Zindelik, organik besinler ve dezenformasyon: Aşı karşıtlığında influencer etkisi!

ABD koronavirüs
Zindelik, organik besinler ve dezenformasyon: Aşı karşıtlığında influencer etkisi!

Ne yazık ki aşı karşıtlığı Covid-19'la ortaya çıkmış bir kavram değil. Yıllardır bu yönde söylemler öne süren sözde sağlıklı ve zinde yaşam -hatta bilinen tabirle 'wellness'- guruları, Covid-19 sürecinde de global çapta oldukça etkili oluyorlar.

Jessica Alix Hesser'in Instagram profilini incelediğinizde sanki bir broşürle, bir meditasyon ilanıyla karşı karşıya kalmış gibi oluyorsunuz. Doğa ve şelale fotoğraflarını kendi yazdığı özlü sözlerle süsleyen Hesser, internet sitesinde kakule gargarası ve Gregoryen İlahileri tavsiye ediyor.

YouTube'da basit bir aramayla saatlerce süren Gregoryen İlahileri bulabiliyorsunuz. Bunlar 432 Hz (hertz) olmalarıyla da dikkat çekiyor. 432 Hz “doğanın düzeniyle uyumlu” kabul ediliyor.

432 HZ MESELESİ!

Müzikte “la” notasının frekansı olarak da bilinen 432 Hz öne sürülene göre daha dinlendirici, daha rahat uyumaya yardımcı olan bir frekans. Basit bir araştırmayla 432 Hz olayının altında da bir komplo teorisi yattığını görüyorsunuz. Bu bambaşka bir yazının konusu olsun.

Gregoryen İlahileri dinlemenin bilinen bir zararı yok elbette ancak Hesser'in sosyal medya kanallarında biraz gezintiye çıkınca kendisinin bir aşı karşıtı olduğunu görüyorsunuz. 37 bin civarı takipçisiyle aşıların güvenliğine ilişkin “bilgiler” ve sorular paylaşıyor:

“Çocuklarınızı bir ilaç deneyinin parçası olmaları için kaydettirir ve bir suç şirketi tarafından üretilmiş deneysel bir ilaçla aşılanmaları için onları bir laboratuara götürür müydünüz?”

Zindelik, organik besinler ve dezenformasyon: Aşı karşıtlığında influencer etkisi! - Resim : 1

Bir başka paylaşımında ise aşı olan kadınlarda görülen geçici adet düzensizliklerinin aşı olmayan kadınlara bulaştığını öne sürüyor. Uzmanlar ise böyle bir bulaşmanın kesinlikle mümkün olmadığının altını çizmekte.

Uzmanlar rastlanan adet düzensizliklerinin de büyük oranda bir iki dönem sonra düzeldiğini, bunun Covid-19 aşısı haricindeki aşılarda da rastlanan bir durum olduğunu ifade ediyor. Araştırmalar devam ederken aşıların doğal olarak bağışıklık sistemini etkilediğini ve bunun da cinsiyet hormonlarına etki ettiğini vurguluyor.

ÖNCE BOTLAR AKILLARA GELİYOR AMA...

Aslında aşı karşıtı dezenformasyon kanalları olarak sistematik girişimler, bot hesaplar ve organizasyonlar öncelikli olarak akıllara geliyor ancak “sağlık ve zindelik” odaklı paylaşımlarda bulunan influencer hesapları da ciddi bir yanlış bilgi kaynağı.

Doğal ilaçlar, doğal reçeteler, bütünsel sağlık ve “new age” gibi odak noktaları olan sosyal medya fenomenleri koronavirüs aşısına karşı paylaşımlar yapıyor, videolar yayınlıyor. Halk sağlığı uzmanları, yaygın aşı tereddütünün virüsün mutasyona uğrama tehdidini artırdığını ve pandeminin devam etmesine yardımcı olduğunu söylüyorlar.

Aşı ve pandemi karşıtları, “sistemin, mutasyonlarla emeline ulaşmadan pandeminin sona ermesine izin vermeyeceğini” öne sürüyor ancak görünen o ki, safsatalarıyla normal şartlardan çok daha fazla ilgi çeken ve belli kesimler için “kıymetli” olarak kabul edilmenin hazzını yaşayan aşı karşıtlığının öncüleri, pandeminin varlığından en çok beslenenler olarak çarpıcı bir şekilde boy gösteriyor.

Ancak “zindelik” ya da Türkiye'de de İngilizce anlamıyla “wellness” olarak bilinen akım, özellikle global çapta Covid öncesinde de başlayan aşı karşıtlığı akımının yayılmasını sağlamıştı. 2019'da Facebook, aşı karşıtı reklamlar yapan bu organizasyonlara karşı harekete geçmişti.

Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube... Bunlar mücadele etse de aşı karşıtları zindelik paylaşımlarının arasına hala birkaç aşı karşıtı ifade sıkıştırabiliyor. Twitter, 43.000'i aşkın paylaşımı kaldırdığı, 1.500'ün üzerinde hesabın da kapatıldığını açıklamıştı. YouTube ise Şubat 2020'den bu yana 1 milyonun üzerinde videoyu kaldırdı.

Zindelik, organik besinler ve dezenformasyon: Aşı karşıtlığında influencer etkisi! - Resim : 2

“Zehirden uzak” bir hayat sürdürmeye çalışan ve tamamen doğal beslendiğini ifade eden 40 yaşındaki Mary Lai ise endişelerine rağmen aşıların teknolojilerini araştırıp iki doz Bointech aşısını bu yıl ilkbaharın sonuna doğru olmuş.

Aşıdan sonra adet gecikmesi yaşayınca durumunu araştıran Lai, Bay Area'da yaşayan annelerin bir araya geldiği bir Facebook grubuna rastlamış ve şoke olmuş:

“Gruptaki yanlış bilgiler akıllara durgunluk verecek cinsten... Hiçbiri bilime dayanmıyordu.”

Söz konusu gruba üye olan kadınların büyük bir çoğunluğunun aşılı insanlardan çocuklarına zehir bulaşacağını düşündüklerini ifade eden Lai, gruptaki bir üyenin anne ve babasının çocuğuna dokunmasına izin vermediğini belirtiyor.

George Washington Üniversitesi'nden Profesör Neil Johnson ise “Onları bir araya getiren endişe ve şüphe” diyor ve bir aşı karşıtını ikna etmenin oldukça güç olduğunun da altını çiziyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki ifadelerin büyük bir kısmı Washington Post'ta "Yoga, organic food and misinformation: Wellness influencers are taking the anti-vaccine movement mainstream" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

koronavirüs Pandemi Covid-19 Aşı karşıtları