Yenilenebilir Enerji nedir? Yenilenebilir enerji türleri ve kaynakları nelerdir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı haberler
Yenilenebilir Enerji nedir? Yenilenebilir enerji türleri ve kaynakları nelerdir?

Fosil yakıtların her geçen yıl azalması ile birlikte yenilenebilir enerji kaynakları da çok daha önemli bir noktaya ulaştı. Peki, yenilenebilir enerji nedir? Yenilenebilir enerji türleri ve kaynakları hakkında bilinmesi gereken detaylar.

Kendini hızlı bir biçimde yenileyen ve sürekli olarak enerji imkanı bulunan yenilenebilir enerji kaynakları, dünyanın geleceği konusunda çok önemli bir durumda. Özellikle de fosil yakıtların sürekli olarak azalması ve bunun yanında da dünyaya ciddi miktarda zarar vermesi nedeniyle yenilenebilir enerji kaynakları konusunda araştırma ve çalışmalar daha da yoğunlaşmıştır. Temiz bir enerji kaynağı olarak doğayı kirletmeyen, sağlıklı bir biçimde farklı enerji türlerinden kazanım imkanı sağlayan bu sistem, pek çok değişik şık üzerinden yaşanmaktadır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR?

Enerji üretimi hakkında doğal süreçlerden yararlanmak amacıyla, değerlendirmeye alınan kaynakların tükenme hızından daha hızlı bir şekilde kendini yenileyen enerjilere yenilenebilir enerji denilmektedir. Bu konu hakkında doğa pek çok farklı olanağı her gün temin etmektedir. Çevreye verilen zararlar minimum seviyeye düşürmek ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanmak, gelecek nesillere de daha sağlıklı bir dünya yaratma imkanı vermektedir.

Enerji kaynaklarını tehlikeye almadan ihtiyaç duyulan enerjiyi üretme istekli, farklı sistemler ve yöntemler üzerinden de elde edilen enerji sürdürülebilir enerji olarak ifade edilir. Sıklıkla doğanın kendisini yenilemesi ile kazanılmış olan güçlü enerji kaynakları olarak da dikkat çekmektedir. Doğanın değişik yerlerinde farklı sistemler ile birlikte elde edilen bu enerjiler, başta elektrik enerjisi olmakla birlikte ısı ve daha pek çok değişik enerji bünyesinde değerlendirmeye alınmaktadır.

yenilenebilir enerji

YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRLERİ NELERDİR?

Farklı yöntemler ile birlikte öne çıkan ve kullanılan pek çok değişik yenilenebilir enerji türü bulunmaktadır. Bu türlerin kaynakları değişkenlik belirtir. Özellikle de bazıları bir hayli yüksek bir miktarda enerji imkanı yaratırken bazıları da yeterli güzelce. Fakat söz konusu fosil yakıtlarının doğayı tehdit etmesi ve bitme durumu ele alındığında, tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün daha yüksek bir noktaya ulaşmayı sürdürüyor. Bu konuda dünyanın farklı yerlerinde olduğu gibi Türkiye'de de kullanılan belli başlı bazı yenilenebilir enerji türleri bulunmaktadır. Bu kaynakları şu şekilde sıralayabiliriz:

- Güneş enerjisi

- Rüzgar enerjisi

- Hidrolik (hidroelektrik) enerjisi

- Jeotermal enerji

- Biyokütle enerjisi

- Deniz ve okyanus üzerinden dalga enerjisi

- Hidrojen enerjisi

- Gelgit enerjisi

Sürdürülebilir bu enerji türlerinin her birinin kaynakları değişkenlik belirtir. Fakat ortak olarak ele alındıklarında enerjinin kullanımından daha hızlı bir biçimde kendisini yenileyebilmesi dile getirilebilir. Sürdürülebilir olması, düşük maliyet olanağı tanıması ve dünyayı koruması nedeniyle bu kaynaklar günümüzde daha da önemli bir konuma gelmiş durumda.

güneş enerjisi rüzgar enerjisi