Yeni yargı paketi yolda... Anayasa Mahkemesi'ne düzenleme geliyor

Haberglobal.com.tr
Ankara anayasa mahkemesi Yargı

Ramazan Bayramı tatilinin ardından Meclis yeniden çalışmalarına başlayacak, gündemindeki konulardan biri de yeni yargı paketi olacak. Üzerinde çalışılan taslağa göre bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesi'ne yetki ayarı geliyor.

Adalet Bakanlığı yeni yargı paketinin hazırlıklarını sürdürüyor. AK Partili hukukçu kurmayların da katkı verdiği yeni pakette dikkat çeken başlıklardan biri bölücülük düzenlemesi olacak. Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararı yüksek yargıda tartışmalara neden olmuştu. düzenleme ile özellikle Anayasa'nın 14. maddesinin sınırları net olarak çizilecek.

Anayasa'nın 14. maddesi "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz" hükmünü içeriyor. Yeni yargı paketinde 14. maddede yer alan suçların kapsamı Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alan terör suçları ve terör örgütü faaliyeti kapsamında işlenen suçlar olarak belirtilecek. Bu suçlardan yargılananlar milletvekili seçilse bile dokunulmazlık kazanamayacak, yargılama sürecek ve cezaevinden çıkamayacak.

Yargı paketinde Anayasa Mahkemesi'nin son dönemde tartışmalara neden olan kararlarına dönük olarak da bazı düzenlemelerin de yer alması planlanıyor. AK Parti, AYM'nin hak ihlali kararlarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndekine benzer bir model getirmeyi planlıyor. Buna göre AYM hak ihlali kararı verirse iki seçenek ortaya çıkacak. Ya tazminat ödenecek ya da CMK kapsamında yargılanmanın yenilenmesi sebebi sayılacak. Dosya tekrar yerel mahkemeye gidip yargılama süreci başlayacak. Yerel mahkeme yeniden yargılamayı reddederse istinaf ve temyiz yolları açık olacak.

Hazırlıkları devam eden yargı paketinin Ramazan Bayramı'ndan sonra Meclis gündemine taşınıp yasalaştırılması planlanıyor.