Michael Jackson'ı yıldıza dönüştüren adam hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Michael Jackson'ı yıldıza dönüştüren adam hayatını kaybetti

Michael Jackson'ın solo kariyerini inşa eden adam olan CBS Records'un Başkanı Walter Yetnikoff hayatını kaybetti. 

Dünya müziğinde aralarında Michael Jackson'ın da olduğu çok sayıda önemli ismin kariyerini yöneten kişi olan plakçı Walter Yetnikoff, 87 yaşında hayatını kaybetti.

11 Ağustos'ta 88. yaşını kutlamaya hazırlanan Yetnikoff'un ölüm haberi müzik dünyasında büyük üzüntü yarattı. 

Uzun süredir birçok farklı hastalıkla mücadele eden Walter Yetnikoff'un ölüm haberini eşi Lynda verdi. 

Michael Jackson'ı yıldıza dönüştüren adam hayatını kaybetti - Resim : 1

Walter Yetnikoff kimdir?

19933 yılında Brooklyn'de doğan Walter Yetnikoff kötü bir çocukluk geçirdi. Babasının sürekli fiziksel şiddetine maruz kalan Walter o günleri New York Times'a "Ben 5 yaşındayken beni sokakta tekmelerdi. Bunun normal olduğunu düşünürdüm. Bir çocuğun kafasını duvara vurmak normal bir şey gibi gelirdi" diye anlatmıştı.

Brooklyn Teknik Lisesini ve ardından Brooklyn Koleji'ni bitiren Yetnikoff, Columbia Hukuk Okulu'nu da tamamladı. Mezun olduktan sonra Amerikan ordusuna yazıldı. 1956-1958 yılları arasında soğuk savaş döneminde ordu için Almanya'da görev yaptı. 

Ordudan ayrıldıktan sonra Yetnikoff, Rosenman hukuk firmasına girdi. CBS'i temsil eden William S. Paley tarafından işe alındı. CBS Records'ta 1961'de şirket avukatı olarak göreve başladıktan sonra, CBS/Sony ortaklığının kurulmasında etkili oldu. 1988'de Sony'nin CBS'i satın almasının tohumları o zaman atıldı. 

1971-1975 yılları arasında CBS Records'un uluslararası başkanı olarak görev yaptı, denizaşırı operasyonları yürüterek şirketi büyüttü. 1975'te CBS Records'un başkanlığına atandı. 

Yetnikoff yetkiyi alır almaz rakiplerinin elindeki sanatçılara yöneldi. James Taylor ve Paul McCartney'yi Warner ve Capitol/EMI'den koparmayı başardı. Warner'daki rakibi Mo Ostin ise Paul Simon'ı CBS'in elinden alarak karşılık verdi. 

Michael Jackson'ı yıldıza dönüştüren adam hayatını kaybetti - Resim : 2

Michael Jackson'ın solo kariyerini inşa eden adam

Yetnikoff yönetimindeki CBS'te Paul McCartney ve Stevie Wonder işbirliği sonucu ortaya 1982 yılında "Ebony ve Ivory" albümü çıktı. Daha sonra Macca'nın "Tug of War"u ve Michael Jackson'ın "The Girl is Mine ve Thriller" albümlerini yayınladı. McCartney ve Jackson'ın düeti "Say Say Say"in altında da onun imzası vardı.

Yetnikoff'un plak işinde ne kadar iyi olduğunu anlamak için 1983'te düzenlenen 50. doğum günü partisine bakmak yeterli. Mick Jagger, Billy Joel, Christie Brinkle, Ahmet Ertegün partideki konuklardan sadece birkaçıydı. 

MTV'deki 'ırk' engelini yıkan adam olarak da bilinen Yetnikoff o dönem videoyu oynatmayı reddeden MTV'ye Michael Jackson'ın 'Billie Jean' şarkısını zorla çaldırarak ününe ün kattı. MTV'yi bu şarkıyı yayınlamazsa tüm şarkıcılarını kanaldan çekmekle tehdit etti. 

Yetnikoff yönetimindeki CBS Records'ta Michael Jackson'ın Thriller'ı 40 milyon sattı. O dönemde Bruce Springsteen'in "Born in the USA"i  20 milyondan fazla, Billy Joel'in "The Stranger"ı ise 13 milyon satmıştı. 

1984 Grammy Ödülleri'nde Michael Jackson, Yetnikoff'u "Dünyanın en iyi plak şirketi başkanı" diyerek kürsüye çağırdı. 

Barbara Streisand'ın en çok satan albümünde yine Yetnikoff'un imzası vardı. 

Yetnikoff ayrıca o dönemin yeni sanatçıları "Weird Al" Yankovic, Gloria Estefan ve Cyndi Lauper'in kariyerlerine başlamasını sağlayan isim oldu. 

Michael Jackson'ı yıldıza dönüştüren adam hayatını kaybetti - Resim : 3

Billy Joel'in menajerini tehdit etmişti

Sanatçılarını sıkı biçimde savunan Yetnikoff, Billy Joel'in kaybettiği yayın haklarını yeniden almasını bile sağladı. Billy Joel "The Last Play at Shea" belgeselinde Yetnikoff'un haklarını ele geçiren eski menajeri Artie Ripp'i fiziksel olarak nasıl tehdit ettiğini anlatmıştı. 

Yetnikoff 1988'de CBS'in Sony'ye olan satışında önemli bir rol oynadı. Bu satış 2 milyar dolara gerçekleşti.  1990'da istifa etti. Şirketin yeni sahiplerinin Yetnikoff'un egosu ve davranışlarından rahatsız olduğu iddia edildi. 

CBS Records'la yollarını ayıran Yetnikoff, Velvel Records'u kurdu. Bundan sonra hayatını daha çok hayır işlerine adadı. 

Evli olan Yetnikoff'un iki oğlu bulunuyordu. 

Kaynak: Haber Global TV

Michael Jackson 2021'de hayatını kaybeden ünlüler