Yüksekova’da bir kamyon son kullanma tarihi geçmiş ve bozuk gıdalar yakılarak imha edildi

Gündem haberleri Hakkari

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yapılan denetimlerde ele geçirilen son kullanma tarihi geçmiş ve bozuk gıdalar yakılarak imha edildi.

Yüksekova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından iş yerlerine yönelik denetimler devam ediyor.

Yapılan denetimlerde geçirilen son kullanma tarihi geçmiş ve iş yeri sahipleri tarafından depolarında tarihi geçmediği halde bozulduğu tespit edilen gıdalar imha edilmek üzere zabıta ekiplerine teslim edildi.

Bir kamyon dolusu gıdayı imha ettiklerini belirten Yüksekova Belediyesi Zabıta Müdürü Yardımcısı Ahmet Durmazer, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile birlikte yürütmüş olduğumuz denetimler sonucu ele geçirdiğimiz tarihi geçmiş gıdaları topladık. Denetimlerimizde topladığımız gıdalar ile duyarlı esnafımızın başvuruları sonucu depolarından aldığımız bozulmuş gıdaları şehir dışında bulunan kül dökme noktasına götürerek imhalarını gerçekleştirdik” dedi.

GIDA NEDİR?

Gıda, doğrudan insan tüketimine sunulmayan canlı hayvanlar, yem, hasat edilmemiş bitkiler,
tedavi amaçlı kullanılan tıbbi ürünler, kozmetikler, tütün ve tütün mamulleri hariç insanlar tarafından yenilen, içilen ve yenilmesi, içilmesi beklenen işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş her türlü maddeyi ifade eder.

GÜVENİLİR GIDA VE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ NEDİR?

İnsan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıda kabul edilir. Güvenilir
olmayan gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme piyasaya arz edilemez.

GÜVENİLİR GIDA NEDİR?

Güvenilir gıda, her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etkenlerden ari, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan, tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda maddesidir. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, güvenilir gıdayı beş ana başlık altında tanımlıyor.

Güvenilir gıda;

- Son tüketim tarihi geçmemiş,
- Muhafaza ve satış kurallarına uygun,
- Ambalajlı ve etiketi olan
- Fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan
- Gereği gibi hazırlanan ve korunan gıdadır.

Gıdanın çeşitli koşullarda kirlenmesi gıda güvenliğini tehdit etmekte ve böylece gıdaların
sağlığımızı bozucu hale gelmesine neden olabilmektedir.
Yüksekova’da bir kamyon son kullanma tarihi geçmiş ve bozuk gıdalar yakılarak imha edildi - Resim : 1

 

Kaynak: İHA

Hakkari Yüksekova imha gıda kamyon