Walkman'ler nerede? 'Gelen Müslüm kaseti soruyor...'

ÖZEL HABERLER Web Özel
Walkman'ler nerede? 'Gelen Müslüm kaseti soruyor...'
Türkiye'de müzik sektörünün kalbi bir dönem İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'nda (İMÇ) atıyordu. Fotoğraf: Gökhan Kam

Tüm dünyada bir teknolojik cihazdan çok bir yaşam biçimini simgeleyen Walkman'lerin modası geçti. Hala bir grup meraklı insan ise bu cihazların peşinde İMÇ ve tamirciler arasında mekik dokuyor.

Taşınabilir kaset çalar Walkman, müziği sokaklara, insanların gittiği her yere taşıdı. 1979 yılında sunduğu her yerde her an müzik dinleme özgürlüğü ile dünya çapında bir müzik devrimi başlattı. Dünyada satışa çıkan ilk Walkman'in Sony marka mavi-gümüş renkli TPS-L2 idi. 

Aslında bu ürünün ilk etapta çok satmayacağı düşünülüyordu çünkü taşınabilir bir ses cihazı olmasına rağmen ses kaydetme özelliği yoktu. Walkman 20. yüzyılın en başarılı ticari ürünlerinden biri oldu. Artık sadece bir ürün değil aynı zamanda yaşam tarzı demekti.

Walkman'ler nerede? 'Gelen Müslüm kaseti soruyor...' - Resim : 1
1979 yılında piyasaya çıkan ilk Walkman  Sony TPS-L2 / Fotoğraf: Shutterstock

Walkman bir cihazın ötesinde bir statü sembolü haline geldi. Gazetecilerin taşınabilir ses kayıt cihazlarından esinlenerek ortaya çıkan Walkman, Sony'nin kurucularından Akio Morita için özel olarak üretildi. Aiko Morita uzun ABD uçuşlarında Walkman'i ile opera dinleyebiliyordu.

Türkiye'de de 80'li yılların sonu ile birlikte oldukça popüler olan Walkman ülkemizde başta rock müzik camiası tarafından olmak üzere hemen benimsendi. Walkman bugün yok. Belki Z kuşağı görse ilkel bir cihaz gibi gelebilir. Ama az sayıda da olsa hala seveni kullananı, bozuldukça gidip tamir ettireni var. Bazı kaset sevdalıları için Walkman hala bir vazgeçilmez. Severleri için Walkman'ler alışveriş sitelerinde 40 TL'den 25 bin TL'ye kadar satılıyor. 

'ÖZELLİKLE GENÇLER GELİYOR'

Unkapanı İMÇ'de 40 yıldır kasetçilik yapan Naci Bayram, özellikle meraklı gençler ve öğrencilerin kaset satın almaya geldiklerini söylüyor.

'WALKMAN'E İLGİ DUYAN GENÇLER VAR'

Kaset almaya Walkman'iyle gelenlerin de olduğunu anlatan Bayram, "Eski olduğu için ilgi çekmeye başladı. 'Bu babamdan kaldı' ya da 'Eskiciden aldım kaset dinlemek istiyorum' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Walkman'e ilgi duyan gençlerin müzik tercihlerini ise şöyle sıralıyor: "Daha çok Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses kasetleri soruluyor."

Walkman'ler nerede? 'Gelen Müslüm kaseti soruyor...' - Resim : 2
İMÇ'de satılmayı bekleyen koleksiyon değerinde yüzlerce kaset dükkanlarda bekliyor. Fotoğraf: Gökhan Kam

'ESKİYE DÖNÜŞ VAR'

İMÇ'deki Mega Plak'ın sahibi Ethem Zeytinkaya, "Kaset sormak için daha çok gençler geliyor. Yerli, yabancı, karışık kasetleri soranlar oluyor. Kaseti daha çok Walkman'lerinde, kaset çalarlarında dinlemek için alıyorlar" demekte.

'GENÇLER KASETİ YENİ TANIYOR'

Zeytinkaya, Walkman bulduklarında satışını yaptıklarını söyledi. Sabah gelen başka bir müşteriye kasetçalar da sattıklarını söyleyen Zaytinkaya, "Sesi hoşlarına gidiyor. Gençler kaseti yeni yeni tanıyor. Onun için peşine düşüyorlar. Kaset toplamaya çalışıyorlar" demekte.

'PARÇASINI BULMAK ZOR'

İstanbul, Bakırköy'de elektronik eşya tamiri yapan ve soy ismini vermek istemeyen Mahir, "Bir yıl öncesine kadar Walkman'ini tamir ettirmek için gelenler vardı. Ancak son bir yıldır çok az insan geliyor. Çünkü tamir için gerekli parçaları bulmak zorlaştı" diye konuştu.

Genç müşterilerinin de olduğunu anlatan Mahir,  "Annesinden babasından kalan Walkman'i var ya da yine annesinden babasından kalan kasetleri dinlemek için kullanıyorlar. Walkman'lerde genellikle bant arızası olduğu için onu tamir ettirmeye getiriyorlardı" dedi. 

Walkman'ler nerede? 'Gelen Müslüm kaseti soruyor...' - Resim : 3

Kaset çalan antika Walkman'lerin bugün en büyük sorunu bant arızası. Fotoğraf: Gökhan Kam 

'WALKMAN, 90'LAR TÜRKÇE POP GECESİ'

'Walkman, 90'lar Türkçe pop gecesi' temasıyla bir organizasyon gerçekleştiren İmge Yapım kurucusu Hakan Yalçın, "Gecede 90'ların Türkçe popunun hit şarkıları çalınıyor. 90'larda Walkman vardı. O yılları anımsatan bir öge olması için ismini böyle belirledik." diyor. 

O yıllarda çocuk olan, o yılları hatırlamayanların bile gelmiş olduğu bir gece olduğunu söyleyen, Yalçın, "Birkaç tane Walkman'im olmuştu. Güzel günlerdi. Müzik daha güzeldi. Antikacılardan Walkman alıp kullanmak isteyenler var. Halen Walkman kullanan arkadaşlarım var" dedi.

Walkman'ler nerede? 'Gelen Müslüm kaseti soruyor...' - Resim : 4

İnternette pek çok hesap Walkman tamiri videolarını paylaşıyor.👇

Kaynak: Web Özel

Web Özel özel haberler