Kayserispor

Kayserispor

İlk fikir dönemin başbakanı Adnan Menderes ve Kayseri Belediye Başkanı Osman Kavuncu tarafından ortaya atılmıştır.

Kayseri’de Stadyum yapılmıştı ama liglerden temsil eden profesyonel bir takımı yoktu. Taraftarlar Kayseri’de oynanan Amatör Küme Maçlarını heyecanla takip ediyorlardı. Kayseri’yi Türkiye Şampiyonalarında Demirspor, Şekerspor, Sümerspor, Karagücü , Havagücü gibi Kayseri’nin köklü takımları temsil etmekte idi. Bu takımların yer yer başarılı sonuçlar almasına rağmen, Bu başarılar Kayseri Kamuoyunu tam olarak tatmin etmiyordu. Kısaca Kayseri’yi tam anlamda Türkiye genelinde temsil edilemiyordu. Bu da Kayseri için bir noksanlıktı.

Zamanın Futbol Federasyon Başkanı Orhan Şefik APAK, 1965 yılında Futbolu Türkiye geneline yaymaya çalışmak için büyük bir kampanya başlattı. Her ilden en az iki amatör takımın birleşmesi ile Şehrin ismini taşıyan bir takım kurmaları halın de o il Türkiye 2.ligine şartlar uygunsa almaya çalışıyordu. Anadolu’da bir çok şehir bunun üzerine Şehrin ismini taşıyan bir çok takım kurdular ve liglere müracaat ettiler. Kayseri’nin ileri gelenleri Türkiye genelinde bu kampanyaya müracaat etmek için Kayseri ismini taşıyan bir takım kurmak için çalışmalara başlatıldı.
Bir çok kere bir araya gelen Kayseri’nin ileri gelenleri bir netice alamadı. 1966 yılına kadar bir çok takım liglere müracaat ettiler ve direkt olarak 2.ligde oynamaya başladılar. Takım sayınısın artması ile diğer takımları yeni kurmayı düşündükleri 3.lige alacaklarını TFF duyurdu. Bunun üzerine Kayserispor’un kuruluş işlemlerine hız verildi.

Kayserispor’un Avrupa Tarihçesi

Kayserispor, tarihinde ilk kez (2006-2007) sezonunda UEFA Intertoto Kupası ile Avrupa’da mücadele etme şansı bulmuştur. Intertoto Kupası’nda Macaristan’ın FC Sopron takımı ile eşleşen Kayserispor, deplasmanda oynadığı ilk maçta (3-3) berabere kalmış, sahasındaki ikinci maçı ise (1-0) kazanarak rakibini elemiştir.

Intertoto Kupası’ndaki ikinci sınavında Arnavutluk şampiyonu KF Tirana takımı ile eşleşen Kayserispor deplasmandaki ilk maçta rakibini (0-2) lik skorla mağlup etmiştir. Rövanş maçında ise rakibini (3-1) yenen Kayserispor, adını UEFA Kupası’na yazdırmıştır.

Kayserispor, UEFA Kupası 2. ön eleme turunda, Yunanistan’ın AE Larisa takımı ile eşleşmiştir. İlk maçını yine deplasmanda oynayan Kayserispor, rakibi ile golsüz berabere kalmıştır. Rövanşta ise rakibini (2-0)’lık skorla geçen Kayserispor UEFA Kupası’nda yoluna devam etmiştir. Kayserispor, Intertoto Kupası’nı kazanan İlk ve Tek Türk takımı olmayı başarmıştır.

Kayserispor, UEFA Kupası 1. tur ilk maçında, Hollanda ekibi AZ’ye deplasmanda (3-2) yenilmiştir. Kendi sahasındaki rövanş maçında ise (1-1) berabere kalan Kayserispor, bu sonuçla Avrupa arenasına veda etmiştir.

Kayserispor, 2007-2008 sezonunda Türkiye Kupası’nı kazanmış ve 2008-2009 sezonunda UEFA Kupası’nda mücadele etme hakkı kazanmıştır.UEFA Kupası 1. Tur’unda Fransa’nın Paris Saint-Germain FC takımı ile eşleşmiştir. Sahasındaki ilk maçı (1-2) lik skorla kaybetmiş ve Paris’te oynanan rövanş maçında ise rakibi ile golsüz berabere kalarak UEFA Kupası’na veda etmiştir.

