Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor

Engelsiz Filmler Festivali, sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival yedinci yılında 7-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul, 11-13 Ekim tarihleri arasında Eskişehir, 16-20 Ekim tarihleri arasındaysa Ankara'da sinemaseverleri ağırlayacak.

Kültür-sanat etkinliklerine katılımın önündeki engelleri kaldırma amacıyla yola çıkan Engelsiz Filmler Festivali, yedinci yılında.

Bu yılki program, Engelsiz Yarışma, Dünyadan, Çocuklar İçin, Uzun Lafın Kısası, Otizm Dostu Gösterim bölümlerinin yanı sıra yeni eklenen Ayrıksı Otu, Rehber Köpekler, Be In!, Bizim için, Bizsiz Asla! ve Kim Demiş? olmak üzere toplamda 48 filmin yer alacağı 10 tematik başlıktan oluşuyor. Tüm filmler, göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor. Tüm diğer etkinliklerde de aynı uygulama sözkonusu. Mekân seçimlerinde de ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişilebilir yerler tercih ediyor. 

ENGELSİZ YARIŞMA

Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor - Resim : 1

Gelelim programın ayrıntılarına: 

Engelsiz Yarışma bölümünde Mahmut Fazıl Coşkun'un Anons, Banu Sıvacı'nın Güvercin, Ali Vatansever'in Saf, Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci'nin Sibel ve Emre Yeksan'ın Yuva filmleri yer alıyor.

Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor - Resim : 2

AYRIKSI OTU 

Engeli olduğu için ötelenmiş, kendini tecrit altında bulan ya da bir mücadele veren karakterlerin ön planda olduğu Ayrıksı Otu seçkisinde toplam dokuz film var: Gus Van Sant'ın Merak Etme, Fazla Uzaklaşamaz, Eibe Maleen Krebs'in Zihnimin Ötesindeki Dünya, Jon Frickey'in Kedi Günler, Nathan Mewett ve Curtis Taylor'ın Yulubidyi-Sonuna Kadar, Bali Engel ve Matthieu Landour'un Şok Terapisi, Peter Ghesquiere'in Ters Yüz, Osman Yazıcı'nın İki Elin Arasında, Ana Chubinidze'nin Cep Adam ve Pavel Gumennikov'un Yürü Be adlı filmleri izleyiciyle buluşacak. 

Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor - Resim : 3

KİM DEMİŞ?  

Farklı engel gruplarından karakterlerin sanat aracılığıyla kendilerini özgürleştirmelerini anlatan filmlerin yer aldığı Kim Demiş? seçkisindeyse Kim Saltarski'nin Anti-Dev Andre, Valentin Riedl ve Frédéric Schuld'un Carlotta'nın Yüzü, Karina Vilenkina'nın Karıncalarım İçin Elmas, Bibi Fadlalla'nın Kendis, Krista Weltner'in Kısmi Telafi ve Dragana Njegic'in Salonları Aşmak filmleri gösterilecek.

REHBER KÖPEKLER 

Engelsiz Filmler Festivali'nin bu yılki programında dikkat çeken başlıklardan biri de Rehber Köpekler. Özel olarak eğitilen akıllı dostlarımızın başrolde olduğu filmler şunlar: Heddy Honigmann'ın Badi Buddy, Bruno Simões'in Pip, Bill Plympton'un Rehber Köpek, Annelies Kruk'ın Scott ve Julia, Don Hardy ve Dana Nachman'ın Yavru Seçimi.  

BİZİM İÇİN, BİZSİZ ASLA! 

Erişilebilirlik konusunda verilen mücadeleleri anlatan filmlerin yer aldığı Bizim İçin, Bizsiz Asla! seçkisi, Genevieve Clay-Smith'in Dalgaları Geri Almak  ve Violeta Ayala ile Daniel Fallshaw'un Mücadele'sinden oluşuyor. 

DÜNYADAN 

Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor - Resim : 4

Bu seçkide Pawel Pawlikowski'ye Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü getiren Soğuk Savaş, Michael Pearce'ın BAFTA Ödüllü filmi Canavar ve Ali Abbasi'nin Cannes'da Belirli Bir Bakış Ödülü'ne layık görülen Sınır filmi yer alıyor.  

OTİZM DOSTU GÖSTERİM   

Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor - Resim : 5

Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkân sağlayan Otizm Dostu Gösterim'de Mamoru Hosoda'nın Küçük Kardeşim Mirai adlı filmi gösterilecek. Film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilirken, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecek. 

ÇOCUKLAR İÇİN

Çocukların hayal güçlerini besleyecek Çocuklar İçin bölümündeyse Mamoru Hosoda'nın Oscar Adayı filmi Küçük Kardeşim, Vincent Kesteloot ve Ben Stassen'ın yönettiği Corgi: Kraliyet Afacanları ve Danimarkalı yönetmen Karsten Kiilerich'ın Uçan Halı ve Kayıp Elmas adlı filmleri, minik sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.   

UZUN LAFIN KISASI 

Kısa film tutkunları da unutulmadı festivalde. Uzun Lafın Kısası seçkisinde Senem Bay'ın Amca, Ezgi Temel'in Bebek Evi, Özgür Cem Aksoy'un Giderayak, Deniz Telek'in Gümüş, Simay Çalışkan ve Nergis Karadağ'ın Homur Homur, Yiğit Hepsey'in Kuyruk, Murat Çetinkaya'nın Sonsuz ve Can Erkan'la Salih Toprak'ın Vadi filmi izleyiciyi bekliyor. 

BE IN! KISA FİLM SEÇKİSİ 

Engelsiz Filmler Festivali'nin kurucuları arasında yer aldığı Be In! Erişilebilir Festivaller Ağı'nın hazırladığı kısa film seçkisinde altı yapım yer alıyor. Seçki kapsamında Benjamin Barthélémy'nin Aydaki Fil, Ray Jacobs'ın Dinlenmek İçin Güvenli Bir Yer, Mert Tugen'in Kanatları Olmayan Kuş, Joel Simon'un Makropolis, Carlos De Antonio'nun Korku ve Kai Stänicke'nin Soğuk Yıldız adlı kısa filmleri gösterilecek. 

Engelsiz Filmler Festivali'nde dolu dolu bir program izleyiciyi bekliyor - Resim : 6

TÜM GÖSTERİM VE ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ 

Festival, 7-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu'nda (SineBu), 11-13 Ekim tarihleri arasında Eskişehir, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, 16-20 Ekim tarihleri arasındaysa Ankara'da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara'da sinemaseverleri ağırlayacak.  

7. Engelsiz Filmler Festivali, tüm gösterim ve yan etkinlik ücretsiz olarak takip edilebilir, hatırlatalım... 

Engelsiz Filmler Festivali sinema film festival