Ya ev sahibi ararsa! | 'Böyle bir evi olduğunu hatırlamasın istiyorum'
Son dönemde zamlanan kiralar nedeniyle ev sahipleri ile kiracıların arası pek iyi değil. Kiracıların en büyük korkusu ev sahibi tarafından aranmak. Bazıları ev sahibi ile iletişimi koparmış, evde bir masraf çıktığında bile ceplerinden hallediyorlar.
Kiralık dairelerdeki fahiş fiyat artışları devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ortalama kiralar 5-6 bin TL'yi buluyor.
1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde, zam oranının en fazla yüzde 25 olabileceği düzenlemenin uygulanmadığı pek çok durum oluyor. Ev sahipleri ve emlakçılar enflasyon rakamlarının çok üzerinde artışlar yaparak kiracıları zor durumda bırakıyor.
Yılbaşından bu yana ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar adliyelerde büyük yoğunluk oluşturuyor. Yeni bir ev bulma, taşınma masrafları derken, İstanbul'da boş dairelerin dakikalar içinde kiralandığı şu günlerde pek çok kiracı, ev sahibinin yaptığı zammı kabul etmek zorunda kalıyor.
Geçmişte ev sahipleri ile kiracılarının var olan ilişkileri ise gittikçe azalıyor. Çünkü kirada oturan vatandaşların en büyük korkusu şu sıralar ev sahipleri tarafından telefonla aranmak.
Peki kiralık dairede oturan vatandaşlar, son dönemde ev sahipleri ile iletişimleri ne durumda? Ev sahibinin aramasından korkuyorlar mı? Evde bir zarar olduğu zaman, ev sahibini aramayarak ceplerinden ödemek zorunda kalıyorlar mı?
'NE OLURSA OLSUN EV SAHİBİNİ ARAMIYORUM'
Fatih Çukurbostan'da oturan ve çantacılık yapan Şuayip Aldağ, eşi ve çocuklarıyla 1+1 daireye 1250 TL ödüyor. Evinde rutubet olduğunu söyleyen Aldağ, korkudan kiralık evlere bakamadığını, şu an oturduğu evden çıkması halinde aynı fiyata bunun gibi ev bulamayacağını belirtiyor.
Uygun ev bulmanın şu an için çok zor olduğunun altını çizen Aldağ, "Evi geçenlerde boyattım. Köpük duvar kaplama yaptırdım ancak parası için ev sahibini arayıp söyleyemedim. Ev sahibi ile bir tek aydan aya iletişim kuruyorum. O da kirayı yatırıp banka dekontunu Whatsapp'tan attığımda. Cevap bile vermiyor. 'Her an arar' korkusu var. 'Oğlumu veya kızım oturacak, evden çık' diyecek olması beni korkutuyor" dedi.
Aidat ödemelerimle alakalı bir sıkıntı var ama ev sahibini aramıyorum beni hatırlarda evden çıkarır diye korkumdan, ödemiyorum da öylece bekliyo şimdilik
— Ebru (@Ebru68_06) June 30, 2022
İstanbul'da yaşayan sınıf öğretmeni Erhan Yıldız ise evde musluğun bozulduğunu, lambanın birinin yanmadığını, bu tadilatları kendisinin yaptığını söylüyor ve ekliyor: "Asla ev sahibini aramıyorum. Böyle bir evi olduğunu hatırlamasan, ararsam beni hatırlar da kiraya zam yapar diye."
"ESKİDEN YOLUNU GÖZLERDİK"
Şişli’de 1+1 eve 3 bin 200 TL kira ödeyen İbrahim E., daha 1 yılı dolmamasına rağmen ev sahibinin ara zam yapmaya çalıştığını belirtiyor. İbrahim E., “Evi tuttuğumda gayet aramız iyiydi. Sıcak davrandı. Ancak son dönemde artan kira fiyatları nedeniyle 'Zam yapsak mı?' gibi sorular sormaya başladı. Şimdi bir yılın dolmasını bekliyor. Her an arayacak ve 'Sene yaklaştı zammı konuşmaya başlayalım' diyeceği günü bekliyorum" diye konuştu.
Zeytinburnu'nda 2+1 daireye 2 bin TL ödeyen M.S.A., kiraların yükselmesi nedeniyle ev sahibinin önereceği zammı kabul etmek zorunda kalacağını söylüyor. Almanya'da yaşayan ev sahibinin her an aramasından çekindiğini belirten M.S.A., "Eskiden her yıl Almanya'dan gelen ev sahibinin yolunu gözlerdik, o kadar aramız iyiydi. Şimdi ise telefonla aramasından korkuyoruz" ifadelerini kullandı.
Ev kirasının uygun olduğunu belirten M.S.A., "Evde ev sahibinin yapması gereken bir tadilat varsa hiç arama ihtiyacı hissetmiyorum. Adeta ölü taklidi yapıyorum. Çünkü ararsam ev kirasını hatırlar diye korkuyorum. Bu evden de çıkarsam bu bölgede 5 bin TL'den aşağı ev bulamam. Etrafımdaki kiracı bütün arkadaşlarım da, ev sahipleri ile iletişimi kesmiş durumda" şeklinde konuştu.
"KİRACILAR TRAVMA YAŞIYOR..."
İstanbul Umumi Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise, "Arayan ev sahibi kira artırmak için arıyordur endişesi var kiracılarda. Bu nedenle kiracılar, ev sahibi ile çok fazla muhatap olmak istemiyor. Evde kiracı kaynaklı olmayan sorunlarda bile, durumu ev sahibine taşımak yerine kendileri halletmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.
Eskisi gibi ev sahibi ile kiracı arasındaki sıcaklığın olmadığını aktaran Aşa, "Kiracılar mümkün oldukça ev sahibi ile biraraya gelmek istemiyor. Çünkü laf dönüp dolaşıp kiraya geliyor. Kiracıların böyle bir travma yaşadığını görebiliyoruz. Ev sahibi açısından bakıldığında da o kira ile geçinen insanlar var" dedi.
Kaynak: Web Özel