Sivasspor

Sivasspor

Altmışlı yılların ikinci yarısı ile birlikte Türk futbolunda yaşanan gelişmenin etkisiyle Anadolu’nun hemen her yerinde profesyonel şehir takımları kurulmakta ve Türkiye liglerinde karşılaşmalara hazırlanmaktadırlar. İşte bu ortamda Sivas’ta da bir futbol takımı kurma hayalleri gerçeğe dönüştürülmek üzere harekete geçilmiştir.

1967 Mart ayında Nusret Akça, Hüseyin Yıldırım, Hüseyin Pala, Nurettin Tarıkahya, Yalçın Özden gibi isimler ilk olarak o günün Belediye Başkanı Ahmet Durakoğlu’na ve dönemin Valisi Vefik Kitapçıgil’e giderek durumu anlatırlar. Vali olaya çok sıcak yaklaşır ve kurulacak olan kulübün yalnızca sportif açıdan değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirerek bu oluşumu şehrin kültürel, ekonomik ve sosyal hayatına da büyük bir hareketlilik getireceğini belirtir. Valinin dile getirdiği son derece olumlu sözlerini duyan kurul üyeleri sevinirler.

Sivasspor kurulacaktır. Hemen kuruluş hazırlığına başlanır. Çünkü 1967-1968 sezonuna Sivasspor yetiştirilmelidir. Mayıs ayının ilk günlerinde hazırlıklar hemen hemen tamamlanmıştır.

Takımın renkleri konusuna da açıklık getirildikten sonra, 9 Mayıs 1967 tarihli gazeteler Sivassporun kurulduğunu yayınlamaya başlar. “Osman Paşa Caddesi, numara 1” Sivasspor’un kulüp binası olarak belediyeden 50 liralık sembolik bir ücret karşılığında kiralanır. Kulübün ilk telefon numarası da 2283’tür.

Sivasspor tarihinde ilk Yönetim Kurulunu oldukça zor görevler beklemektedir. Kollar sıvanarak büyük bir heyecanla işe başlanır. Bu kulübü kuranlar başlangıçta takımın doğrudan ikinci lige alınacağını düşünürler. Ama evdeki hesap çarşıya uymaz ve bu iş göründüğü kadar kolay olmayacaktır. Kulübün ikinci lige alınması isteminin iletilmesi için, Kulüp Başkanı Ahmet Durakoğlu, Genel Sekreter Nurettin Tarıkahya, Kulüp Amiri Hüseyin Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri Nusret Akça, Yalçın Özden (Tüccar) ve Hüseyin Pala’dan oluşan bir heyet Ankara’ya gider. Ankara’da başvuru yapılır. Bu başvuru sonrasında o günün Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, bir kurulla incelemelerde bulunmak üzere Sivas’a gelir. Sivas dönüşü yazılan rapor hem Yönetim Kurulunu, hem de tüm Sivas’lı sporseverleri büyük bir hayal kırıklığına uğratır. Zira raporda tesis ve altyapı yetersizliğinden istemin yerine getirilemeyeceğinin belirtilir. Yönetim Kurulu kısa süreli bir şok yaşadıktan sonra harekete geçer. Bütün yollar denenecek ve Sivasspor mutlaka ikinci ligde oynayacaktır. Başta Vali Vefik Kitapçıgil olmak üzere şehrin ileri gelenleri Ankara üzerinde baskı oluşturur.

Yönetimde bulunan Nusret Akça ve Hüseyin Yıldırım gibi aynı zamanda siyasi partilerin İl Teşkilatında görevliler aracılığıyla baskı siyasi bir boyut kazanır. Spor Bakanı Kamil Ocak’la görüşülür. Sivas milletvekili Rıfat Öçten dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’den yardım ister. Bu isteğin içinde üstü kapalı bir tehdit de vardır. “Ya Sivasspor’u ikinci lige alırsınız; ya da Sivas’tan oy almayı unutursunuz.” Bu istek yankı bulmakta gecikmez. Aynı günlerde Futbol Federasyonu bir de Şekerspor olayı ile uğraşmaktadır. Birinci ligden düşürülen Şekerspor, idare mahkemesine açtığı davayı kazanmış ve mahkeme kararı ile 1967-1968 sezonunda birinci ligde oynama hakkını elde etmiştir. Bu karar ikinci lig beyaz grupta Şekerspor’a ayrılan yeri boş bırakmıştır. Bu kadar olumsuzluk içinde şans ibresi Sivasspor’dan yana dönmüştür. Demirel’in talimatına zamanın federasyon başkanı Orhan Şeref Apak daha fazla direnemez ve Sivasspor 1967-1968 sezonunda Türkiye ikinci ligi beyaz gruptaki takımlar arasında yerini alır.

2005 yılına kadar bu ligde oynayan Sivasspor 2004-2005 sezonunda Turkcell Süper Lig’e çıktı. İlk iki sezonunda ligi 8.sırada bitirdi. 2007-2008 sezonunda ise büyük bir başarı göstererek şampiyonluğu kıl payı kaçırdı ve o sezonu averajla Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin gerisinde 4.bitirdi ve UEFA Intertoto Kupası’nda Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı. 2008-2009 sezonunda ise bir önceki sezonda sergilediği grafiği devam ettirdi ve ligi şampiyon Beşiktaş’ın 5 puan arkasında 66 puanla ikinci sırada bitirdi ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazandı. Sivasspor 11 yıl aralıksız mücadele ettiği Süper Lig’den 2015-2016 sezonunda TFF 1. Lig’e düştü. Kırmızı-beyazlı ekip 2017-2018 sezonunda TFF 1. Lig’i şampiyon olarak tamamlayarak yeniden Süper Lig’e çıkmayı başardı.

Sivasspor 2014-2015 ve 2015-2016 sezonunda Medicana Sivasspor, 2017-2018 sezonunda ise Demir Grup Sivasspor ismi ile mücadele etti.

DEMİR GRUP SİVASSPOR STADI: Yeni 4 Eylül Stadı (27 bin 532 kişi kapasiteli)

SİVASSPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ: Rıza Çalımbay'ın teknik direktörlüğünü yaptığı Demir Grup Sivasspor'da yardımcılıklarını Bülent Albayrak, Kenan Oktay, Servet Çetin, Ayhan Tenbeloğlu, Cengiz Birgen, Burhan Kılıç, Oray Baykal, Kerem Atılmaz, Burak Ayyıldız, Halil Özdoğan, Tincer Karakaya, Selahattin Aktaş, Fatih Aydın, Sefa Karayılan yapıyor.

SİVASSPOR 2020-2021 SÜPER LİG KADROSU:

Kaleciler:

Muammer Yıldırım 25
 
Ali Şaşal Vural 35
 
Mamadou Samassa 30

Defans:

Uğur Çiftçi 3
  
Samba Camara 14
 
Barış Yardımcı 26

Aaron Appindangoyé #4
  
Caner Osmanpaşa 88
  
Marcelo Goiano 87
  
Ziya Erdal 58

Orta Saha:

Isaac Cofie 5
  
Erdoğan Yeşilyurt 17
 
Claudemir 6
 
Casimir Ninga 29
 
Jorge Felix 11
 
Yasin Öztekin 10
 
Max Gradel 7
 
Fayçal Fajr 76

Armin Djerlek 22
 
Kerem A. Kesgin 20

Forvet:

Arouna Koné 2
 
Mustapha Yatabaré 9