Mavi hap mı kırmızı hap mı? ?? Matrix 4 sinemaya ne getirecek?

Mavi hap mı kırmızı hap mı? ?? Matrix 4 sinemaya ne getirecek?

Mavi hap mı kırmızı hap mı? Bu sorunun üzerinden 21 yıl geçti. Kırmızı hapı seçen Neo'nun maceraları yeniden beyaz perdeye aktarılıyor. Peki Matrix'i bu kadar özel yapan neydi? Yeni seri sinemaya nasıl bir yenilik getirecek? Yoksa sadece bir devam filmi mi izleyeceğiz?

‘Mavi hap mı kırmızı hap mı?’ Morpheus’un karşısında oturan Neo hayatına anlam katacak bir karar almak üzeredir. Seçtiği kırmızı hap dünyayı tamamen değiştirecektir.

Matrix 90’ların sonu 2000’li yılların başına damgasını vuran bir film serisi. Wachowski kardeşlerin epik yapımı sinemaya getirdiği yeniliklerin yanı sıra Keanu Reeves’in bir Hollywood efsanesine dönüşmesinde de büyük katkıda bulundu.

İki kardeş daha sonra V for Vendetta gibi unutulmaz bir film çekseler de sinematografik açıdan hala en büyük başarılarının Matrix olduğu kabul ediliyor. Geliştirilerek kullanılan ağır çekimleri, (bullet time-slow motion) hikaye derinliği ve o güne kadar bilim kurgu filmlerine getirdiği felsefi derinlik ile Matrix inanılmaz bir üçleme oldu. Filmin ardından çıkan bilgisayar oyunları ve animeler de milyonlarca kopya sattı. Üçleme toplamda 1.6 milyar dolar hasılat yaptı.

Merakla beklenen Matrix 4'ün fragmanı dün yayınlandı

DEDİKODULAR 2012'DE BAŞLADI

2012 yılının başlarında Matrix’in yeni bir üçleme ile seyircilerin karşısında olacağı dedikoduları ortaya çıkmaya başladı. Watchowski kardeşlerin filmin animasyonları için Avatar’ın yönetmeni James Cameron ile de bir araya geldikleri söyleniyordu.

2014 yılına gelindiğinde Watchowski’lerin senaryoyu tamamladığı, düzeltmeler için Warner Bros’a gönderdikleri iddia ediliyordu.

Aradan beş yıl geçtikten sonra kardeşlerden Lana Wachowski çalışmalarını hızlandırdı ve Matrix 4’ün çekimi için ekibi toplamaya başladı. Önce Keanu Reeves (Neo) ve Carrie-Anne Moss (Trinity) ile anlaşıldı. Henüz senaryo hakkında pek bir detay bilinmiyor ama Morpheus’u canlandıran Laurence Fishbourne bu filmde rol almayacak. Morpheus’un daha genç bir halini oyuncu Abdul-Mateen II canlandıracak.

Aynı zamanda sinema tarihine mal olmuş olan Ajan Smith karakterini canlandıran Hugo Weaving de filmde olmayacak. Oyuncu aslında filmde olmak istediğini fakat başka projeleri ile tarihler çakıştığı için yönetmen Wachowski’nin bu yönde karar aldığını söyledi.

Mavi hap mı kırmızı hap mı? ?? Matrix 4 sinemaya ne getirecek? - Resim : 1Hugo Weaving'in hayat verdiği Ajan Smith karakteri.

Warner Bros ve Village Roadshow filmin dağıtımını üstlenecek. Yönetmen, yapımcı ve senarist Lana Wachowski, “20 yıldır işlediğimiz konular şu an daha güncel. Bu karakterleri hayata geri getirdiğim ve tekrar harika insanlarla çalışacağım için mutluyum” diyor.

MATRİX 1 NEDEN ÇOK BAŞARILIYDI?

Matrix 1’in senaryosundan önce çok tutmasının sebebi ağır çekim teknolojisini bugüne kadar sinemada görülmemiş bir şekilde kullanması oldu. Aslında 1960’lı yıllardan bu yana yüksek kareye sahip ağır çekim görüntüler sinemada yer alıyordu. Matrix’te ilerleyen görsel efekt teknolojisi ile kurşunların da ağır çekim görüntülere eşlik etmesi görsel olarak harika bir sahne oluşturdu. Bu teknoloji Matrix’ten hemen sonra bilgisayar oyunları alanında da kullanılmaya başlandı ve Remedy firması da Max Payne (2001) oyununa ekledi.

Matrix’te kurşun zamanı (bullet time) ismi verilen ağır çekim teknolojisinin geçmiş örneklerden asıl farkı, ağır çekimde gösterilen görüntüde kameranın 360 derece hareket etmesiydi. Bu sahneler yeşil veya mavi bir arka planda çekiliyor. Sahneyi alan birçok kamera ise birbirini çok sıkışık aralıklarla yerleştiriliyordu. Matrix serisi görsel olarak başka yeniliklere de imza attı. Örneğin 2000’li yılların başını sallayan yüksek çözünürlüğe (HD) sahip kameralar ilk kez bu filmde insanların yer aldığı sahnelerde kullanıldı.

Bullet time teknolojisi sadece bilgisayar efektlerinin iyi olmasını gerektirmiyor aynı zamanda sahnedeki oyuncunun da ondan beklenen aksiyon sahnelerini iyi çıkartması gerek çünkü Bullet Time teknolojisi ancak çok hareketli anların yavaşlatılması ile anlam kazanıyor.

Filmin konusu hakkında henüz tam bir bilgi yok. Filmin isminin The Matrix Resurrections (Diriliş) olacağı açıklandı. 22 Aralık 2021'de vizyona girmesi bekleniyor.

Mavi hap mı kırmızı hap mı? ?? Matrix 4 sinemaya ne getirecek? - Resim : 2

Kaynaklar: Variety, IGN, Haberglobal.com.tr