Avrupa Kupaları’nda 10 maçta mücadele eden Kayserispor Takımı, oynadığı maçlarda 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 yenilgi almıştır. Attığı 15 gole karşılık kalesinde 10 gol görmüştür.

KAYSERİSPOR STADI: Kayseri Kadir Has Stadı. 2009 yılında açılan stat şehrin batısındaki Ankara-Malatya çevre yolu üzerinde şehir merkezine 5 km uzaklıkta 190.000 m²’lik arazi üzerinde tasarlanmıştır. Stadyumun toplam kapasitesi 32.880 bin kişidir. Yapı tasarlandığında arazi raylı sistem güzergahı üzerinde olup aynı zamanda diğer ulaşım sistemlerine yakınlığı ile de tercih edilmiştir. Raylı sistem, bu yapı adasının ortasından geçmektedir. Geniş kapsamlı bir spor kompleksi olarak tasarlanmış olan yapı adası içerisinde ayrıca 1.000 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 1.500 seyirci kapasiteli tam olimpik yüzme havuzu, 1.500 seyirci tribünlü, AFF standartlarında atletizm pisti, Gençlik Spor İl Müdürlüğü İdari binası ve tenis kortları bulunmaktadır.

Dış kaplamasının tamamında uygulanmış bilgisayar kontrollü Led ışıklandırma sistemi ile değişik senaryolarda görsel ışık şovları yapılabilmektedir.

Toplam 130 koltuk kapasiteli uygun ışık ve ses donanımına sahip basın toplantı odası gerçekleştirilen organizasyonlarla ilgili basın açıklamalarına ev sahipliği yapmaktadır.

212 adet 2000W ‘lık açıları saha içerisine kalibre edilmiş projektör bulunmaktadır. Yine UEFA standartlarında olan bu aydınlatma sistemi sayesinde sporcuların gölgesi oluşmadan aydınlatma yapılabilmektedir.

Çim saha ölçüleri 68×105 m. olup, 26 km uzunluğunda ısıtma hattına sahip sistemle otomatik olarak zemin ısısı ayarlanabilmektedir. Zeminde mevcut drenaj sistemi sayesinde de yağışlı havalarda zeminde su birikmesine engel olunabilmektedir.

UEFA Euro 2016 organizasyonunda her ne kadar bir oy ile Fransa kazanmış olsa bile Türkiye’de yapılan incelemelerde; müsabakaların oynanabilmesi için Kadir Has Stadyumunun UEFA kriterlerine en uygun stadyum olma özelliğini taşıdığı belirtilmiştir.

KAYSERİSPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ: Teknik Direktör Bülent Bölükbaşı'nın yardımcılıklarını Bayram Bektaş, Kemal Kurak, Ahmet Kuzaltı, Gökhan Ünal, İbrahim Dağaşan, Ömer Faruk Mahir ve Kaan Karakaş yapmaktadır. 

KAYSERİSPOR 2020-2021 SÜPER LİG KADROSU:

 
1
İSMAİLÇİPE
 
3
JOSEPHATTAMAH
 
4
DİMİTRİOSKOLOVETSİOS
 
5
OĞUZHANÇAPAR
 
7
HARRISONMANZALA
 
8
HASAN HÜSEYİNACAR
 
9
WİLFRİEDKANGA
 
10
PEDROHENRİQUE
 
11
MUĞDATÇELİK
 
12
ABDULKADİRTAŞDAN
 
13
MİGUELLOPES
 
14
EMREDEMİR
 
16
DOĞANALEMDAR
 
17
NURETTİNKORKMAZ
 
18
ZORANKVRZIC
 
19
ÖMERUZUN
 
22
CRİSTİANSAPUNARU
 
25
AARONLENNON
 
26
İLHANDEPE
 
30
ADEMDOĞAN
 
32
YASİRSUBAŞI
 
33
SILVIULUNG
 
86
ANTHONYUZODİMMA
 
88
GUSTAVOCAMPANHARO
 
89
YAWACKAH
 
92
MARİOSİTUM
 
96
DANİELAVRAMOVSKİ