Dev portrelerin ressamı Chuck Close hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Dev portrelerin ressamı Chuck Close hayatını kaybetti

Resim sanatının önde gelen isimlerinden fotorealist portre ressamı Chuck Close, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü portre ressamı Chuck Close'un hayatını kaybettiği duyuruldu.

1968 yılında kendi kendini çizdiği "Büyük Otoportre" ile üne kavuşan Close, hayal gücüne yer bırakmayan ressam olarak biliniyordu.

Büyük kanvaslarda çalışan Close eğer sizin portrenizi yapıyorsa emin olun ki yüzünüzdeki her kırışıklık, taranmamış, her tutam saçınız, sizin bile fark edemediğiniz ayrıntılar o resimde olacaktır.

CHUCK CLOSE KİMDİR?

Disleksi hastası olan Close, ailesinin desteğiyle cesaretlenerek resme adım attı. 

1940'ta Washington State'te doğan Close disleksi nedeniyle zor bir çocukluk geçirdi. Ancak ailesi ona olan desteğini asla esirgemedi. Chuck'ı resme yönlendiren aile, bunun karşısında cesaretlenmiş bir çocukla karşılaştı. 

Sadece resim yapmıyordu, fotoğraf da çekiyordu, aynı zamanda matbaacı ve dokumacıydı. 

Ama onun en sevdiği resimdi. Büyük kafalar çizmeyi seviyordu. Kendisinin, etrafındakilerin fotoğraflarını ızgaralara bölerek inceliyor, sonra da tuvale her bir detayıyla birlikte döküyordu. 

Büyük tuvallerde çalıştığı için daha rahat resim yapabilmek amacıyla forklift, platform, sandalye ve ipten oluşan bir sistem bile geliştirmişti. 

Close'un tarzı zamanla değişti, siyah-beyaz çalışmalarının yanına renklileri de kattı. 

Dev portrelerin ressamı Chuck Close hayatını kaybetti - Resim : 1

Ancak 1998 yılında felç geçirdi. Resimden vazgeçmedi ancak sanatını icra etme konusunda köklü bir değişikliğe gitmek zorunda kaldı. Ellerine bağladığı fırçalarla resim yapmayı öğendi, asistanlarının yardımıyla çalışmaya devam etti. 

Bill Clinton'ın resmini çizerek büyük başarı elde etti. Bu dönemde cinsel taciz iddialarıyla karşı karşıya kaldı. "Onunla fotoğraf çekilmek için stüdyoya gelmiştim, bana vücudum ve özel hayatımla ilgili uygunsuz yorumlar yaptı" diye şikayet edilmişti. 

Bu iddialarla ilgili New York Times'a verdiği bir röportajda konuşan Close, "Birini utandırdıysam ve rahatsız ettiysem, gerçekten üzgünüm, bunu yapmak istemedim. Kirli bir ağzım olduğunu biliyorum ama hepimiz yetişkiniz" diyerek kendini savunmuştu. 

Dev portrelerin ressamı Chuck Close hayatını kaybetti - Resim : 2

Bu iddiaların ardından Ulusal Sanat Galerisi, Close'un sergisini iptal etti.

Chuck Close'a 2015 yılında frontotemporal demans teşhisi kondu. Nöroloğu bu durumun, Chuck'ın bazı kabul edilemez davranışlarını açıklayabileceğini söyledi. 

Chuck Close'un ölümü ise New York'taki bir hastanede gerçekleşti. Ölüm nedeni ise kalp yetmezliği olarak açıklandı. 

Close geride iki kızını ve torunlarını bıraktı. 

Kaynak: Haber Global TV

Ressam resim 2021'de hayatını kaybeden ünlüler