Asyalı süper kahraman Kara Panter'in açtığı yolda mı yürüyor?

Asyalı süper kahraman Kara Panter'in açtığı yolda mı yürüyor?

Marvel'in Asyalı bir süper kahramana başrol verdiği ilk film Shang-Chi ve 10 Yüzüğün Efsanesi gündem oldu. Geçmişte sinemadaki Asyalılar ya kötü adam oluyor ya da filmdeki silik karakterleri canlandırıyorlardı. Bir beyazın oynamadığı ilk süper kahraman filmi Kara Panter nasıl bir yol açtı?

Marvel’in sahibi Disney dünyanın en büyük ve en pahalı sinematik evrenini yönetiyor. Gişede inanılmaz rakamlar elde eden Avengers serisinin bitmesinin ardından farklı süper kahramanları ön plana alan Marvel, şimdi tarihindeki ilk Asyalı süper kahraman Shang-Chi ile karşımızda.

Tahmin edilebileceği gibi bol bol aksiyon sahneleri olan filmde başrolü Simu Liu canlandırırken Jackie Chan filmlerinde de görev alan dublör ekibi bu yapımda kendisine eşlik ediyor.

Marvel’in Asyalı bir süper kahramanı tercih etmesinin ekonomik sebepleri de olduğu belirtiliyor. Kara Panter filminin siyahiler üzerindeki etkisinin bir benzerinin Asyalı toplumlar arasında Shang-Chi’ye karşı olması umuluyor.

Kara Panter dünya genelinde 1 milyar dolara ulaşan ilk Marvel filmi olmuş, stüdyoya tarihinin ilk Oscar’ını da getirmişti.

Sosyolog Nancy Wang Yuen, “Kara Panter çok başarılıydı çünkü siyahilerin başrollerde oynadığı filmlerin dünya çapında iyi gişe yapmayacağı düşünülüyordu” ifadelerini kullanıyor.

‘Shang-Chi ve 10 Yüzüğün Efsanesi’ filmi İşçi Bayramı’nı da (ABD’de eylül ayının ilk haftası kutlanır) kapsayan hafta sonunda ABD ve Kanada’da 90 milyon dolar gibi yüksek bir gişe hasılatı yaptı.

Asyalı süper kahraman Kara Panter'in açtığı yolda mı yürüyor? - Resim : 1Kara Panter'i canlandıran Chadwick Boseman geçen yıl kanserden hayatını kaybetmişti. Fotoğraf: Marvel

ASYA SİNEMASI ETKİSİNİ HİSSETTİRİYOR

Son yıllarda Asya sinemasının ABD üzerinde de bir etkisi var. Asya-Amerikalıların yazdığı Crazy Rich Asians, The Farewell ve Minari gibi filmler büyük izleyici kitleleri oluştururken, Güney Korelilerin çektiği Parazit filmi en iyi film Oscar’ı ödülünü almıştı.

Hollywood sinemasında ırkçılık üzerine bir kitabı da olan Sosyolog Wuen, “Asyalı bir süper kahramanın olması önemli çünkü önceden filmlerde Asyalılar genellikle kötü adamı oynuyorlardı” ifadelerini kullandı.

KLİŞELER

Sinemada bilinen ilk Asyalı karakter 1915 çekimi Madam Butterfly’da oynayan 15 yaşındaki Japon genç kız Cho-Cho San’dı. Klişelerle örülen bu filmde bir ABD’li bir denizci bir Japon kızla evleniyor daha sonra ABD’ye dönüyor, orada başka bir kadınla evleniyor ve bu evlilik sonucu Japon kadından olan kızını ABD’ye götürmek istiyor ve Cho-Cho San kendi hayatına son veriyordu.

Cho-Cho San’lı yıllarda sinemadaki filmlerin hepsi sessizdi ama ses geldikten sonra da Asyalı oyuncular sinemalarda istedikleri sesi bulamadı ve çoğunlukla klişe rolleri doldurmakla görevlendirildiler.

Hollywood’un ilk Çin-Amerikan yıldızı Anna May Wong’du. May Wong da oynadığı filmlerde sık sık rol icabı ölürken, 20’li yıllarda başladığı sinema kariyerinde ancak 1937 yılında bir romantik filmde oynayacaktı ki o rol de Alman aktris Luise Rainer’e verildi.

Asyalı süper kahraman Kara Panter'in açtığı yolda mı yürüyor? - Resim : 2Anna May Wong / Fotoğraf: Boston Şehir Konseyi

'HİÇBİR ARZUSU OLMAYAN PASİFLER'

Asyalı aktör ve yazar Daniel York Loh filmlerdeki Asyalı erkek karakterlerin hiçbir arzusu olmayan pasif tipler olarak resmedildiğini aktarıyor.

Asya kültürü için bazı önemli figürler de zaman zaman batı sinemasına beyaz ve erkek oyuncuların canlandırılması ile aktarıldı. Doctor Strange filminde Strange’in yakınındaki karakterlerden biri çizgi romanda Asyalı bir erkek olmasına rağmen Marvel rolü Tilda Swinton’a vermişti.

Asian Movie Pulse’ta film eleştirmenliği yapan Grace Han, “Black Panther, Shang-Chi için gereken yolu açtı” değerlendirmesinde bulundu.

Disney bu film için bu yılın genelinden farklı bir yöntem izleyerek yapımı önce sinemalarda sinemalardan da 45 gün sonra Disney’in dijital platformunda yayınlama kararı aldı.

Filmin Amerika genelinde Asyalıların imajı açısından da olumlu olması bekleniyor. Koronavirüsten sonra ülke genelinde Asyalılara karşı nefret o kadar çok arttı ki durum endişe veriyor. FBI 2020 yılında önceki yıllara göre Asyalılara yönelik işlenen nefret suçu sayısında yüzde 70 artış olduğunu söylüyor.

KONUSU NE?

Shang-Chi ve 10 Yüzüğün Efsanesi, babası tarafından suikastçı olmak üzere yetiştirilen Shang-Chi’nin hikayesini konu alıyor. Shang-Chi'nin babası ölümsüz bir büyücü. Babası tarafından suikastçı olmak üzere eğitilen Shang-Chi aynı zamanda simya ve insanüstü güçlerle dövüş tekniklerini geliştiriyor. Babasının yıkıcı güçlere sahip biri olduğunu öğrenen Shang-Chi, güçlerini onun imparatorluğunu yıkmak için kullanıyor. Babasının düşmanıyla dost olan kahraman, dünyayı geziyor ve birçok süper kahramanla yolları kesişiyor.

Kaynak: BBC, Wall Street Journal, Beyazperde

sinema