Yayılışı sürüyor! 180 civarında farklı bitki türüne zarar verme potansiyeli var
Fındıkta halk arasında ’Drakula’ olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin yapılan çalışmalar sonucu popülasyonunun belli oranda denge altına alınmasına rağmen alandan tamamen çıkarılmasının söz konusu olmadığı belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Alperen Coşkuner, Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak böceğin yayılışını sürdürdüğünü ancak belli oranda denge altına alındığını söyledi .Coşkuner, “Eradikasyon ve söküm çalışmalarıyla beraber popülasyonu belli bir dengede azalttığı söylenebilir. Ancak böceği alandan çıkarmak tamamen uzaklaştırmak söz konusu değil” dedi.
İlk olarak 2014 yılında İstanbul’da tespit edildi
Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceğinin ilk olarak 2014 yılında İstanbul’da tespit edildiğini hatırlatan Coşkuner, “Özellikle bölgemizde bulunan Turunçgil Uzun Antenli Teke Böcekle ilgili çalışmalarımız mevcut. Bu böcek ülkemiz için yabancı istilacı bir tür, yani Uzakdoğu orjinli bir tür. İlk olarak İstanbul’da 2014 yılında tespit edildi daha sonra özellikle boylu fidanların bir yerden bir yere taşınmasıyla beraber yayıldığını düşünüyoruz. Trabzon’da ilk olarak Atasu Barajı yakınında bulunan fidanlıkta, boylu fidanlarda tespit ettik ve 2016 yılında bilimsel yayınını gerçekleştirdik. Daha sonra çevredeki fındık alanlarında görülerek sonrasında geniş bir yayılış gerçekleştirdi” diye konuştu.
Popülasyonu belli oranda denge altına alındı
Böceğin popülasyonu belli oranda denge altına alındığını kaydeden Coşkuner, “Özellikle çalışmalarla beraber şu anda belli oranda eradikasyon çalışmaları ki; türün mücadelesinde en önemli yöntem aslında eradikasyon çalışmaları. Bununla beraber popülasyonu belli oranda denge altına alındı. Burada uygulanan yöntem, ilaçlama kimyasal mücadele. Erginlerine yönelik bir mücadele ama asıl mücadelesi eradikasyon çalışmaları söküm işleri. Kimyasal mücadele bu böceğin sadece erginleriyle mücadelede kullanabilirsiniz çünkü böceğin asıl larvaları zarar veriyor.