Yeni sistemde 2 yıl... Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirdi

Cumhurbaşkanlığı sisteminin iki yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz yaptık en doğrusu bu gibi inatlaşmaya gitmeyeceğiz. Daha iyisini bulduğumuzda her türlü değişime gönlümüz de siyasetimiz de açıktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi İki Yıllık Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Milletlerin ve devletlerin hayatlarında asırlara sari sonuçları olan dönemler bulunur. Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti son 7 yıldır böyle tarihi bir dönemden geçmektedir. Bu dönemin içinde her türlü mücadele, her türlü kahramanlık, cesaret ve zafer de vardır. Başarıyla taçlandırdığımız her mücadele geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlamıştır. Bu süreçte her türlü saldırı ve ihanet girişimi başarısız olmuştur. Tüm sınavlardan başarıyla çıktık.

Ülkemizin bu büyük atılım döneminin en kritik değişimlerinden biri de yeni yönetim sistemimize geçişimiz olmuştur. Cumhur İttifakı bu sürecin hızlanmasına büyük katkı sağlamıştır. Türkiye, dünya demokrasi tarihine geçmiştir. Sınırlarımız içinde ve dışındaki mücadeleyi ilanihaye sürdürmeye kararlıyız.

Türkiye, koronavirüs salgını sürecinde dimdik ayakta durarak farkını ortaya koymuştur. 

Yeni sistemde 2 yıl... Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirdi - Resim : 1

200 yılı bulan demokrasi arayışlarıyla doğrudan milletimizin iradesiyle hayata geçirilmiştir.Milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Yeni sistemde, yürütme, yasama ve yargı arasındaki ilişkileri netleştirdik. Her erkin kendi alanında ülkeye ve millete en iyi hizmeti vermesini sağladık. 

Yeni sistemin verdiği imkanlar sayesinde, eksiklikleri hızla tamamlıyoruz. Bunun da oturması vakit alacaktır. 

Türkiye, yeni sistemle bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkanına kavuştu. Yeni sistemin verdiği imkanlar sayesinde, eksiklikleri hızla tamamlıyoruz. Bunun da oturması vakit alacaktır. Hayatımızın hiçbir döneminde milletimize karşı durmadık. Ayasofya'yı müzeden camiye dönüştürmemiz de bu anlayışın ürünüdür.

Yeni sistemde 2 yıl... Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirdi - Resim : 2

"MAZLUMLARI YALNIZ BIRAKMADIK BIRAKMAYACAĞIZ"

Türkiye, sınır güvenliği için attığı tüm adımlarda milli egemenlik haklarını kullanmaktadır. Kimsenin hakkına göz dikmeyen ancak kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz.  Gerek ülkemizin içinde gerek ülkemizin dışında ister Irak’ın kuzeyinde ister Suriye’nin kuzeyinde ister Barış Pınarı Harekatı'nda, ister İdlib’te, ister Libya’da, ister Azerbaycanlı kardeşlerimize karşı Ermenistan’ın şu anda yapmış olduğu saldırılarda hiçbir zaman mazlumları yalnız bırakmadık bırakmayacağız. 

Etki alanımızdaki her yerde adaleti, hakkı, hukuku, güvenliği, huzuru, refahı, insani tutum hasletlerini hayata geçirerek farkımızı ortaya koyacağız. Kimsenin toprağında egemenliğinde hele hele doğal kaynaklarında gözümüz olmadığını bugüne kadar yaptıklarımız ile ispatladık. Karşımızdakiler hangi ahlaksızlığı yaparsa yapsın biz inancımızın ve tarihimizin bize gösterdiği istikametten şaşmayacağız. Böyle bir duruşta asla çıkar hesaplarına kirli pazarlıklara menfaat için hakka ve halka sırt dönmeye yer olmayacağı açıktır

"HER TÜRLÜ DEĞİŞİME AÇIĞIZ"

Bu yönetim sistemi her türlü değişikliğin süratla yapılmasına imkan sağlayan bir sistemdir. Biz yaptık en doğrusu bu gibi bir inatlaşmaya gitmeyeceğiz. Daha iyisini, daha efdalini, daha güzelini bulduğumuzda her türlü değişime gönlümüz de siyasetimiz de açıktır.

Yeni isimlere görev vermekten çekinmedik. Reform, icraat ve değişim temelli anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Bazı bakanlıkları isimleriyle muhafaza edip bazı bakanlıkları birleştirdik. Bakanlık sayısını 35'ten 16'ya indirdik. Cumhurbaşkanı yardımcısı atadık. 

Salgın döneminde dijitalleşmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Son iki yılda Cumhurbaşkanı olarak kendi imzamızla çıkardığımız 64 kararname ve 2 bin 755 karar ile milletimize kesintisiz hizmet sunduk. Salgın dönemi dahil 180 günlük icraat programlarında planladığımız 2 bin 384 ana eylemin yüzde 93'ünü tamamladık.

