İnebahtı Deniz Savaşı, Don Kişot'un yazarı Cervantes'in hayatını böyle değiştirdi!

İspanya Kültür Sanat haberleri Osmanlı
İnebahtı Deniz Savaşı, Don Kişot'un yazarı Cervantes'in hayatını böyle değiştirdi!
Mariano de la Roca y Delgado'nun "Miguel de Cervantes Don Kişot'u hayal ediyor" tablosu (Resim: Prado Müzesi)

Don Kişot romanının yazarı Miguel de Cervantes'in hayatını değiştiren olay Osmanlı ile Haçlı güçleri arasındaki İnebahtı Deniz Savaşı oldu.

7 Ekim 1571'de kadırgaların karşı karşıya geldiği İnebahtı Deniz Savaşı'nda haçlı güçlerinden yaralananlar Messina hastanesinde tedavi ediliyordu. Ranzalardan birinde 24 yaşındaki Miguel de Cervantes Saavedra yatıyordu. Göğsünden ve sol kolundan yaralanmıştı. Artık sol kolunu sonsuza kadar kullanamayacaktı.

Bu olayın ardından ona Lepanto'nun tek kollu adamı (İspanyollar o savaşa Lepanto Muharebesi adını vermişti) lakabı verildi.

Bütün bunlar olduğunda Cervantes'in büyük bir romancı olacağını kimse bilmiyordu. Beşeri bilimler okuyan ve şiire meyilli olan Cervantes savaş sırasında deneyimsiz bir askerdi. İnebahtı Deniz Savaşı'nda görevi, gemiyi korumak ve Türk gemilerine yangın bombası atmaktı. O gün ateşi vardı, kaptan güverteyi terk etmesi emrini verdi. Ancak dinlemedi. Sonuçta da bu yaraları aldı.

İyileştikten sonra donanmada kaldı. İspanya'ya dönerken Cezayirli korsanlar tarafından kaçırıldı. Ailesi fidyeyi ödeyene kadar 5 yıl boyunca o topraklarda esir tutuldu.

Sonrasında evlenip kendini edebiyata ve tiyatroya adadı. 1605 yılında La Mancha'lı usta Don Kişot'un ilk bölümünü, 1615'te de ikinci bölümünü yayınladı. Ertesi yıl da vefat etti.