaşında 7 Grammy Ödülü'nün sahibi oldu. Fotoğraf: Shutterstock

Müzik dünyasında eşi benzeri görülmemiş bir başarı yakalayan Billie Eilish'in biyografi kitabı satmadı. 90 milyon Instagram takipçisi olan, bu genç kadının her adımı olay olurken kitabına neden ilgi gösterilmedi? Yayıncılık sektörü için takipçi sayısı ne demek?

Instagram’da 97 milyon, Twitter’da 6 milyon takipçisi olan birinin biyografi kitabını yayımlamak ticari olarak doğru bir hamle gibi gözüküyor. Hatta bu kitabın en çok satanlar listesine girebileceğini de düşünebilirsiniz.

Dünyanın en meşhur sanatçılarından olan Bilie Eilish’in kendi ismini taşıyan biyografi kitabı Mayıs ayından bu yana ABD’de 64 bin adet sattı. Bu fena bir satış adedi olmasa da yayıncısı kitaba 1 milyon dolar yatırım yapmıştı.

Bir kitabı basmadan önce büyük yayın evleri ne kadar satacağı üzerine tahminlerde bulunur ki fazla basılan kitap elde kalmasın veya eksik basılandan dolayı ürün sevkiyatında sorun çıkmasın. Bu noktada son yıllarda yayıncılar sosyal medya takipçi sayılarını ciddiye almaya başladı.

Özellikle eser kurgu değilse takipçi sayıları çok daha önemli oluyor. Fakat son yıllarda yüksek takipçili isimlerin kitaplarının da iyi satmadığı oldu. Barnes&Noble kitaplarının direktörü Shannon DeVito, “Takipçi sayılarında güvenebileceğiniz tek şey ona güvenemeyeceğinizdir” demekte.

'BİR TWEET KİTABI SATTIRMAZ'

St.Martin Press yayın evinin üst düzey editörü Marc Resnick, “Yıllar geçtikçe takipçi sayısı daha önemli. Bir tweetin veya bir gönderinin kitabı sattırmayacağını biliyoruz ama doğru zamanda doğru takipçilere sahip olmak diye bir şey de var” ifadelerini kullandı.

Örneğin pop müzik sanatçısı ve sinema oyuncusu Justin Timberlake 2018 yılında biyografisini yazdı, yayın evi bu hikayeyi 1 milyon dolara satın aldı, kitap üç yıl içinde sadece 100 bin satabildi. Donald Trump’ın sık sık hedefe aldığı Minesota’dan Demokratik Parti Milletvekili seçilen Ilhan Omar’ın 3 milyon Twitter, 1.3 milyon Instagram takipçisi var.

ZATEN BEĞENİYOR ÜSTÜNE OKUMUYOR

Omar’ın “Amerika böyle gözüküyor: Mültecilikten Milletvekilliğine Yolculuğum” isimli biyografisi Mayıs 2020’de yayımlandı ve 26 bin sattı. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bazı yayıncılar insanların kişileri beğenmesini ve takip etmesini sağlayan özelliklerini bir de kitaplardan okumak istemediklerini düşünüyor.

Bazı durumlarda ise yüksek takipçi sayısına sahip insanlar kitaplarının reklamını imajlarına zarar verebileceğini düşündükleri için sosyal medya aracılığı ile sık sık yapmıyor. Ayrıca kitap da iyi yazılmamış olabilir. Her ne kadar ünlü insanların kitaplarının üzerinde kendi imzaları olsa da kitapları çoğu zaman onların yazmadığını ve hayalet bazı yazarlar (ghost writer) aracılığı ile kitapların hazırlandığı biliniyor.

Random House Children Books yayınevinden Barbara Marcus kitabı basmadan önce ünlü isimlerden kitabın hikayesini dinlemek istediğini söylüyor. Bu dinlediği hikayeye göre; kitabın içeriğini anlamaya çalışıyor. Bazı yayıncılar ise kişilerin yüksek takipçi sayıları olabileceğini ama kişinin şu an hayatta ne kadar aktif olduğunu söylüyor. Örneğin 5 milyon Twitter takipçisine sahip bir ünlü isim 5 yıldır albüm çıkarmayıp, sahne almıyorsa kitap o kadar ilgi görmeyebilir.

Kitapların tanıtımında diğer sosyal medya hesapları da önemli. Kitap-kahve-sehpa üçgeninde fotoğraflar çeken hesaplar kitapların tanımına ciddi katkılarda bulunabiliyor. Ayrıca kitaplardan sonra Instagram hesaplarında ciddi takipçi kazanan insanlar da var.

Milyonlarca takipçin olabilir ama kitabın satmayabilir - Resim : 2

BILLIE EILISH KİMDİR?

2001 doğumlu olan Billie Eilish 2015 yaşından beri aktif müzik ile uğraşıyor. Genç yaşında getirdiği tarz ile oldukça başarılı kabul edilen genç kadının 20 yaşında tam 7 Grammy ödülü bulunuyor. Oyuncu bir anne ve müzisyen bir babanın kızı olan Eilisih 13 yaşında ağabeyinin grubu ile müzik yapmaya başladı. Eilish’in adını duyurduğu ilk şartı 18 Kasım 2015’te çıkardığı Ocean Eyes isimli şarkı oldu. Bu şarkı Sound Cloud’a yüklendikten kısa süre sonra büyük bir hit oldu ve Eilish’e çocuk yaşta dev bir şöhretin kapısını açtı.

*Yukarıdaki derlemede yen alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Elizabeth A. Harris imzasıyla yayımlanan 'Millions of Followers? For Book Sales, ‘It’s Unreliable.’' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

billie eilish kimdir?