Yeni eylem planı yolda. İklim değişikliği AB'yi zorluyor.

Avrupa Birliği Dünya haberleri Ekonomi haberleri İklim değişikliği
Yeni eylem planı yolda. İklim değişikliği AB'yi zorluyor.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğine bağlı ekstrem hava koşulları ve yangınlar Avrupa Birliği'ni ek önlemler almaya zorluyor. Birlik iklim değişikliğiyle mücadele için teknoloji altyapısı ve uydu sistemini geliştirmeyi kararlaştırırken ek personel, donanım ve araç alımına da gidiyor.

Avrupa Komisyonu (AK) tarafından yayınlanan 30 Kasım 2023 tarihli ve “İklim değişikliği karşısında AB Sivil Koruma Mekanizması'nın olası ekstrem hava olayları hazırlıkları başladı” başlıklı resmi açıklamasında birliğin konu hakkındaki planlarına yer verildi. Avrupa'da bu yıl İtalya başta olmak üzere birçok ülke yangınlar, seller ve ekstrem hava koşullarına bağlı ölümlerle sarsıldı. Avrupa Birliği Kriz Yönetim Komisyoneri Janez Lenarcic imzalı açıklamayı 30 Avrupa ülkesinden üst düzey 54 yetkili imzaladı. Açıklamada Avrupa genelinde kışın seller yazın ise kuraklık ve orman yangınlarıyla mücadele için ek bütçe çıkartılmasına ve ıslah çalışmalarının arttırılmasına karar verildiği açıklandı.

EK UÇAK VE PERSONEL ALIMI

Açıklamada ayrıca iklim değişikliğinin küresel etkilerinin tersine döndürülmesinin zor olduğu dolayısıyla mevcut krizin etkilerini en aza indirmek için gerekli uzman eğitimlerinin genişletilmesi uyarısında bulunuldu. Eldeki verilere göre AB çevre korumaya yönelik acil mekanizmayı bugüne kadar 10 kez devreye soktu. 2023 yılında 27 yangına müdahale eden AK mekanizması verileri 2024 yılında iklim koşullarının daha da kötüleşeceğini ortaya koymakta. AK'nin önlem olarak ek 27 yangın söndürme cihazı temin edeceği ve 1700 yangın söndürme uzmanını daha işe alacağı ifade edilmekte.

AKTARIM MODÜLLERİ GELİŞTİRİLECEK

Yine mekanizma çerçevesinde sel ve taşkınlarla mücadele için Avrupa genelinde kurulan Yüksek Kapasite Aktarım (HCP) modüllerini geliştirme, ilk müdahale ekipleri, kurtarma ekipleri ve araçları, mobil köprüler, helikopterler, çevre uzmanları, su tankları ve koruma donanımlarını arttırma yönünde önlemler de alınacak.

UYDU VE TEKNOLOJİ YENİLENİYOR

2024 yılı çevre önlemleri dahilinde ayrıca AB genelinde doğal afet uyarı ve bilgi enformasyon teknolojilerinin tabanı da genişletilecek. Avrupa'da bu yönde kurulan Acil Durum Tepki Koordinasyon Merkezi (ERCC) ve Avrupa Orman Yangınları Enformasyon Sistemi (EFFIS) geliştirilecek. Diğer yandan AB'nin acil durum uydusu olan Copernicus'un haritalandırma sistemi de yenilenecek.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNCELİK

AB'nin yeni stratejisi hakkında haber yayınlayan EU Reporter sitesi de 2023 yılında alınan olağanüstü iklim koşulları önlemleri sayesinde AB'nin ekonomik dengelerinin bozulmadığının altını çizdi. Yayın organı AB kulislerinden elde edilen bilgilere de yer verdi. Bu bilgilere göre AB yalnızca açıklamada ifade edilen önlemlerle de yetinmeyecek. AB'nin ayrıca küresel piyasaların ve Avrupa'nın ihracatının iklim koşullarından etkilenmemesi için yeni eylem planları da oluşturacağı ifade edilmekte. Bu planlar ise AB'nin ana çatısı altında tartışılacak. AB'nin ana planı ise dünya genelinde yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarını desteklemek. AB, iklim-finans planı çerçevesinde ayrıca küresel enerji tedariğinin kesintisiz sağlanmasını da öncelikleri arasına almış durumda. Yeni planın Avrupa Konseyi tarafından onaylanması da gerekiyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel