Zengini de orta gelirlisi de şikâyet ediyor: Adisyonlar neden gündemde?

Zengini de orta gelirlisi de şikâyet ediyor: Adisyonlar neden gündemde?

İstanbul'da orta sınıfa mensup bir beyaz yakalı da Bodrum'da lüks tatili sırasında akşam yemeği yiyen de restoranlardaki fiyatlardan dert yanar hale geldi. Peki fiyatların bu kadar göze batmasının nedeni ne? Artan fiyatlar müşteri profilinde değişikliğe neden olur mu?

Son dönemde çarşı pazardaki fiyatların yanı sıra restoranlarda ödenen hesaplar da dikkat çekmeye başladı. Sosyal medyada paylaşılan çeşitli kabarık adisyon tutarlarında en dikkat çekeni ise, hesabı ödeyenin ister orta sınıftan ister zengin kesimden olsun ödediği tutara şikâyet etmesi...

İstanbul'da orta sınıfa mensup bir beyaz yakalı da, Bodrum'da lüks tatili sırasında akşam yemeği yiyen de restoranlardaki fiyatlardan dert yanar hale geldi. 

Peki neden böyle oldu? Fiyatlara gelen şikâyetler nedeniyle müşteri profilinde değişiklik yaşanır mı?

"ŞİKÂYET EDENLERİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ"

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, fiyatlara yönelik şikâyetin nedeni olarak enflasyona işaret ederken; Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise "Bu şikâyet eden kişileri anlamakta güçlük çekiyoruz" diyor.

Artan hammadde nedeniyle fiyatların her yıl mecburen zamlandığını anlatan Bingöl, "Müşteriler gidip oturdukları yerlerde fiyat politikasının nasıl olduğunu bilerek gidiyorlar. Bunu bilerek gidip sonrasında ise fiyatların yüksek olduğundan şikayet etmeleri ilginç bir durum" diye konuştu.

MALİYETLER YÜZDE 60, FİYATLAR YÜZDE 30 ARTTI

Bingöl, pandeminin etkisi ve artan hammadde fiyatları hesaba katıldığında, fiyatlarda son bir yılda ortalama yüzde 25-30 bandında bir artış yaşandığını dile getirdi. Bu zamların nedeninin hammadde fiyatlarında meydana gelen yüzde 30-60 aralığındaki artışlar olduğunu dile getiren Bingöl, "Dikkat ederseniz hammaddeye gelen yüksek artışa rağmen esnaf yine de yüzdelik olarak daha az fiyat yükseltti" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, dünya ile kıyaslandığında 'Türkiye'deki fiyatların ucuz' olduğunu da ileri süren Bingöl, şöyle devam etti: "Ülkemizin her yerinde her bütçeye göre uygun seçenekler mevcut. Yemek yedikleri restoran pahalı ise bütçelerine göre yerleri tercih etmeliler. Kaldı ki turizm sezonundayız birçok yabancı ülkemize geliyor ve yüksek denilen fiyatlar turistler için komik rakamlara tekabül ediyor. Bunu da göz önünde bulundurmak lazım."

Bu açıklamanın bir benzerini de TURYİD Başkanı Kaya Demirer yaptı. Demirer, özellikle kıyı bölgelerdeki yüksek fiyatlara ilişkin şöyle dedi: "Turistik bölgelerdeki giderler diğer bölgelere nazaran artabiliyor. Döviz açısından bakılırsa, vatandaşın tepki gösterdiği fiyatlar turistlere göre son derece makul kalıyor."

FİYATTAN ZİYADE GELİR DÜZEYİ ETKİLİ

Peki yeme içmeye ödenen kabarık tutarlar mevcut müşteri profilinde bir değişikliğe neden olur mu?

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, bunun olmayacağını, herkesin gelir düzeyine göre yiyip içmeye devam edeceğini söylüyor: "Yeme içme sektöründeki fiyat politikasından ziyade kişilerin gelir düzeyleri, harcamalarını ve mevcut profili etkiler."

Tam da bu nedenle; yani kişi başına düşen milli gelirin yıllar içinde azalması, kurdaki her artışla birlikte alım gücünün de düşmesi gibi nedenlerle, vatandaşların gidebileceği yeme içme mekanlarında değişiklik yapmasına yol açması bekleniyor.

"KAPANMAYALIM, AŞILANALIM"

2020 Mart'ta ilk vakanın görülmesinin ardından 2021 Haziran'a kadar çoğunlukla ya kapalı olan ya da kademeli normalleşme adımları çerçevesinde kısıtlı hizmet verebilen restoranların şimdilerdeki gündemini ise aşılama konusu meşgul ediyor.

Türkiye'nin 2021 yaz aylarında yeniden normalleşmeye başlaması ve vakaların yeniden yükselmesi, sonbaharda kapanma gelir mi sorusunu da akıllara getiriyor. Esnaf ise bir kapanmayı daha kaldıramayacağı görüşünde.

TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, 1 Eylül'den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu.

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel