Kayseri’de 7.5 milyon yıllık fosil faunası

Kültür Sanat haberleri Kayseri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Arkeoloji arkeopark ÖZEL HABERLER
Kayseri’de 7.5 milyon yıllık fosil faunası

Kayseri'de bilim insanlarının “Choerolophodon” diye belirlediği ve “Fillerin Atası” olarak nitelenen 7.5 milyon yıl öncesine ait bozulmamış fosil ile birçok kalıntı görücüye çıktı. Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, dünyanın jeolojik tarihine Kayseri’den ışık tuttuklarını söyledi.

Kayseri Yamula Barajı çevresindeki bilimsel kazılarda bulunan ve dünyanın ilgisini çeken 7,5 milyon yıllık fosiller Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile ayağa kaldırılırken, ziyarete açıldı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazılarda bulunan 7.5 milyon yıllık fosil faunası, yeniden canlandırma çalışmalarıyla vatandaşlarla buluşturulurken, kazı çalışmalarında ortaya çıkan üç toynaklı atlar, hortumgiller, boş boynuzlular ve zürafagiller ailelerinden türlerin yer aldığı fosiller ve replikaları büyük ilgi çekti.

Kayseri’de 7.5 milyon yıllık fosil faunası - Resim : 1

ONLARCA FOSİL KALINTISI  

Kurtarma kazısı olarak başlanan ve halen sürdürülen Yamula Barajı kazı çalışmalarında birçok fosil kalıntısı ortaya çıkarılmış, Prof. Dr. Pınar Gözlük Kırmızıoğlu, Prof. Dr. Okşan Başoğlu ve Prof. Dr. Cesur Pehlivan başkanlığında oluşturulan bilimsel heyet tarafından hazırlanan Kayıp Fauna Belgeseline ve resim sergisi hayata geçirilmişti.

Kayseri’de 7.5 milyon yıllık fosil faunası - Resim : 2
Fosil replikaları büyük beğeni topluyor.

EŞİ BENZERİ YOK

Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği Başkanı ve Yamula Kazısı Bilim Heyeti Üyesi Ankara Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise ortaya çıkartılan buluntulara ilişkin, "Yamula, Anadolu’nun en büyük fosil yatağı olarak, dünyadaki eşi benzeri olmayan, tek örneklerin yer aldığı, zengin bir lokalite. Son derece iyi korunmuş muhteşem örneklerin bulunduğu bölgede çalışmalar sürüyor. Paleontoloji müzesi hayalimiz de yakında hayata geçecek. Çalışmaların en önemli fosillerin ayağa kaldırılması çalışması olarak yürütülüyor" dedi.

2018 yılından bu yana çıkarılan birçok farklı türdeki canlıların fosilleri ve bu fosiller kullanılarak elde edilen replika ayaklandırmalar arasında en önemli buluntulardan biri Fillerin Atası Choerolophodon’un parçaları olarak dikkat çekiyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel