Zenginler para harcamayı hatırlayınca...

Zenginler para harcamayı hatırlayınca...

Pek çok ülke normalleşme için geri sayım sürecinde. Birleşik Krallık ve ABD bu noktaya oldukça yaklaştı. Normalleşmek eski alışkanlıklara dönüş anlamı kadar, pandeminin acısını çıkarma heyecanı da taşıyor. Öyle ki para harcamayı unutan ultra zenginler kesenin ağzını açtı bile! Hem de ne açmak...

Aşılamayla birlikte birçok ülke yavaş yavaş normalleşme adımlarını atmaya başladı. İngiltere 17 Mayıs'tan itibaren Covid-19 alarm seviyesini 4. seviyeden 3. seviyeye indiriyor. Aynı zamanda birçok alanda da kısıtlamalar gevşetiliyor. 

Vatandaşlar yavaş yavaş normal hayata dönerken, zenginler de cüzdanlarını aralamaya başladı. Bu, öyle bir aralama ki adeta etrafa para saçılıyor. Salgında para harcamaktan yoksun kalan süper zenginler, görünüşe göre para harcamayı çok özlemişler. 

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, 500 milyon dolarlık 127 metrelik dev yat satın aldı. Yat o kadar büyük ki üzerinde helikopter pisti bulunan bir 'destek yatı'na ihtiyaç duyuyor. Diğer yandan, İngiltere’deki yat satışları geçen yılın aynı zamanına göre yüzde 43 oranında arttı. Görünüşe göre süper zenginlerin süper harcamaları başladı.

434 MİLYON STERLİNE 354 GEMİ

Süper yat üreticisi Cecil Wright & Partners geçtiğimiz yıl, yapımı 430 milyon sterline mal olan 354 gemi sattı. Seyahat kısıtlamaları nedeniyle birçoğumuz bu yatların hiçbirine şahit olmadık. Diğer yandan zenginler 8 buçuk milyon sterline mal olan güvenli ve sağlam lüks krüvazörler de satın alıyorlar. Gemi üreticisi Arksen firmasının Başkanı Jasper Smith, “Ultra zenginler, her zamankinden daha uzakta bir maceraya kaçabileceklerini bilmek istiyorlar” diyor.

Zenginler para harcamayı hatırlayınca... - Resim : 1

Fotoğraf: Reuters

SADECE YATLAR DEĞİL…

Ultra zenginler için paralarını harcamanın tek yolu yatlar değil. Zenginler yatların yanı sıra helikopter ve elektrikli performans arabaları da satın alıyorlar. Zenginlerin bu tarz harcamaları Covid sonrası dönemde dünyadan en iyi kaçış yolları olarak yorumlanıyor. Lüks markalara iletişim ajansı olarak hizmet veren Luchford’un Başkanı Martin Reith, “Çok güzel de olsa aynı evde 3 kere tecrit geçirdiğim için artık seyahat etmek istiyorum” diyor.

ZENGİNLER UZAK MI KALMAK İSTİYOR? 

Süper zenginler Covid sonrası dönemde ister yüz metrelik bir deniz aracı ile ister Hırvatistan’da haftalık 70 bin sterline kiralanan Lopud 1483 gibi restore edilmiş eski bir manastır aracılığıyla şahsına münhasır bir şekilde vakit geçirmek istiyorlar.

Zenginler para harcamayı hatırlayınca... - Resim : 2

Hırvatistan'da bulunan Lopud Adası'ndaki Manastır'ın dışarıdan görünüşü Fotoğraf: istock

SÜPER ZENGİNLER İÇİN SEÇENEKLER BİTMİYOR

Kuzey İzlanda’da lüks bir helikopter kayağı ve somon balığı tutma yeri olan Deplar çiftliği de zenginler için en iyi alternatifler arasında gösteriliyor. İletişim Ajansı Başkanı Reith, “Uzun soluklu ve çok da göz önünde olmayan kusursuz bir tatil yapmaya odaklanacağım” açıklamasında bulunuyor.

HELİKOPTERLER HER ZAMANKİNDEN DAHA POPÜLER

İngiltere merkezli acenta The Buying Solution’dan Harry Gladwin, helikopterlerin eskiye nazaran çok daha popüler hale geldiğini söylüyor. Gökyüzüne baktıklarında artık çok daha fazla helikopter gördüklerini söyleyen Gladwin, “Helikopterler süper zenginler için malikanelerinden, çiftliklerine ya da Londra’ya gidebilmek için çok kullanışlı. Dakikalar içerisinde istedikleri her yerde olabiliyorlar” sözlerini kullanıyor.

DADILAR İÇİN DE EK KONAKLAMA

Süper zenginler harcamalarını yaparken kısıtlamaların tekrar gelme ihtimaline karşı önlem almayı da ihmal etmiyorlar. Gladwin, zenginlerin kısıtlama ihtimallerini göz önünde bulundurarak, dadılar, öğretmenler ve aile büyükleri için de bütçelerini artırarak ek konaklama yeri talep ediyorlar.

DOĞAYA KARŞI DA DAHA DUYARLILAR(!)

Kısıtlamalar ultra zenginlere daha derin bir doğa takdiri de kazandırdı. Zenginler, artık kendi dönümlerinde yaşamaya başlıyorlar ve malikanelerinde çalışan aşçılarının en taze malzemelerini almalarını sağlamak istiyorlar. En büyük gösteriş araçlarından biri olan ormanlık alan satın alan zenginler (Bu sürekli çalışan ormancılar istihdam etmek demek) ip köprü, dev kaydırak ve çocuklarının kullanabilmeleri için Narnia tarzı ağaç evler alıyorlar.

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel