AÖF alışılmış geleneksel eğitim tarzından farklı olarak, kampüse gelme zorunluluğunun olmadığı, derslerin bilgisayar vasıtasıyla tamamen sanal ortamda işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği eğitiminin adıdır.
Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim arasındaki fark: Uzaktan Öğretimde derslerin Canlı Ders olarak yapılmasıdır.
Türkiye'de açıköğretim fakültesi 4 üniversitede bulunmaktadır. 1982 yılında Anadolu Üniversitesi, 2010 yılında ise Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde kurulan Açıköğretim fakülteleri açıköğretimin Türkiye'de gelişmesine büyük katkı sağlanmıştır.
Kuruluş yılı ve öğrenci sayısı olarak en büyük açıköğretim fakültesi Anadolu Üniversitesinde bulunmaktadır. Ardından Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gelmektedir.
ÜNİVERSİTE GENEL (AKTİF) TOPLAMI: 1.194.867
Yabancı Uyruklu Yurt İçi Programları Aktif Toplam Öğrenci Sayısı: 757
Yabancı Uyruklu Yurt Dışı Programları Aktif Toplam Öğrenci Sayısı: 3867
Açıköğretim sisteminde sınav sistemi genel olarak aynı olup sınav sayısı üniversitelere göre değişebilmektedir.
Anadolu Üniversitesi güz dönemi ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemde birer ara sınav ve birer dönem sonu sınavı yapmakta, yaz okulu açarak tek sınav yapmaktadır.
Atatürk Üniversitesi güz dönemi ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemde birer ara sınav, birer dönem sonu sınavı ve birer bütünleme sınavı yapmakta, yaz okulu açarak tek sınav yapmaktadır. Ayrıca mezun olabilecek olan fakat en fazla üç dersi kalan öğrenciler için üç ders sınavı yapmaktadır.
İstanbul Üniversitesi güz dönemi ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemde birer ara sınav, birer dönem sonu sınavı ve birer bütünleme sınavı yapmakta, yaz okulu açarak tek sınav yapmaktadır. Ayrıca mezun olabilecek olan fakat en fazla üç dersi kalan öğrenciler için üç ders sınavı yapmaktadır.
Açıköğretim sınavlarında ara sınavın %30'u ile dönem sonu sınavının %70'i alınır ve geçme notu oluşturulur. Geçme notu 35 olup 35'in üzerine not alanlar çan eğrisine girmektedir.