Yaşar Büyükanıt kimdir?

Yaşar Büyükanıt
Yaşar Büyükanıt kimdir?

Bugün İstanbul'da hayatını kaybeden genelkurmay eski başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt kaç yaşındaydı? Nereliydi?

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, eşi Filiz Büyükanıt'ın ölümünden 4 gün sonra hayatını kaybetti. Peki Yaşar Büyükanıt kimdir? Nereliydi ve kaç yaşındaydı?

1 Eylül 1940 doğumlu olan Yaşar Büyükanıt 79 yaşındaydı. İstanbul doğumlu olan Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin 25. genelkurmay başkanıydı. 

1959 yılında Erzincan Askeri Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1961 yılında Kara Harp Okulu'na giren Yaşar Büyükanıt, 1963 yılında ise Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1983-1986 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi'nin komutanlığını yapan Büyükanıt, 1986-1988 yılları arasında ise Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı görevini yürüttü. 1992'de tümgeneralliğe yükselen Büyükanıt, bu rütbesiyle Genelkurmay Genel Sekreterliği ve 3 yıl boyunca da Kara Harp Okulu komutanlığı yaptı. 1996 yılında korgeneral, 2000 yılında ise orgeneral olan Yaşar Büyükanıt, 2004'te Karar Kuvvetleri Komutanı oldu. Bundan 6 yıl sonra ise yani 31 Temmuz 2006'da Genelkurmay Başkanı oldu. 

ŞEMDİNLİ OLAYI

30 Ağustos 2008'de emekli olan Büyükanıt, 9 Kasım 2005 tarihinde Şemdinli'de bulunan Umut Kitabevi'ndeki patlamanın ardından olay yerinde bomba ve silahlarla bulunduğu öne sürülen Ali Kaya hakkında yaptığı açıklamalar sonrasında hakkında soruşturma talebinde bulunulmuş, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle halen yargılaması süren dönemin soruşturma savcısı Ferhat Sarıkaya'yı bir Genelkurmay bildirisi ile eleştirmişti.

DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ

27 Nisan 2007'de Büyükanıt'ın genelkurmay başkanlığı döneminde Genelkurmay sitesinden yayınlanan ve e-muhtıra olarak tanımlanan bildirinin ardından, emekli olduktan 8 ay sonra 32.Gün programında verdiği 7 Mayıs 2009 tarihli röportajda, 'e-muhtıra'yı bizzat kaleme aldığını açıklamıştı. 4 Mayıs 2007 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı'nda yaptıkları ikili görüşme uzun süre gündemde kalmış, konuya ilişkin Erdoğan, "Ben Başbakan olarak, bütün genelkurmay başkanlarıyla başbaşa görüşürüm, bunun da kimseye hesabını vermem. Bu benim yetkimdir. Ve baş başa yaptığım görüşmeler de benimle mezara gider. Genelkurmay başkanı da bunu açıklamak zorunda değil. Zaten eğer birisi açıklarsa herhalde diğeri de açıklar. Ama böyle bir şey devlet terbiyesine sığmaz" açıklamasında bulunmuştu.

EŞİ FİLİZ BÜYÜKANIT'I 4 GÜN ÖNCE KAYBETMİŞTİ

Filiz Büyükanıt'la evli olan Yaşar Büyükanıt eşinin geçtiğimiz salı günü ölümünün ardından düzenlenen cenazesine sağlık sebepleriyle katılamamıştı. Çiftin bir de kız çocukları vardı.

Yaşar Büyükanıt