Kanye West bu hale nasıl geldi?

Kanye West bu hale nasıl geldi?

Çıkışı sürekli ertelenen albüm Donda ile Kanye West hayranlarına 10. kez 'merhaba' dedi. Bu albüm hepsinden daha karanlık ve pek çok dini referans içeriyor. 21. yüzyılın en büyük rap sanatçılarından biri olan Kanye West bipolar hastalığı ile mücadele ederken bir yandan da travmaları ile yüzleşiyor.

“Arka bahçemde futbol oynuyorlar, galiba Messi’yi gördüm” 21. yüzyılın en büyük rap sanatçılarından biri olan 21 Grammy ödüllü Kanye West’in son albümünde yer alan şarkılardan birinin sözleri böyle. Uzun süredir nasıl yaşadığı belli olmayan çevresindeki pek çok insanı kendinden uzaklaştıran Kanye merakla beklenen albümü Donda’yı piyasaya sürdü.

Kanye’nin 10’uncu stüdyo albümü Donda’nın çıkışı son James Bond filminden daha fazla ertelendi. Bu yüzden albüm rap dünyasının en merak edilen çalışması kabul ediliyordu. ABD Başkanlığı’na adaylığını koyan West’in son albümünde oldukça fazla dini referans olması dikkat çekiyor. 

Çoğu eleştirmen albümü oldukça karanlık bulsa da müzikalite olarak iyi bir seviyede olduğunu düşünüyor. Peki rap müziğin önümüzdeki 20 yılına damga vurması beklenen bu adam neden artık çok karanlık şarkılar yazmaya başladı?

Kanye West’in akıl sağlığının iyi olmadığına ilişkin yakın çevresinden ilk bilgiler geçen yıl People Dergisi’nde çıkan bir yazı ile ortaya dökülmüştü. West’in birkaç haftalık depresyon nöbetlerine girdiği daha sonra normale döndüğü ifade ediliyordu. Yakın çevresinin verdiği bilgilere göre bipolar bozukluk ile mücadele eden West bu sebepten ötürü de ABD Başkanlığı’na adaylığını koymuştu.

West’in geçmişinde de sık sık manik ve depresif dönemler geçirdiği biliniyor. Bir kaynak, “Kimse davranışlarını tahmin edemiyor” diyordu.

Kanye West bu hale nasıl geldi? - Resim : 1Son albümü Donda'nın lansman partisine başına taktığı maske ile çıkan Kanye, etkinliğin düzenlendiği Atlanta Mercedes Benz stadyumunda birkaç gün yaşadı. Fotoğraf: Universal Music

DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ

West başkanlığa adaylığını koyacağı partinin isminin “Doğum günü partisi” olacağını söylüyordu. Sebebi sorulduğunda ise, “Çünkü biz kazanacağız ve o gün herkesin doğum günü olacak” diyordu.

2016 yılında psikolojik krizler yaşadığı sebebiyle turnelerini iptal eden West, 2018 yılında bipolar olduğunu kabul etmişti. 39 yaşında kendine bu teşhisin konduğunu söyleyen West, “Bu bir özür değil bir süper güç” diyerek hastalığının müzikal üretimine olan etkisinden söz ediyor.

West daha sonra bipolar olduğunu inkar ederek klinik olarak uyku eksikliği çektiğini iddia etti. Yakın çevresindeki insanlar rahatsızlığı için ilaç almayı inkar ettiğini yan etkileri istemediğini söylüyor.

Kanye West bu hale nasıl geldi? - Resim : 2Bir dönem sıkı bir Trump hayranı olan Kanye West, Trump yönetiminin faaliyetlerini gördükten Trump ile birlikteyken paylaştığı fotoğrafını silmişti. Fotoğraf: Reuters

'HÜKÜMET KAFAMA ÇİP TAKTI'

West geçen yıl psikolojik rahatsızlıklarının ilerlediği bir dönemde ünlü şovmen David Letterman’ın şovunda yaptığı bir açıklamada, “Benim anlayışıma göre herkesin farklı deneyimleri oluyor. Bugünlerde herkes oyuncu olmuş. Her şey bir komplo. Hükümetin kafanıza bir çip yerleştirdiğini hissediyorsunuz. Kayıt edildiğiniz hissine kapılıyorsunuz. Bunların hepsini düşünüyorsunuz ve kimseye güvenmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Kanye West bu hale nasıl geldi? - Resim : 3Kanye West, David Letterman'ın sorularını yanıtlarken... Fotoğraf: Reuters

Yakınları ilaç kullanmadığı sürece medyanın karşısına çıktığı her zamanda pot kırmaya meyilli olduğunu aktarırken 2018 yılında verdiği başka bir röportajda “Kölelik bir tercihtir” diyerek siyahi Amerikalılardan büyük tepki çekmişti.

Bipolar bozukluk yaşayan insanlarda ani durum değişimleri olabiliyor. ABD Ulusal Akıl Sağlığı Birliği’ne göre bu insanlar zaman zaman karmaşık konular hakkında çözümler de getirmekte başarılı olabiliyorlar. Bu hastalıkla yaşayan insanlar bir konuya odaklanma sorunu yaşıyor. Uzmanlara göre yakın bir aile üyesini kaybetmek, stres veya travmatik başka bir süreç yaşamak bu durumu ortaya çıkarabiliyor.

Uzmanlara göre bipolar bozukluğu olan kişilerde aşırı bir özgüven durumu da gözlenebiliyor. West bazı röportajlarında 'tanrının kendisi ile konuştuğunu' iddia ediyordu.

West rahatsızlığının ilk yıllarında bu konu hakkında konuşmasa da sonraları bu konudan açıkça söz etmeye başlamış. Örneğin ‘deli’ kelimesinin kullanımı ile ilgili olarak, “Bu insanın doğabileceği, sürüklenebileceği, daha sonra içine girip çıkabileceği bir durum” demişti.

Yakınları West’in psikolojik sorunlarının odağında 2007 yılında bir estetik ameliyatta annesi Donda’nın beklenmeyen bir şekilde vefat etmesi olduğunu söylüyor.

Annesinin ismini verdiği Donda adlı albümün son şarkısı Jesus Lord pt 2’de şu sözleri yazmış: Eğer bu gece ölürsem onu öbür tarafta görebilir miyim?

Kaynaklar: People, The New York Post, Telegraph, Variety, Forbes

 

Kanye West