Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum

Yaşam Haberleri
Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum
Fotoğraf: Shutterstock

Gürcistan, vizesiz seyahat olanağıyla Türkler arasında en popüler tatil rotalarından biri. Karadan ve havadan ulaşım sağlanabilen ülkenin en turistik şehri Batum'a gelen binlerce turisti meşhur Ali Nino Heykeli, Piazza Meydanı ve dünyanın en büyük botanik bahçeleri karşılıyor.

Türk vatandaşları için Gürcistan vizesiz seyahat olanağı sayesinde cazip bir turistik destinasyon oluşturuyor. Ülkeye giriş hava ulaşımıyla sağlanabildiği gibi Artvin'in Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısından sadece kimlik göstererek de yapılabiliyor. Artvin'den bir adım sonrasında ise sizleri bambaşka bir ülke bekliyor. Sınır kapısına girdiğinizde öncelikle yetkili personele 150 TL yurt dışı çıkış harcı ödenme zorunluluğu bulunuyor. Sonrasında ise bir forma ad, soyad, giriş çıkış tarihleri yazarak ülkeye giriş yapılabiliyor ancak bu formu mutlaka yanınızda taşımanız ve çıkışta da yetkililere göstermeniz gerekiyor.

Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum - Resim : 1
Sarp Sınır Kapısından Tiflis, Batum dolmuşları kalkıyor. 14 Temmuz Cuma günü 200 TL vererek, karşılığında 18 Lari almıştık. 

Sarp Sınır Kapısından Tiflis ve Batum kentlerine dolmuşlar kalkıyor. Gürcistan'ın girişinde ise bizleri siyah torba ve valizlerde eşyalar taşıyan Gürcü vatandaşlar karşılıyor. İnsanların büyük bir kısmının ellerinde ise Türk marketlerinden alınmış ürünler bulunuyor.

ESKİ VE YENİ YAPILAR BİR ARADA

Batum kentinde ilk dikkat çeken unsur ise kentin Sovyet döneminden kalma yapılar ve modern binalar arasındaki uyumsuzluğu. Çevrede bulunan eski dönemden kalma binalar, küçük ve eski evlerin yanı sıra bir anda yükselen dev gökdelenler kentin iki ayrı dönemine ışık tutuyor.

Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum - Resim : 3
Bölge mimarisi ise Bolşeviklerden kalma yapılar ve modern binalar arasında kalmış.

Batum, Tiflis ve diğer bölgelere ulaşım dolmuşlar üzerinden sağlanıyor. Dolmuşların kişi başı ücreti ise 2 Lari yani yaklaşık 20 TL. Taksi ile gitmek isterseniz ise fiyatlar 15-20 Lari (yaklaşık 150-200 TL) arasında değişiyor.

TURLARIN SAATLERİNE DİKKAT

Batum'a Rize'den günübirlik turlar da düzenleniyor. Ortalama 300-350 TL arasında olan bu turların hareket saati ise sabah 08.30. Batum'a havayolu ile de gidilebiliyor ancak tavsiyem Karadeniz'i gezdikten sonra rotanızı Gürcistan'a çevirmeniz. Gürcistan'da saatin Türkiye'ye göre 1 saat de ileride olduğunu hatırlatalım.

Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum - Resim : 4
Gürcü alfabesinin 33 harfi bu kulede sergileniyor.

Batum'da otellerin geceliği ise 500 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Kentte çok sayıda Türk plakalı araç görülebildiği gibi Türkçe tabelalar da oldukça fazla. Dükkanlarına girdiğimiz Gürcü esnaflar ise oldukça güler yüzlü ve Türkçe konuşabiliyorlar.

Kentin buluşma noktası meşhur Piazza Meydanı. İtalyan mimarisinin hakim olduğu bu meydandan sonra turistlerin uğrak noktalarının başında ise Ali ve Nino heykeli geliyor.

Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum - Resim : 5
Meşhur Piazza Meydanı yerel halkın buluşma noktası ve İtalyan mimarisi hakim. Muhabirimiz bölgeyi yerinde inceledi.

Ali ve Nino isimli iki aşığın hikayesi ise Birinci Dünya Savaşı'na dayanıyor. 1914 yılında eski bir aristokrat aileye mensup olan Azerbaycanlı Ali Han Şırvanşır ile Gürcü Beyin kızı Nino Kapiani arasındaki aşk hikayesi ülkede oldukça iyi biliniyor. Kentteki ünlü hikayeye göre Müslümanlık inancı ile büyüyen Ali ve Hristiyan geleneklerine göre yetiştirilen Nino evlenmeye karar verse de Birinci Dünya Savaşı patlak verir ve Ali arkadaşı Melik Nahararyan’ın da Nino’ya aşık olduğunu öğrenir. Melik'in Nino'yu kaçırmasının ardından aşkının peşine düşen Ali, Melik Nahararyan’ı yakalayıp öldürür.

HÜZÜNLÜ BİR AŞK HİKAYESİ

Ali, Dağıstan köyüne kaçmak zorunda kalırken, Nino da kendi ailesini bırakarak Ali’nin peşinden gider. Dağıstan Köyü’nde yeniden birleşen iki aşık burada evlenirler ancak 1920 yılında Bolşeviklerin Azerbaycan'da Sovyet iktidarını kurmak istemeleri karşısında Ali yine sevdiğinden ayrılmak zorunda kalır ve Nino ile kızını Tiflis-Gürcistan'a geri gönderir. Yaşadıklarını kaleme alan Ali 24 yaşında hayatını kaybederken eşi Nino ve kızı Paris'e gider ve bir daha geri dönmezler.

Dünyanın savaşlarla dolu zamanlarında geçen bu sarsıcı aşk hikayesinin heykelleri gören herkesi de derinden etkiliyor. 7 ton çeliğin kullanıldığı bu heykellerin yükseklikleri ise 8 metre. Gün içinde birbirlerini izleyen heykeller, her akşam saat 7’de iç içe geçerek birbirlerine kavuşuyorlar ancak sonrasında sonsuza değin ayrılıyorlar... Bu heykelle verilen mesaj ise iki aşığın gerçekte asla birbirine kavuşamadıkları...

Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum - Resim : 7
Ali ve Nino heykelleri

BOTANİK BAHÇESİNDEKİ VANDALLIKLAR...

Batum tek kelimeyle yeşilin hakim olduğu bir şehir. Dünyanın en büyük botanik parklarından birisi de bu kentte. Yürüyerek bu parkı keşfetmek ise oldukça huzur verici bir deneyim. Bu etkileyici parkta 2 bin 100'ü ağaç olmak üzere dünyanın farklı noktalarından getirilmiş 5 binden fazla bitki bulunuyor. Çin'den getirilen bambu ağaçlarına ise Türkçe kazılmış aşk ilanları ya da tarihler görmek canınızı sıkabilir. . Bu bitkiler, ağaçlar 110 yıldan fazla zamandır bu kentte ve Gürcüler tek bir bitkinin bile solmasına izin vermiyor.

Vizesiz tatil rotası Gürcistan... Botanik park cenneti Batum - Resim : 8
Çin'den getirilen ve tek bir tanesinin bile solmasına izin verilmeyen bambu ağaçlarındaki vandallıklar. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Gürcistan batum Tiflis