Şenol Güneş

Şenol Güneş

1 Haziran 1952 yılında doğan Şenol Güneş, Türk teknik direktör, kaleci mevkinde forma giymiş eski milli futbolcudur.

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda Teknik Direktör olarak görev yapan Şenol Güneş, futbolculuğa Akçaabat Sebatspor'da başladı. Güneş, 15 yıl Trabzonspor'da kalecilik yaptı.

1974 yılında 2. Lig'den 1.Lig'e çıkan Tranbzonspor'un kalesinde çok önemli işlere imza attı. Trabzonspor'da 6 şampiyonluk yaşadı. 1978-79 sezonunda 1110 dakika gol yemeyen Şenol Güneş, Türkiye rekoru kırdı, dünyada ise 17. oldu. 1987'de futbolu bıraktı.

1988 yılında teknik direktör olarak görev yapmaya başlayan Şenol Güneş, dört farklı dönem Trabzonspor'u yönetti. Takımına dört kez Türkiye ikinciliğini yaşatan Şenol Güneş, burada da bir ilke imza attı. 2011-12 sezonunda Trabzonspor'u tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarına taşıdı.

Şenol Güneş'in kariyeri Türkiye ile de sınırlı değildir. Tecrübeli teknik adam, 2007-09 arasında Güney Kore ekibi FC Seoul'u yönetti ve takımını lig ikincisi yaptı.

Şenol Güneş kulüp bazında en önemli başarıları Beşiktaş'ta elde etti. 2015'te Beşiktaş'ın başına geçen tecrübeli hoca Beşiktaş'ı iki kez üst üste şampiyon yaparak bir ilke imza attı.

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

Türkiye futbol tarihinde birçok başarıya imza atan Şenol Güneş en önemli başarıları ise Milli Takım ile elde etmiştir. 2000-2004 yılları arasında Türkiye A Milli Takım'ı yöneten usta teknik direktör, 2002 yılında Türkiye'yi Dünya Kupası'na götürmüş ve burada üçüncülük elde ederek ülke adına çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Şenol Güneş ve öğrencileri 2003 Konfederasyonlar Kupası'nda da aynı başarıyı tekrarladı.

Şenol Güneş, futbolcu olarak ilk kez 31 Ekim 1976'da formasını giydiği A Milli Takım'ın başına teknik direktör olarak geldikten sonra başarıdan başarıya koştu. Güneş, son olarak A Milli Takım'ın, EURO 2020 elemelerinde gruptan başarıyla çıkmasını sağladı.

Şenol Güneş günümüzde A Milli Futbol Takımı'nın Teknik Direktörü olarak görev yapmaktadır.