Yalova Valiliğinden "Atatürk'ün mirası millet bahçesi oluyor" iddiasına yalanlama

Yalova Valiliğinden "Atatürk'ün mirası millet bahçesi oluyor" iddiasına yalanlama

Yalova Valiliği, millet bahçesi olarak düzenlenecek taşınmazın Yürüyen Köşk arazisinde kaldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Yalova Valiliği'nden yapılan açıklamada, sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında 'Atatürk'ün mirası millet bahçesi oluyor' konulu haberlere yer verildiği hatırlatıldı.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu millet bahçesi olacak taşınmaz İlimiz Gaziosmanpaşa Mahallesinde konumlu 1474 ada 12 parsel numaralı 113.396,16 m2 taşınmazdır."

Yalova Valiliğinden "Atatürk'ün mirası millet bahçesi oluyor" iddiasına yalanlama - Resim : 1

"Yürüyen Köşkün üzerinde bulunduğu taşınmaz ise İlimiz Merkez İlçesi Süleymanbey Mah. 1372 ada 29 parsel 524.748,22m2 Tarımsal AR-GE alanı ve müştemilatlı köşk niteliğindeki taşınmazdır."

Yalova Valiliğinden "Atatürk'ün mirası millet bahçesi oluyor" iddiasına yalanlama - Resim : 2

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce AR-GE çalışmalarında kullanılan ve içerisinde Yürüyen Köşk'ünde bulunduğu ilimiz Merkez  Süleymanbey Mah. 1372 ada 10,29 ve 52 numaralı parsellerin tahsislerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Yalova Valiliğinden "Atatürk'ün mirası millet bahçesi oluyor" iddiasına yalanlama - Resim : 3

Millet bahçesi olarak Halkın Hizmetine sunulacak olan taşınmazın Yürüyen Köşke uzaklığı yaklaşık 1300 metredir. Taşınmazın üzerinde zeytin ağaçları bulunan kısmının muhafaza edilmesi koşuluyla millet bahçesi olarak düzenlenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca uygun görülmüştür."

YÜRÜYEN KÖŞK ADINI NASIL ALDI?

Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez 1927'de geldiği Yalova'da önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'ndeki çadırda kaldı. Kenti çok seven Atatürk, 1929'un Ağustos ayında Ertuğrul Yatı ile Bursa'ya giderken dikkatini Yalova İskelesi yakınında bulunan Millet Çiftliği'ndeki büyük bir çınar ağacı çekti.

Çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk'ün isteğiyle yat durduruldu ve karaya çıkıldı. Ağacın gölgesinde bir süre dinlenen Atatürk, buraya köşk yapılması emrini verdi. Bunun üzerine 21 Ağustos 1929'da inşasına başlanan köşk, 22 günde tamamlandı.

Köşkün çalışanları, 1930 yazında kente yeniden gelen Atatürk'e "yandaki çınarın dalının binanın çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini" söyleyerek, ağacın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istedi. Atatürk ise çınarın kesilmesi yerine binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi. Bunun üzerine köşk, temelinden yaklaşık 5 metre kaydırıldı.

Bu olay nedeniyle 'Yürüyen Köşk' diye anılmaya başlanan yapı, 2006'da Yalova Belediyesi'nce restore edilip ziyarete açıldı.

Yalova Valiliği Millet Bahçesi