"Yeniden Refah bu gidişle CHP'ye 'DEVA' olur"

Yeniden Refah Partisi CHP
"Yeniden Refah bu gidişle CHP'ye 'DEVA' olur"

AK Parti'den taleplerine olumlu yanıt gelmeyince Cumhur İttifakı'ndan ayrılarak yerel seçimlere tek başına girme kararı alan Yeniden Refah Partisi'nin tabanında eleştiriler başladı.

Yeniden Refah Partililer, büyükşehirlerde aday göstermenin CHP'ye fayda sağladığını ifade ediyor. Kapalı kapılar ardında YRP'nin DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi gibi CHP'yle birlikte anılmasının partiye büyük zarar verdiği eleştirileri yapılıyor.

Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın, 4 yıl önce kurduğu Yeniden Refah Partisi, 14 Mayıs Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakı ile hareket ederek 1,5 milyon oy almış, 5 milletvekili çıkarmıştı. Yerel seçim sürecinde de Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı ile hareket etmesi bekleniyordu. Ancak iki parti arasındaki uzun süren görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadı. Yeniden Refah seçime tek başına katılma kararı aldı.

“GARANTİ İLÇE" VERMEYİNCE GÖRÜŞME TIKANDI

Kulislere yansıyan bilgilere göre YRP, AK Parti'den bir Büyükşehir Belediyesi ve kazanılması kesin gözüyle bakılan İstanbul ilçelerinden birini isteyince görüşmeler tıkandı. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da bu iddiaları doğrulayacak bir açıklama yaptı. Yeniden Refah Partisi'yle yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan Ala, " Talepler AK Parti'nin zaten yüzde 50'den fazla oy aldığı yerlerin kendilerine verilmesi yolunda olunca bunun bir anlamı yok. Zaten yüzde 50'nin üzerinde oy alacağımız bir yeri, bir büyükşehir ya da şehri görüşme yaptığımız aynı çatı altında olma arzusunda olan partilerin birbirlerine vermelerinin ne anlamı olabilir. Burada bir anlayış farklılığı ortaya çıktı." dedi.

“YENİDEN REFAH KURULUŞ FELSEFESİNDEN KOPTU”

Yeniden Refah Partisi ile AK Parti arasındaki anlaşmazlık, parti tabanında da rahatsızlığa neden oldu. İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu, Fatih Erbakan'ın politikalarını eleştirerek "Kurucusu olduğum partimizin son genel seçimlerden sonra kuruluş inancı ve felsefesinden uzaklaştığını müşahede etmekteyim" diyerek partiden istifa ettiğini duyurdu.

“REFAH CHP’SİZ HÜKÜMET İNANCIYLA HAREKET ETMELİ”

İstifasıyla ilgili Yeni Şafak’a konuşan Suat Pamukçu, Cumhur ittifakına karşı çıkan bir çok ismin FETÖ ile bağlantısı olduğunu ifade etti. Yeniden Refah'ın “Erbakan’ın ‘CHP’siz hükümet’ inancıyla hareket etmesi” gerektiğinin altını çizdi. “Bence Murat Kurum’u seçtirmekten daha önemlisi Ekrem İmamoğlu’nu seçtirmemektir. Bu seçimlerde İmamoğlu’nun seçilmesine vesile olan 2028’de de Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlar.” dedi.

“KAZANAMAZSINIZ AMA KAYBETTİRİRSİNİZ”

Yeniden Refah Partisi'nin stratejisine Manisa'dan da tepki geldi. Yeniden Refah Partisi Yunusemre Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Avcul adaylıktan çekildi. Avcul çekildiğini duyurduğu açıklamasında "Kazanma ihtimalimizin düşük olması, aksine kaybettirmeye yönelik bir tutuma zorlanmamız ve fikrine kıymet verdiğimiz insanların “kazanamazsınız ama kaybettirirsiniz” düşüncelerinden ve bazı muhalif partilerin kirli ittifaklarından ötürü vicdanen adaylık sürecini noktalamam gerektiği kanaatine vardım" dedi.

PARTİ TABANI DURUMDAN RAHATSIZ

YRP'nin "kaybettirme stratejisine" parti tabanından birçok ismin de karşı çıktığı biliniyor. Partinin önde gelen bazı isimlerinin YRP'nin kazanma ihtimalinin olmadığı kritik seçim bölgelerinde aday göstermesinin yarardan çok zarar verdiği yönünde eleştiriler yapmaya başladığı öğrenildi. Yaşanabilecek başarısızlığa örnek olarak da CHP’yle hareket etmeye başladıktan sonra ciddi oy kaybına uğrayan Saadet, Deva ve Gelecek partileri gösterildi.

DEVA'NIN OYU YÜZDE 5'E ÇIKMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde CHP'yle ittifak kurmadığı dönemlerde oy oranı anketlerde yüzde 5 seviyesine kadar çıkan Deva Partisi'nin neredeyse yok olduğuna dikkat çeken Yeniden Refah Partililer, CHP’yle hareket etmenin partiye zarar vereceğini kapalı kapılar ardında tartışıyor.

YRP'DE İSTİFA DALGASI YAŞANABİLİR

Yeniden Refah Partisi'ne yakın kaynaklar, partililer arasındaki tartışmaların her geçen gün artığına dikkat çekerken, alınacak kötü sonuçla birlikte yerel seçimler sonrası Yeniden Refah Partisi'nden büyük kopuşların yaşanabileceği ifade ediliyor.