Yarın son gün! Tehlike arz eden 12 bin 100 köpek kayıt altına alındı

Gündem haberleri

Tehlike arz eden köpek ırklarının kısırlaştırılıp dijital kimliklerinin oluşturulması için tanınan süre yarın doluyor. Türkiye genelinde şimdiye kadar 12 bin 100 köpek kayıt altına alındı. Karara uymayanlara 11 bin lira para cezası uygulanacak.

7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 14 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun 5'inci maddesi kapsamında, tehlike arz eden Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier ve American Bully türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yapanlara hayvan başına 2022 yılında 14 bin 982 TL idari para cezası verilecek ve bu hayvanlara el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

 

YARIN SON GÜN

14 Ocak 2022 tarihine kadar hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında idari yaptırım kararı uygulanmayacak.

AĞIZLIKSIZ VE TASMASIZ DOLAŞTIRILMAYACAK

Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar; kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak.

Bu hükümlere aykırı hareket edenlere ise 11 bin TL idari para cezası verilecek. Söz konusu hayvanların sahipleri, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilecek.

Belediyeler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda. Ancak hayvanların sokağa terki halinde 30 bin TL idari para cezası uygulanacak.

12 BİN 100 KÖPEK KAYIT ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bilgiye göre; dün Türkiye genelinde 5 bin 160 olarak açıklanan mikroçip uygulanarak kayıt altına alınan tehlike arz eden köpek sayısı, bir günde yüzde yüzün üzerinde arttı.

Buna göre 1411’i Ankara’da 2 bin 714’ü İstanbul’da ve 1366’sı İzmir’de olmak üzere, Türkiye genelinde toplam kayıt altın alınan köpek sayısı 12 bin 100'e yükseldi. En fazla tehlike arz eden ırk, İstanbul’da kayıt altına alındı.

 

Kaynak: AA

dijital kimlik