YKS 2024 ( Üniversite) Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Eğitim YKS Cerrahpaşa Üniversitesi
YKS 2024 ( Üniversite) Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Üniversite tercih dönemi geldi. Öğrenciler aldıkları puan ve sıralamaya göre istedikleri üniversiteye yerleşmek için tercihte bulanacak. Peki tercihleri yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Tercih robotlarını kullanmak güvenli mi? Ailelere ne gibi görevler düşüyor? Mustafa Elagök cevapladı.

Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri ve velileri tercih telaşı sardı. Peki tercih yaparken neye dikkat etmeli tercih işlemlerini robota yaptırmak doğru mu?
Atakent Bil Kurs kurum müdürü Mustafa Elagök'e sorduk tek tek anlattı.

YKS 2024 ( Üniversite) Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler! - Resim : 1

Üniversite sınav sonuçları belli oldu. Tercih Süreci Ne Zaman Başlıyor ve Ne Zaman Sona Eriyor?

- Tercih süreci 25 Temmuz 2024 tarihinde başlayıp 2 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek.

Tercih Yapacak Adayların Nelere Dikkat Etmesi Gerekiyor?
-Tercih yapacak adayların öncelikle kendi istedikleri bölüme dair araştırmalar yapması gerekiyor. Bölümle birlikte okunacak üniversiteninde dikkatle araştırılması gerekmektedir. Okulun akademik kadrosu, fakültenin konumu, okulun sosyal imkanları (Erasmus, burs, kütüphane vb), ulaşım ve barınma koşulları öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Bunun dışında üniversitelerin tanıtım günlerine katılmak ve tercih edilecek üniversitelerin ve tercih edilecek bölümün aktif öğrencilerinin görüşlerini almakta tercih sürecini kolaylaştıracaktır.

Tercih Yaparken Sıralamaya mı Dikkat Edilmeli Puana mı Dikkat Edilmeli?
-YKS bir sıralama sınavıdır. Adayların tercihleri mutlaka sıralamaya göre yapması gerekmektedir.


Tercih Robotlarının Kullanımını Tavsiye Ediyor musunuz?
-Tercih robotlarının aday öğrencilere tercih yapma noktasında fayda sağladığı bir gerçektir. Öğrencilerde örnek bir tercih listesi oluşması açısından kullanılabilir fakat resmi tercih yapılırken mutlaka bir rehber eşliğinde yapılmalıdır.


Tercih sürecinde ailelere düşen görevler neler?
-Tercih sürecinde ailelere düşen görevlerden en önemlisi öğrenciyi yönlendirmektir. Maalesef bazı aileler yönlendirme yapmaya çalışırken öğrenciyi ve tercihlerini yönetiyorlar. Bunun ayrımına dikkat etmek gerek. Öğrencinin ne istediği göz önünde bulundurulmalı aile kendi fikrini öğrenciyi etkilemeyecek şekilde ifade etmeli.


Ek Yerleştirme Yapılacak mı?
-Evet her sene merkezi yerleştirme sonrası kayıt dönemi başlar, Ekim ayında ise ek tercihler yapılır.


Yerleştirme sonuçları nasıl duyurulacak?
-2 Ağustos'taki son tercih döneminde itibaren 2 haftalık süre içerisinde yerleştirmelerin açıklanması bekleniyor. Adaylar ÖSYM'nin resmi sayfasından sonuçlara ulaşabilecekler.