Hollywood'un yeni stratejisi korsan film izleyenlere nasıl yaradı?

sinema yerli sinema
Hollywood'un yeni stratejisi korsan film izleyenlere nasıl yaradı?

Hollywood artık filmleri hem sinema salonlarında hem de dijital platformlarda aynı anda izleyici ile buluşturuyor. Buna en çok korsan izleyenler memnun...

Aşılar ile birlikte pandeminin kontrol altına alınacağı belli olduktan sonra sinema salonları da kepenklerini açtı. Büyük Hollywood film stüdyoları da sinema salonlarının açılması ile birlikte filmlerini art arda vizyona soktular.

Fakat bu kez bir farkla… Pandemi ile birlikte dijital platformların önem kazanmasıyla sinema kültürü de değişti. Pek çok stüdyo filmlerini sinema salonları ile aynı anda dijital platformlara da servis etmeye başladı. Bu duruma bazı oyuncular çok öfkelendi. Kimileri yapımcılarla yeni kontratlar yaparak ücretlerinin dijital gelirlere göre yeniden ayarlanmasını istediler. Marvel yıldızı Scarlett Johansson ise işi bir adım ileri götürerek Marvel’in sahibi Disney’e Black Widow filmi için dava açtı. 

Ünlü oyuncu ücretini filmin sadece sinema salonlarında gösterileceği hesabı ile aldığını iddia etti. Disney davanın temelsiz olduğunu savunuyor, iş artık yargıda. Sinema salonları ile dijital platformlara filmlerin aynı anda vizyona girmesi korsan yayınları da patlattı. 

Önceden en hızlı şekilde sinema salonlarında el veya cep telefonu kamerası ile piyasaya sürülen korsan çekimler şimdi çok hızlı bir şekilde dijital platformlardan alınarak yüksek kalite ile korsan film sitelerine yükleniyor. The Suicide Squad, Godzilla King Kong’a Karşı gibi filmler daha vizyondayken çok kısa bir süre içerisinde ünlü korsan film sitelerine düştü.

ÜÇ HAFTADIR ÜST ÜSTE EN GÖZDE KORSAN

Bilgisayara korsan program veya film indirmeyi sağlayan bir sitenin istatistiklerine göre 9 Temmuz’da vizyona giren Black Widow son üç haftadır üst üste en çok indirilen korsan film oldu. Pandemi öncesi koşullarda bir film vizyona girdikten aylar sonra dijital kopya hali korsan film platformlarına düşüyordu.

Bu durumun geçen yıl boyunca üyelik patlaması yaşayan dijital platformları ekonomik olarak nasıl etkileyeceği henüz tam olarak belli değil. Başka bir korsan indirme sitesinde geçen hafta en çok indirilen 20 filmin 12’si dijital platformlarda yer alan yapımlardan oluşuyordu.

Korsan filmlerin dolaşımda olma sürecini takip eden Andy Chatterley’e göre özellikle çocukların evde kaldığı dönemde çocuklara yönelik filmlerin korsan indirilme oranlarında büyük artış olduğunu söylüyor ve Jim Carrey’in başrolünde olduğu Sonic filmini örnek gösteriyor. ABD’de sinema sahiplerini temsil eden meslek örgütü Ulusal Sinema Salonları Sahipleri Birliği, “Filmleri dijital platformlar ile aynı anda vizyona sokarak kim ne kadar para kaybetti” eleştirisinde bulunan bir açıklama yaptı.

'MAHKEMEYE BAŞVURUYORLAR'

Büyük stüdyolar yeni yayın stratejisinin korsanlara etkisi anlamında bir açıklamada bulunmadı. Stüdyolar genellikle korsan bir içerik tespit ettiklerinde mahkemeye başvurarak linklerin kaldırılmasını istiyor. Aynı zamanda korsan içerikler ile mücadele eden sivil toplum örgütlerine fon sağlıyorlar.

2021 yılında vizyona giren filmlerin çoğunun hem gişede çok iyi rakamlar yakalaması hem de korsan listelerinde bir numarada olmaları enteresan bir görüntü ortaya koyuyor. Yine de bazı uzmanlar filmlerin açılış haftalarında iyi hasılat getirse de korsanının bu kadar hızlı çıktığı fark edildikten sonra gişe hasılatlarının düşeceğini söylüyor. 

Bu yıl sinemalar ile birlikte aynı anda dijital platformlarda da izleyicilere sunulan Godzilla King Kong’a Karşı filmi sadece korsan platformlarda 34 milyon kez seyredilmiş. Başrollerini Dwayne Johnson ve Emily Blunt’ın paylaştığı Jungle Cruise Disney Plus dijital platformunda çıktıktan daha 24 saat geçmeden korsan hali internet sitelerine kondu. Film Disney Plus’ta 30 dolar satılırken filmin dijital platforma konduğu hafta Disney’in yapımdan 30 milyon dolar kazandığı ortaya kondu. 

Filmlerin korsanlarının çok hızlı olarak piyasaya sürülmesi farklı altyazı seçeneklerinin de hazır olarak korsancıların hizmetine sunulmasına (!) neden oldu. Önceden filmin yüksek çözünürlüklü bir kopyası ele geçiriliyor ve daha sonra buna uygun altyazılar yaratılmaya çalışılıyordu.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir bölümü The Wall Street Journal'da R.T. Watson ve Erich Schwartzel imzasıyla yayımlanan 'Hollywood Movies Flood Piracy Sites Hours After Release' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Haberglobal.com.tr

Black Widow izle