Yer Ardahan: ''Doğanın çöpçüsü'' leşlerle beslenirken görüntülendi

Ardahan Kuş videoları Viral videolar

Ardahan'da ''Doğanın çöpçüsü'' olarak nitelendirilen ve nesli tehdit altında olan kara akbaba, Ardahan'da leşle beslenirken görüntülendi.

Türkiye'de yaşayan en nadir akbaba türü olan ve leşlerin kemik parçalarıyla beslendiği için 'doğanın çöpçüsü' olarak da adlandırılan kara akbaba, Ardahan kırsalında görüntülendi.

Ardahan-Şavşat kara yolu Sulakyurt köyü mevkiinde yol kenarında bulunan bir leş ile beslenirken görüntülenen kara akbaba, uzun süre yoldan geçen araçlara aldırış etmeden bulduğu leşi yerken görüntülendi.

Kara akbaba daha sonra karla kaplı Ardahan Ovası'na doğru kanat çırparak uzaklaştı.

KARA AKBABA

Kara akbaba (Aegypius monachus), akbabalar familyasından büyük bir kuş türüdür. Ayrıca "monk akbabası" olarak da bilinir. 

Genellikle büyük bir boyuta sahiptir ve kanat açıklığı 2,4 ila 2,8 metre arasında değişebilir. Tüyleri genellikle siyahtır ve boynunda beyaz tüylerle belirgin bir halka vardır. Gözleri sarı renkte ve yüzü çıplaktır.

Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde bulunur. Dağılımı, göç eden popülasyonlar ve yerel popülasyonlar arasında değişiklik gösterebilir.

Genellikle ormanlık alanlarda, kırsal bölgelerde ve dağlık alanlarda bulunur. Açık alanlarda yiyecek aramak için geniş uçuşlar yapabilir.

Ölü hayvanların etlerini temizleyerek beslenir. Yolda ölen hayvanları, avcıların artıklarını veya diğer hayvanların avlarını tüketirler.

Genellikle kayalık bölgelerde yüksek kayalara yuva yaparlar. Dişi, genellikle bir ila üç yumurta bırakır ve bu yumurtalardan çıkan yavruları birlikte büyütürler.

Kara akbaba, etkileyici bir planör uçuşa sahiptir ve termalleri kullanarak geniş alanlarda dolaşabilir. Göç eden bir kuş türü olup, soğuk kış aylarında sıcak iklimlere doğru hareket eder.

Avcılık, besin kaynaklarının azalması ve yaşam alanlarının kaybı gibi tehditlerle karşı karşıyadır. Bazı bölgelerde koruma altındadır ve popülasyonlarını artırmak için çeşitli projeler yürütülmektedir.

 

 

Kaynak: Haber Global TV