Dört kitap muzır ilan edildi

Dört kitap muzır ilan edildi

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, dört kitabı muzır ilan etti. Muzır bulunan kitaplar şunlar: Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi, Kız Çocuk Hakları Bildirgesi, Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler ve Sünnetçi Kız.

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, 27 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla Elisabeth Brami'nin Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi (Yapı Kredi Yayınları), Francesca Cavallo ile Elena Favilli'nin Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler Olağanüstü 100 Hikâye (Hep Kitap) ve farklı yazarların denemelerinden oluşan Sünnetçi Kız (Cinius Yayınları) adlı kitaplarda yer alan bazı ifadelerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna karar verdi. 

Türkiye Yayıncılar Birliği, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Koruma Kurulu, vermiş olduğu muzır neşriyat kararlarıyla açıklama ve yayımlama özgürlüğüne müdahale etmektedir. Eserlerin değerlendirmesinin türüne göre değişen uzmanlar tarafından yapılan ön incelemeden geçmeksizin Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'nın atadığı beş birim amirinden oluşan kurulca yapılması, düşünsel, toplumsal ya da sanat eseri olarak değerlendirilmesi gereken eserlerin bu niteliklere sahip olmadığı yönünde raporlar verilmesine, anayasal bir hak olan açıklama ve yayımlama özgürlüğünün ihlal edilmesine yol açmaktadır. 

Koruma Kurulu yapısı, bir an önce ulusal ve uluslararası içtihatlara uygun bir şekilde değiştirilmeli, hak ve özgürlüklere zorunlu olmadıkça müdahalede bulunmama yükümlülüğü ve sorumluluğuna uyulmalıdır."

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Türkiye Yayıncılar Birliği Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi Kız Çocuk Hakları Bildirgesi