10 yıl önce yıkılan genelevlerin altından tarih çıktı

Gündem haberleri Ankara
10 yıl önce yıkılan genelevlerin altından tarih çıktı

Ankara Kalesi eteklerinde devam eden arkeolojik kazılarda 1930'lu yıllarda açılan ve 10 yıl önce yıkılan genelevlerin altından tarih çıktı.

Tarihi milattan önceye dayanan Ankara Kalesi eteklerinde kurulu bu bölge, 1930'lara kadar çoğunlukla gayrimüslimlerin yaşadığı bir ticaret ve mesire alanıydı.

1930'lu yıllarda açılan ilk genelevler burada kuruldu ve yıllarca devam etti.

Tarih 1980'leri gösterdiğinde Bentderesi ve çevresi için "SİT alanı" kararı çıktı.
Genelevlerin hayli tartışmalı ve hatta "çatışmalı" şekilde yıkıldığı, 2010-2011 dönemi ise semt için bir dönüm noktası oldu.

Bu tarihten sonra da sadece Bentderesi için değil tüm Ulus için yenileme projeleri de başlamış oldu.

ANKARA'DA 100 YILIN EN BÜYÜK KORUMA VE RESTORASYON PROJESİ

Bekir Ödemiş, tarihin pek çok dönüm noktasının şahidi bu kentte son 100 yılın en büyük koruma ve restorasyon projesinin yürütüldüğünü söylüyor. 

Ödemiş'in açıklamasına göre Ankara ve çevresinde Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmiş 755 SİT alanı var. Bunun 697'si arkeolojik SİT. 

Independent Türkçe'ye konuşan ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, "Bu durum, tarihin sadece Türkiye'de değil, Ankara'da yaşayanlar tarafından da bilinmediğini, Ankara'nın sanki kimliksiz, niteliksiz, vasat bir kent gibi gösterildiğini, büyük bir haksızlık yapıldığını ortaya koymaktadır" dedi. 

"Mansur beyin başkanlığı döneminde bizler ekip olarak Ankara'nın tarihini ön plana çıkartmak, Anadolu'da bize ait olan bu mirasa sahip çıkmak, restore edip korumak, kültür turizminde önemini ortaya çıkarmak istiyoruz" diyen Bekir Ödemiş, 2021'de Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan UNESCO birimini hatırlattı. 

Birime bağlı arkeolog, sanat tarihçiler ve alanında uzman kişiler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) geçici listesinde bulunan, Gordion Antik Kenti, Beypazarı, Hacı Bayram ve Augustus Tapınağı'nın olduğu bölge, Arslanhane Camisi'nin tavan işlemeleri ve Tuz Gölü"nün daimi listeye alınması için çalışıyor. 

Ödemiş, "Esas hedefimiz Ankara'yı UNESCO'nun kalıcı listesine alabilmek" dedi. 

10 yıl önce yıkılan genelevlerin altından tarih çıktı - Resim : 2

KARDEŞ ŞEHİRLER ROMA VE ANKARA

Tüm bunların yanı sıra Ankara'nın bir de aynı tarihi paylaştığı kardeş şehri bulunuyor: İtalya'nın başkenti Roma. 

İki şehrin kardeş belediye olmasının belediye meclisleri tarafından kabul edildiğini söyleyen Bekir Ödemiş, "Roma belediye başkanına yazı yazıldı. Kendisi buraya gelecek ve belediyeler arası kardeşlik anlaşması, 2023'te Roma Tiyatrosu açılışında imzalanacak" dedi. 

2023'ün bahar ayları için öngörülen bu imza töreni daha önce pandemi nedeniyle ertelenmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Ankara Ankara Kalesi Gündem haberleri