"PKK'YA 2 YILDA 234 BİN OPERASYON GERÇEKLEŞTİRDİK"

Son iki yılda terör örgütü PKK'ya yönelik 224 bini kırsalda, 10 binden fazlası şehirlerde 234 binin üzerinde operasyon gerçekleştirdik. Terör operasyonlarında toplam 2 bin 354 teröristi etkisiz hale getirdik, böylece yurt içi terörist mevcudu 400'lü rakamlara geriledi. Ülkemize ve milletimize yönelik en büyük ihanetlerden birinin faili FETÖ'yle mücadele amacıyla 17 bin operasyon gerçekleştirdik. FETÖ'nün bürokrasiden iş dünyasına kadar tüm yapılanmalarını önemli ölçüde yıktık, kalanları da tespit ettikçe temizlemeye devam ediyoruz.

LİBYA MESAJI

Trablus’u tehdit eden darbecileri gerilettik. Son zamanlardaki bazı gelişmeleri izliyoruz, kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz.

ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRDİK

Ekonomimizin bağışıklık sistemini küresel türbülanslara karşı güçlendiriyor, art niyetli finansal girişimler konusunda önlemleri alıyoruz. Swap önlemleriyle TL'ye karşı art niyetli adımları durdurduk. Spekülatif atakalrla yüzde 25'in üzerine çıkan enflasyonu tek haneli rakamlara kadar indirdik. 

Vatandaşlarımızın tarihin en düşük maliyetli ve uzun vadeli finansmanıyla ev sahibi olabilmesini temin ettik. Bu sayede Haziran ayında tarihi bir rekorla, 200 binden fazla ailemizin ev sahibi olmasına imkan sağladık.Yerli sermayeli kredi derecelendirme şirketini faaliyete geçirdik. Salgın sürecinde 29 milyar liralık vergi ödemesi ertelendi.

2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımızı 2019'da 5 katına çıkararak 180,8 milyar dolara ulaştırdık.

YERLİ OTOMOBİL

Ülkemizin 60 yıllık hayali olan yerli otomobil projesini hayat geçiriyoruz. Fabrikanın temellerini attık, 2022'nin son çeyreğinde aracımız banttan inecek. Ülke genelindeki şarj alt yapısını yeterli seviyeye ulaştırarak otomobilimizin her yerde kullanılmasını teşvik edeceğiz.

Yeni sistemde 2 yıl... Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirdi - Resim : 3

UÇAK GEMİSİ

Şu anda tam olmasa da, yarım da olsa bizim de bir uçak gemimiz var. Şimdi bunun tamamını yapacağız. İnşallah bizim de uçak gemimiz olacak. Şimdi bununla başlıyoruz, denize indi. Şimdi bir, iki tane daha alma gayretinde olacağız.

"BİRİLERİNİN İZNİNE TABİ DEĞİLİZ"

Türk Akımı doğal gaz boru hattının denizden geçen kısmını Kasım 2018’de tamamladık, 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle gaz alımına başladık. Sıvılaştırılmış gaz, doğal gaz depolama ve yeniden gazlaştırma terminali, yer altı doğal gaz depolama tesisleri alanında gelişmiş bir altyapı kurduk. Türkiye’nin ilk deniz sondaj gemisi Fatih, Ekim 2018’de Akdeniz’de sondaja başladı.

Geçtiğimiz yıl ikinci sondaj gemimiz Yavuz, sondaj çalışmalarına başladı. Bu hamlelerimizle, Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz’de kurulmaya çalışılan tuzakları tersine çevirdik. KKTC’nin Türkiye Petrollerine verdiği ruhsat alanlarında ve kendi kıta sahanlığımızda arama ve sondaj çalışmalarına aralıksız devam edeceğiz. Birilerinin iznine tabi değiliz, haklarımız çerçevesinde adım attık.

Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin yapımı sürüyor. Kömür üretimimiz Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırarak 101,5 milyon tona ulaştı. BOR’lu Malzemeler Araştırma Laboratuvarını kurduk ve Bor Karbür Üretim Tesisinin inşasına başladık. Daha önce teknoloji yetersizliği nedeniyle ham madde olarak ihraç ettiğimiz madenlerimizi, artık burada kendi teknolojimiz ve kendi insan kaynağımızla işleyerek yurt dışına satacağız.

SURİYE AÇIKLAMASI

Bugünlerde Suriye'de sözde bir seçim yapılıyor. Demokrasi diyenlerin azından bir kelam çıkıyor mu? Böyle seçim mi olur? Bizim geçmişte olduğu gibi, tek parti döneminde yaşandığı gibi. Demokrasi noktasında çok çok ileri olduğunu söyleyenler, BM kalkıp da ne yapıyorsunuz diyen yok. Vatandaş eli mahkum gidiyor orada oyunu kullanıyor. Bir seçim neticesi ilan ederler evlere şenlik. Yapacakları bu... Biz sesimizi yükseltmek zorundayız. 

ÇIKARLARIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Libya Milli Mutabakat Hükümeti ile deniz yetki anlaşması imzaladık. Libya ile işbirliğimizi geliştiriyoruz. Muhtıraya dayalı olarak Doğu Akdeniz'deki yetki ve çıkarlarımızı sonuna kadar çıkarlılıkla savunuyoruz. Bu ülkeyle enerji işbirliğimizin güçlenmesi için önemli adımlar atıyoruz. Saldırgan tavırlar içindeki herkesi Libyalıların iradesine saygı göstermeye davet ediyoruz. Bu ülkeye yönelik çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.

son dakika son dakika haber Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor