Yunanistan'dan gemiye taciz ateşi: 'Anatolian'ın 12 yıl önce İsrail'in saldırdığı 'Mavi Marmara' olduğu ortaya çıktı

yunanistan

Yunanistan sahil güvenlik birimlerinin, Bozcaada açıklarında dün taciz ateşi açtığı "Anatolian" isimli geminin, önceki yıllarda yük gemisine dönüştürülen İsrail'in uluslararası sularda saldırdığı "Mavi Marmara" olduğu ortaya çıktı.

Yunanistan sahil güvenlik unsurlarının, dün saat 13.27'de Bozcaada açıklarındaki uluslararası sularda seyir halindeyken taciz ateşi açtığı ticari geminin, İsrail ordusunun, 2010 yılında Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmayı hedefleyen "Özgürlük Filosu"nun 6 gemisinden en büyüğü "Mavi Marmara" olduğu anlaşıldı.

Yunanistan'ın saldırısı ile "Mavi Marmara", uluslararası sularda İsrail'in ardından ikinci kez hedef haline gelmiş oldu.

Eski adı Mavi Marmara olan "Anatolian", üzerinde ipotek ve haciz bulunduğu için geçen yılın kasım ayında açık arttırma sonucu bir şirkete satılmış, yük gemisi olarak hizmet vermeye başlamıştı.

GEMİ İSTANBUL’A DOĞRU YOLA ÇIKTI

Taciz ateşi açılan “Anatolian” isimli Ro-Ro gemisine, demirli bulunduğu Karanlık Liman mevkiinde Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından yapılan işlemlerin tamamlanmasının ardından seyrine izin verildi. Demir alan gemi İstanbul’a doğru yol aldı.

Yunanistan'dan gemiye taciz ateşi: 'Anatolian'ın 12 yıl önce İsrail'in saldırdığı 'Mavi Marmara' olduğu ortaya çıktı - Resim : 1

YUNAN UNSURLARINCA SALDIRILAN GEMİDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

 Saldırı sonrasında yaşadıklarını anlatan gemi yetkilisi Cengiz Oluç, “Ege’den Bozcaada’ya doğru seyir halindeydik. Yunanistan Sahil Güvenlik Botunun üzerinde olduğumuzu gördük, bize durmamızı emrettiler. Durmayıp devam edince ikinci bir bot daha geldi. Üzerimize doğru ateş etmeye başladılar. Botlardan bir tanesi geminin altına halat atmaya çalıştı. Daha sonrasında Türk Güvenlik Güçlerinden yardım istedik. Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin geldiklerini görünce bölgeyi terk ettiler. Yaşadıklarımız yaklaşık olarak yarım saat “sürdü. Olay sırasında biraz gerildik ama sakindik, gemide bulunan birkaç arkadaşımız biraz panikledi. Gemide bulunan personelin çoğu başka ülkenin vatandaşı, başka bir ülkede başlarına böyle bir olay gelince paniklediler. Saldırıda yaralanan olmadı” dedi.

YUNANİSTAN'DAN İZAHAT İSTENDİ

Türkiye, Yunan makamları nezdinde Ankara ve Atina’da derhal girişimde bulunarak olayı protesto etti ve olayın derhal araştırılması ve izahat verilmesi talebinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamada, "Uluslararası hukuka tamamen aykırı bu olay hakkında Yunanistan nezdinde Ankara ve Atina’da derhal girişimde bulunularak olay protesto edilmiştir. Olayın vahametine dikkat çekilerek derhal araştırılması ve izahat verilmesi talep edilmiştir" denildi.

 

Kaynak: AA

Anatolian Mavi Marmara Yunanistan taciz ateşi