Yılbaşı hindisi nasıl pişirilir? İşte ustasından tarifi...

Yılbaşı Gündem haberleri

Yeni yıl için geri sayım başladı. Menüler hazır. Peki yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi nasıl pişirilir? Hindi pişirmenin püf noktası ne? İşte ustasından tüyolar...

Yılbaşı sofrası demek hindi demek lezzetlisini yapmaksa marifet istiyor. İşte yılbaşında sofralarını hindiyle süslemek isteyenler için detaylar...

YILBAŞI HİNDİSİ MALİYETİ

Evde yapmak için hindinin kilosu : 250 TL restoranda ise 3500 TL civarında. Hindi ise 1500 TL

Çiğ hindinin kilosu 250 lira. Yani bütün bir hindi 1500 liraya denk geliyor. Evde böyle bir sofra kurmanın maliyetiyse iç pilavı ve süslemesi ile artıyor. Restoran da ise bu maliyet oldukça artıyor.

YILBAŞI HİNDİSİ HAKKINDA

Yılbaşı hindisi genellikle fırında pişirilir. Hindinin içi genellikle doldurulur, dışı çeşitli baharatlar ve soslarla kaplanır. Farklı pişirme yöntemleri arasında fırında bütün hindiyi pişirmek, hindinin bacaklarını ve göğsünü ayrı ayrı pişirmek veya hindinin yalnızca göğüs kısmını kullanarak yapılan farklı tarifler bulunabilir.

Yılbaşı hindisi genellikle çeşitli yan yemeklerle birlikte servis edilir. Bunlar arasında garnitürler, kızartılmış sebzeler, kızarmış patates, bezelye püresi, tavuk suyu sosu ve elbette yılbaşı pastası gibi tatlılar bulunabilir.

Yılbaşı hindisi, bereket ve bolluk simgesi olarak kabul edilir. Ayrıca, yeni bir yılın başlangıcında aile birliğini simgeler. Bu nedenle, yılbaşı sofralarında bu lezzetli yemeği paylaşmak, birlik ve dayanışma duygusunu vurgular.

Yılbaşı hindisi, farklı kültürlerde ve ailelerde çeşitli pişirme tarifleri ve yan yemek kombinasyonlarına sahiptir. Bu lezzetli yemek, sevdiklerinizle bir araya gelip yeni bir yılı karşılamanın geleneksel bir yoludur.

YILBAŞI HİNDİSİ TARİFİ

Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı hindi dolması için hazırlıklar başladı. Yapımı biraz zahmetli olan yılbaşı hindi dolması evde nasıl yapılır, nasıl pişirilir? Bu lezzetli tarifin tüm detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

MALZEMELER

1 büyük hindi,

1 su bardağı süt,

Yarım limon,

1 yemek kaşığı biber salçası,

Yarım çay bardağı zeytinyağı,

3 diş ezilmiş sarımsak,

Tuz,

Karabiber.

PİLAVI İÇİN

2 soğan,

2.5 su bardağı baldo pirinç,

300 gr hindi veya tavuk ciğeri,

25 gr dolmalık fıstık,

Yarım demet ince kıyılmış maydanoz,

¼ demet ince kıyılmış dereotu,

3 yemek kaşığı tereyağı,

2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı,

Yeteri kadar su,

Yarım limon,

Yenibahar,

Karabiber.

HAZIRLANIŞI:

Derin bir kapta süt, zeytinyağı, salça, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

Hazırladığınız sosu hindinin her tarafına sürüp üzerini streç filmle kaplayın. Buzdolabında 3-4 saat marine edin. Baldo pirinci yıkayın.

Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 20 dakika bekletin. Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayçiçeği yağını ekleyip ısıtın.

Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip kavurun. Tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız ciğeri ve dolmalık fıstığı da ilave edin.

Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyip 2 dakika kavurun. 2 su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber ve yenibaharı da ekleyin.

Pilavı suyunu çekinceye kadar pişirin. (Pilavın az pişmesi önemli). Pilavı ocaktan alıp üzerine maydanoz ve dereotu serpin.

Hindinin içine pilavı doldurun. Geniş ve derin bir fırın tepsisine hindi etini yerleştirin. Ayaklarını yanmaz bir ip ile bağlayın.

Kalan 1 yemek kaşığı tereyağını üzerine sürün. Yarısına gelecek kadar su ekleyin. Üzerini önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapatın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında en az 3 saat pişirin. Pişerken ara ara kontrol edip yemeğin suyunu hindinin üzerine gezdirin.

Fırından çıkarmaya yakın üzerindeki yağlı kağıdı ve alüminyum folyoyu alıp kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Kaynak: Haber Global TV