Bakü Medya Merkezi'nin Başkanı Arzu Aliyeva'ya Korkut Ata Film Festivali'nde ödül

Azerbaycan sinema

Korkut Ata Türk Dünyası Film festivali Ödül Töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un ev sahipliğinde Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan bakanlarının katılımıyla gerçekleşti. Türk Dünyası Kültürüne katkı ödülü Azerbaycan Bakü Medya Merkezi Başkanı Arzu Aliyeva'ya verildi.

13 Türk devleti sinemada bir araya geldi. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nde uzun metrajda 8, belgesel türünde 9 film yarıştı.

"Merhamet Yüklü Kanatlar" mottosuyla yola çıkan festival, bu yıl ilk kez İstanbul'da, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Festivalin ev sahipliğini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı.

Törene sanat, siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Bakan Ersoy'un mutluluğu

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali"nin ödül akşamında seçkin bir topluluğu ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türk dünyasının birikiminin binlerce yıllık tarihe sahip bir benliğin son derece özgün anlama, anlamlandırma ve anlatabilme yetisine sahip olduğunu belirten Mehmet Nuri Ersoy, "Yaşayarak öğrendiklerimiz, şahitliklerimizle kenara not ettiğimiz eşsiz bir hayat tecrübemiz, yarınları bugünden şekillendirmek için dur durak bilmeden üreten engin bir fikir dünyamız var. İnsana dair en vurucu dram ve trajediler geçmişimizde saklı ve bugün bizimle yaşıyorlar. Heyecan verici ve fantastik olay örgülerinin, zengin ve derin karakterlerin romanları, hikayeleri, destanları ve mitolojisi yine bizde." değerlendirmesini yaptı.

Ersoy, "Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile birlikte çok kapsamlı bir bildiriye imzaları attık. 'Türk Dünyası Film Fonu'nun oluşturulmasından 'Ortak Yapım Anlaşması'na kadar birlikte izlenecek yol ve atılacak adımları karara bağladık. Türk dünyası için kültür ve sanat bağlamında ciddi bir irade ortaya konulmuş oldu. Önemli bir dönemece geldiğimizi düşünüyorum. İnşallah alınan kararları hızlıca hayata geçirip zamanla sinema sektöründe hak ettiğimiz üretim ve gişe rakamlarına, çıtasını kendimizin belirlediği kaliteli yapımlara ve uluslararası bilinirliğe hep beraber ulaşacağız." şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nde 42 yapımın seyirciyle buluştuğunu, uzun metraj kurmaca ve belgesel kategorilerinde yarışan 17 eserin yer aldığını aktararak, ödül sahiplerini tebrik etti.

TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 38'inci Dönem Toplantısı'nda Bursa'nın "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildiğine dikkati çeken Ersoy, "Biz de 'Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nin ikincisini inşallah gelecek yıl Bursa'da düzenleyeceğiz." dedi.

Türk dünyası ülkelerin bu festivali sahiplenmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, festivalin 2023 yılında Azerbaycan Şuşa'da, 2024'te Kazakistan'da, 2025'te Özbekistan'da ve 2026'da ise Kırgızistan'ın ev sahipliğinde yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Türk Dünyası Kültürüne katkı ödülü

Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında Uluslararası Sinema Derneği, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TRT, İstanbul Üniversitesinin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle gerçekleştirilen festivalin "Türk Dünyası Katkı Ödülleri" ise Bakü Medya Merkezi adına Arzu Aliyeva'ya, Bakan Ersoy tarafından takdim edildi.

Bakü Medya Merkezi'nin Başkanı Arzu Aliyeva'ya Korkut Ata Film Festivali'nde ödül - Resim : 1

Arzu Aliyeva ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada "Bu ödülü almak benim için büyük bir şeref. Bunun için size en derin teşekkürlerimi sunuyorum. Festivalde sunulan "Biz" filmi Karabağ zaferine ithaf edilmiştir. Korkut Ada Ödülü'nü bize vererek Türk dünyası, Azerbaycan'a bir kez daha desteğini gösterdi. Yaşasın Türkiye - Azerbaycan birliği. Karabağ Azerbaycan'dır." dedi.

"Türk Dünyası Katkı Ödülleri"ne ayrıca Özbekistan Sinema Ajansı, Kazak Film Stüdyosu, Kırgız Sinema Film Stüdyoları ve Türkiye adına TRT değer görüldü. Ödülleri verenler arasında oyuncu Engin Altan Düzyatan, Fahriye Evcen, Barış Arduç ve Almira Krikova yer aldı.

Bakü Medya Merkezi'nin Başkanı Arzu Aliyeva'ya Korkut Ata Film Festivali'nde ödül - Resim : 2

Festivalin Vefa Ödülü, Türk dünyasının önemli yazarlarından Cengiz Aytmatov'a verildi. Ödülü ünlü yazarın kızı ve oğlu aldı.

En iyi film ödülü Azerbaycan'ın

Gulbara Tolomushova, Firdavs Abduhalikov, Şükrü Sim, Rafiq Guliyev, Gulnara Abikeyeva ve Mesut Uçakan'dan oluşan jüri, Kurmaca film dalında en iyi film ödülünü Azerbaycanlı yönetmen Hilal Baydarov'un "Dağınık Ölümler Arasında" adlı filmine verdi.

"En İyi Yönetmen Ödülü"ne Kırgızistan'dan "Şambala" filminin yönetmen ve senaristi Artıkpay Suyundukov'u, "En İyi Senaryo Ödülü"ne Türkiye'den "Mavzer", "Jüri Özel Ödülü"ne Özbekistan'dan "Tutkunluk" adlı yapımı değer gördü.

Olga Radova, Aybek Veysaloglu Kopadze, Abdülhamit Avşar, Rıza Siyami ve Neşe Sarısoy Karatay'ın jüri olarak yer aldığı "Belgesel Film Yarışması" ödüllerinde bu yıl birinciliği İran'dan "İkizler", ikinciliği Özbekistan'dan "Halkın Cesareti", üçüncülüğü de Rusya'dan "Dil Bilimci" adlı yapım elde etti.

Bakü Medya Merkezi'nin Başkanı Arzu Aliyeva'ya Korkut Ata Film Festivali'nde ödül - Resim : 3

Törende, Türk dünyası halk oyunlarının sergilenmesinin yanı sıra sanatçı Arslanbek Sultanbekov, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan katılımcılara mini bir konser verdi.

Tören "Biz" filmiyle kapandı

Törenin sonunda İkinci Karabağ Savaşı'na birebir tanıklık eden şehit yakınları, gaziler ve halkın yaşadığı o zor ancak gururlu anları konu alan "Biz" filmi gösterildi.

"Biz" filminin yönetmeni Orman Aliyev ise yaptığı konuşmada "Biz bu konuyu halkın dili ile izleyicilerin düşüncesine bıraktık ve istedik ki film samimi olsun. Filmin samimiliğinden dolayı sevildiğini ve beğenildiğini düşünüyorum" dedi.

2022'de Bursa'da, 2023'te Şuşa'da

Korkut Ata Film Festivali, 2022 yılında Bursa'da 2023 yılında ise Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa'da düzenlenecek.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan