Yarına dikkat! Bünyamin Sürmeli il il uyardı: İstanbul'da...

kar yağışı İstanbul Bünyamin Sürmeli

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ve kurumların uyarıları sonrası gözler İstanbul'da yarına çevrildi. Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, yarına ilişkin uyarılarda bulundu. Sürmeli, kar yağması beklenen illeri de açıkladı.

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, yarına ilişkin fırtına, sağanak yağış ve kar uyarılarında bulundu. Kar beklenen illeri de değerlendiren Sürmeli, soğuk ve yağışlı havanın ne zaman etkisini yitireceğini de açıkladı. 

İSTANBUL'DA KAR İHTİMALİ VAR MI? HANGİ İLLERE KAR YAĞACAK?

Sürmeli'nin açıklamaları şöyle:

"İstanbul kar beklemiyoruz yarın. Bursa şehir içi de dahil olmak üzere hatta inceden bile olsa beyaz örtü seviyesinde kar bekliyoruz. Bolu çevrelerinde benzer şekilde bekliyoruz. Kastamonu çevreleri, Eskişehir kısmen içinde, Ankara'da kısa süre içinde kar görebiliriz. Soğuk ve kara dönebilecek yağışları yarın bekliyoruz, pazartesi öğle saatleri itibarıyla bu sistemden uzaklaşmaya başlıyoruz. Rüzgarıyla, soğuğuyla, aşırı yağışıyla, kar yağışıyla iki günlük bir sistem bu.

"ARA MEVSİMLER KAYBOLUYOR"

Bu yıla özel bir durum da var genel trend de böyle. Ara mevsimler kayboluyor. Bu kuraklık ve afet seviyesinde hava olayları olarak geliyor. Bunlar bizim için problemler. Dolusuyla, seliyle, çığ yapabilecek kar yağışları ile. Bu yıl Doğu Anadolu için potansiyel risk var. Yüklü kar görecek. Yağış olmadığında kuraklık yaşıyoruz. Tarımda da riskli durumlar yaşanıyor ve kirli bir hava da soluyoruz. Uzun vadede sıkıntılı hastalıklara yol açan sebepler bunlar. Biz gidişat itibarıyla hem baharları kaybediyoruz, yanında kuraklığı da afet seviyesinde hava olaylarını da getiriyoruz. Yağışlar olmadığında hava kalitesi düşüklüğüne de dikkat etmeliyiz. İklim değişikliği kapsamında bizim coğrafyamız uçlara gidiyor. İki uçta da birinde zarar, öbüründe aşırı sıcak ve kuraklık yaşıyor.

YAĞIŞLARIN BARAJLARA ETKİSİ NASIL OLACAK?

Bu yağışların baraja yaramaması mümkün değil ama yağdığı kadar barajları dolduramayız. Ciddi kısmı akışa geçiyor. Barajda suyu yeraltı kaynaklarından topluyoruz. Bir de havzaya yağan yağış var. Baraj havzasına düşen yağış düştü zaten, onun dışında da İstanbul'da toprakla nasıl kavuşacak su, bir kısmını toprakla bir kısmını havza ile aldık, belki yüzde 50'sini tutamadık. 

Yarın hem fırtına hem soğuk hem de su baskınları konusunda uyarıda bulunmak istiyorum."

Kaynak: Haber Global TV