Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu.

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Beyoğlu Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Sağlık Haberleri Sağlık Film haberleri Kültür Sanat haberleri Magazin Haberleri İstanbul yerli sinema sinema
Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu.

Münir Özkul ve Adile Naşit'in turşu suyu kavgasıyla hafızalara kazınan Neşeli Günler filminin çekildiği asırlık Asri Turşucusu, Cihangir'de yaşamaya devam ediyor. Dükkanın müdavimleri arasında ünlü isimler de var. Peki, filmlere konu olan turşu nasıl yapılır, haftada kaç kez tüketilmeli?

Münir Özkul ile Adile Naşit'in turşu suyu kavgasıyla hafızalarımıza kazınan Neşeli Günler filminin çekildiği Cihangir'deki Asri Turşucu, bir asırdır yaşamaya devam ediyor. Filmde en iyi turşu suyu limondan mı sirkeden mi yapılır konusunda kavgaya tutuşan çift, evleri ayırıyor ve yıllar sonra aile yeniden bir araya geliyordu. Biz de bu mekana gittik ve en iyi turşunun nasıl yapıldığı sorusuna yanıt aradık. Asri Turşucu'nun dördüncü kuşak temsilcilerinden Yusuf Eser, iyi turşunun sırlarını anlattı, turşu suyu kavgasında da kimin haklı olduğu netlik kazandı.

Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu. - Resim : 1
En iyi turşu limondan mı yoksa sirkeden mi yapılır?

TÜRK HALKININ TERCİHİ SALATALIK TURŞUSU

Dünya Turşu Günü'nü geride bıraktığımız şu günlerde, Türk halkının turşuya dair alışkanlıkları araştırma konusu oldu. Araştırmada Türk halkının yüzde 65'lik bir kesiminin turşusunu kendi yaptığı da öğrenildi. "Favori turşunuz hangisi?" sorusuna verilen cevaplar arasında salatalık yüzde 44,7 ile zirvede. Yeşilçam filmlerine de konu olan 'en iyi turşu suyu sirkeden mi yoksa limondan mı olur' tartışmalarında Türk halkı tercihi ise yüzde 75,9 ile sirkede. Araştırmada ilginç turşu türleri arasında yumurta başı çekerken, onu balık, mandalina, muz, karpuz, avokado takip ediyor.

Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu. - Resim : 2
Yusuf Eser, iyi bir turşunun tarifini paylaştı.

KARPUZ KABUĞU TURŞUSUNU DUYDUNUZ MU?

1913 yılında Fatih'te kurulan Asri Turşucu 1938 yılında Cihangir'e taşınmış. İçerisinde 20'den fazla çeşit turşu bulunan Asri Turşucu'nun Cihangir'deki şubesi dışında başka şubesi bulunmuyor. Yılın bir ayında kapalı olan dükkan, 09:00 ile 22:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Çocukluğundan beri bu dükkanda çalıştığını anlatan Eser, en çok tercih edilen turşunun lahana olduğunu söylüyor. Dükkanda en ilginç olan ise karpuz kabuğu turşusu, öyle ki raflarda tükenmiş. Müdavimleri arasında pek çok ünlü kişi de bulunuyor.

Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu. - Resim : 3
Dükkanda 20'den fazla çeşitte turşu mevcut.

YERİN ALTINDAKİ DEMİR HAVUZLARDA TURŞULAR KURULUYOR

Turşuların imalat yeri ise Bursa, bunun nedenini de Eser şu sözlerle anlatıyor:

"Bursa Uludağ'dan gelen ve içinde yüzde 20 kalsiyum barındıran bir kuyu suyu var. Bu su ile yaptığımızda hem daha lezzetli oluyor hem de içerisinde daha çok probiyotik barındırıyor. Turşuları, Bursa'da yerin altındaki demir havuzlarda kuruyoruz."

Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu. - Resim : 4
Turşular, yerin altındaki demir havuzlarda kuruluyor.

BİR KİLO BAŞINA 70 GRAM KAYA TUZU

"Sizce iyi bir turşu limondan mı yoksa sirkeden mi yapılır?" sorusunu da Eser, "Kaya tuzu" olarak yanıtlıyor. Limon ve sirkenin içinde yüzde 15-20 arasında asit bulunduğundan lakto fermente bakterisinin üreyemediğini anlatan Eser, bir de turşu tarifi veriyor:

"Bir kilo başına 70 gram kaya tuzu konuluyor. Kimisi de hızlı pişmesi için kişniş de koyabiliyor."

Yeşilçam'ın ünlü tartışması. Nihayet yanıt buldu. - Resim : 5
Haftada 3 kez turşu tüketmek faydalı.

HAFTADA 3 GÜN TURŞU

Yusuf Eser, vatandaşlara haftada 3 kez turşu yemeleri tavsiyesinde bulunuyor. Eser ayrıca turşunun bağırsaklara iyi geldiğini ve soğuk havalarda gribe karşı koruma sağladığının da altını çiziyor.

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel