En pahalı yılbaşı, PTT bile bin TL

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Yılbaşı 2024 Ekonomi haberleri İstanbul Enflasyon
En pahalı yılbaşı, PTT bile bin TL

Yılbaşına sayılı günler kala vatandaşlar alışveriş yapmak için Eminönü'nün yolunu tuttu. Evlerinde sadece pijama, televizyon, terlik yani PTT partisi yapmak isteyen 5 kişilik bir ailenin bin TL'yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Bu rakama ufak çam ağacı, sarı leblebi, birkaç çeşit atıştırmalık dahil.

Yeni yıla sayılı günler kaldı, planlar yapılmaya başlandı. Kimisi ailesi kimisi de arkadaşları ile bir eğlence planlıyor. Evdeki programların vazgeçilmezi olan yılbaşı süsleri, hindili menüler ve masa oyunlarından tombala. Kimi vatandaşlar ise hafta sonu ile birleştirip kayak tatiline çıkmayı hayal ediyor. Evden uzaklaştıkça yılbaşı maliyeti de artıyor.

İLK DURAK EMİNÖNÜ

Bu özel gün alışverişi için vatandaşların tercihi ise yine Eminönü. Kırmızının hakim olduğu yeni yıl ürünlerinde her keseye göre alışveriş yapabilmek mümkün. Şık bir yılbaşı sofrası hazırlamak, çam ağacı süslemek ya da sadece kuruyemiş almak için gelenler de var. Peki, 2024'e girmenin maliyeti ne kadar, işte yılbaşı piyasası...

En pahalı yılbaşı, PTT bile bin TL - Resim : 1
Çam ağacı fiyatları dal sayısına göre artıyor.

ÇAM AĞACI, IŞILTILI SÜSLER

Yılbaşını evlerinde kutlamak isteyenlerin aldıkları ilk şey ise çam ağacı. Zincir marketlerde stokları tükenen çam ağaçlarından en çok tercih edilenleri 625 TL olan 150 santimetrelik 150 dallı ağaçlar. Çam ağaçlarında da dal sayısı arttıkça fiyat artıyor. 550 dallı çam ağaçlarının fiyatı ise bin 900 TL'ya kadar çıkıyor. Küçük 90 cm boyunda 80 dallı çam ağaçları ise 75 TL. Süslemeleri ise 10 TL'den başlıyor yüzlerce liraya kadar çıkabiliyor. Parti gözlüklerine genelde çocuklar rağbet ediyor ve fiyatları ise 50 TL. 

En pahalı yılbaşı, PTT bile bin TL - Resim : 2
Çerez fiyatları-Eminönü

KURUYEMİŞ REKORU ANTEP FISTIĞININ

Kuruyemiş fiyatları ise biraz cep yakıyor. Lider 480 TL kilo fiyatıyla antep fıstığı olurken, onu 400 TL ile ceviz, 320 TL ile kaju takip ediyor. En uygun kuruyemiş ise kilosu 120 TL olan sarı leblebi. 

En pahalı yılbaşı, PTT bile bin TL - Resim : 3
Kokina çiçeğinin uğur getirdiğine inanılıyor.

HİNDİ 2 BİN TL

Yılbaşı atıştırmalıklarından ardından sıra yılbaşı sofrasına geliyor. Favori yemek olan hindinin fiyatları ise 2 bin TL'den başlıyor. Evde kutlamak isteyenler aileler için 5 kişilik bir ailenin maliyeti 5 bin TL'yi buluyor. Yılbaşı sofrasına uğur getirdiğine inanılan kokina çiçeği de koymak isterseniz onun da demeti 50 TL'den başlıyor. Masa oyunlarından en uygunu ise tombala ve fiyatı 50 TL.

OTEL REZERVASYONLARINDA ARTIŞ

Yılın son gününün pazara gelmesi ve pazartesi gününün resmi tatil olmasıyla doğan üç günlük tatil fırsatı, turizm sektörünü de hareketlendirdi. Enuygun.com’un verilerine göre yılbaşındaki uzun hafta sonu tatili için otel rezervasyonlarındaki artış yüzde 30'a yaklaşmış durumda. Yılbaşı otellerine bakıldığında ise en çok İstanbul’daki şehir otellerinin tercih edildiği görülmekte. İstanbul'u Antalya, Uludağ, Lefkoşa ve Nevşehir otelleri takip ediyor.

En pahalı yılbaşı, PTT bile bin TL - Resim : 4
Kış turizmi olan yerler tercih edildi.

Enuygun Otel İş Geliştirme Müdürü Ferhat Uyanık ise Yılbaşı tatili için otel rezervasyonlarındaki artışı şu şekilde yorumlamakta: "Seyahat severler genelde kısa kış tatilleri için rezervasyonlarını son birkaç güne bırakıyor. Dolayısıyla otel rezervasyonlarındaki bu artışın 29 Aralık’a kadar artmasını bekliyorum.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel