İBB, Londra'da müzayedeye çıkan Fatih'in ünlü portresini 6,5 milyon TL'ye satın aldı

İBB, Londra'da müzayedeye çıkan Fatih'in ünlü portresini 6,5 milyon TL'ye satın aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, National Gallery'nin "Daimi sergilenen sanat eserleri" arasında yer alan Fatih Sultan Mehmet'in orijinal portresini satın aldı. Londra'daki müzayedede tablo için ödenen tutar, 770 bin sterlin yani yaklaşık 6,5 milyon TL...

Fatih Sultan Mehmet'in kendi döneminde yapılıp günümüze gelebilmiş üç orijinal portesinden biri olan Gentile Bellini imzalı tablosu, uzun yıllar sonra İstanbul'a dönüyor.

Fatih'i yanında bir başka kişiyle resmeden 1480 tarihli eser, bugün İngiltere'nin başkenti Londra'daki Christie's Müzayedeevi tarafından satışa sunuldu.

Tabloyu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 770 bin sterline (yaklaşık 6,5 milyon TL) satın aldı.

Haberi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter hesabından duyurdu. 

İBB, Londra'da müzayedeye çıkan Fatih'in ünlü portresini 6,5 milyon TL'ye satın aldı - Resim : 1

Gentile Bellini'nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlıboya çalışılmış yapıtın eni 33,4, boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih, 25 Kasım 1480.

PORTREDEKİ İKİNCİ KİŞİ KİM?

Tabloda yer alan ikinci kişinin kim olduğu bilinmiyor. Bu konuda iki farklı teori var: İlk teori, ikinci kişinin padişahın üç oğlundan biri olduğu ama aradaki yaş farkının az olması, iddiayı çürütüyor. Diğer iddiaya göre, beyaz tenli ve tıraşlı olan bu kişi bir Batılı...

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi National Gallery Fatih Sultan Mehmet Fatih tablosu