"Yoğun bakımda tek bir yatak bulunamıyor" iddiasına yanıt
Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü, yoğun bakım yatak doluluk oranının yüzde 80, servis yatak doluluk oranının yüzde 63 olduğunu belirtip "Tedaviye ihtiyacı olan hiçbir hastamızın, hastanede tedavi edilmesi yerine evine gönderilmesi söz konusu değildir" dedi.
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı sosyal medya paylaşımlarında, "ildeki yoğun bakımların yüzde 100 dolu olduğu, hastanelerde boş hasta yatağı bulunmadığı, hastaların, yatak bir yana sedye bile bulamadığı, bu nedenle de hastaların hastanelerde tedavi edilmeyerek evlerine gönderildiği, hatta Adana'da insanların ölüme terk edildiği" ifadelerinin yer aldığı anımsatıldı.
Salgınla mücadelede sağlık personeli, sağlık tesisleri ve güçlü medikal teknolojiyle hizmet verildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Hastanelerimizde yoğun bakım yatak doluluk oranımız yüzde 80, servis yatak doluluk oranımız yüzde 63 olup, hem yoğun bakım hem de servislerimizde yeterince boş yatak kapasitemiz vardır. Hastanede tedaviye ihtiyacı olan hiçbir hastamızın, hastanede tedavi edilmesi yerine evine gönderilmesi, hastaneye alınmaması, yoğun bakıma kabul edilmemesi söz konusu değildir. İhtiyaç duyulması durumunda yatak kapasitemizi, halihazır tesislerimizde yüksek düzeyde artırma potansiyeline de sahibiz. Sağlık sistemimize ve sistemimizin fedakar kahramanlarına en büyük destek ise milletimizin maske-mesafe-temizlik tedbirlerine sıkı sıkıya bağlı kalması olacaktır."
İDDİA NEYDİ?
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanlığının Adana için verdiği yüzde 81’lik yoğun bakım doluluk oranının gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları demişti:
“Hiçbir Adanalı yoğun bakımda tek bir yatak bulamıyor. Yoğun bakımlar yüzde 100 doludur. Hasta yatağını geçtik boş sedyenin dahi bulunmadığı kentimizde seferberlik ilan edilmesi şarttır. Bakanlık, daha çok insanımız ölmeden eski hastaneleri pandemi hastanelerine dönüştürmek, gerek Adana’da gerekse Türkiye genelinde yeterli oranda sağlık personeli ataması gerçekleştirmek, görevdeki sağlık personeline azami ölçüde maddi-manevi destek sunmak zorundadır.”
Kaynak: AA