Tavan artış kağıt üstünde, zam fırsatçılığı mı?

Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Eğitim Gündem haberleri İstanbul İzmir Ankara Ocak zammı Enflasyon Zam
Tavan artış kağıt üstünde, zam fırsatçılığı mı?

Özel okullar zam oranlarını açıklamaya başlarken, yasal artış oranı yüzde 57 olarak duyuruldu. Tüketici dernekleri ve hukukçular; velilerin sınır değerden fazla talep eden okulları dava edebileceğini söylerken, özel okul derneklerinden ise "zam 1.5 yılda bir kere" açıklaması geldi.

Özel okul ücretlerine 2024-2025 eğitim öğretim yılında yapılabilecek tavan zam, yönetmeliğe göre yüzde 57 olarak belirlendi. Ancak özel okullar artan maliyetleri gerekçe göstererek yüzde 100'e varan zam istemesi tartışma yarattı. İstanbul'da orta düzeyde bir özel okulun yemek, kıyafet, etkinlikler de dahil olmak üzere yıllık fiyatı öğrenci başına 500 bin TL'ye yaklaşmış durumda. Bazı okullar kardeş indirimi uygulasa da veliler fahiş fiyat artışlarından şikayetçi. Tüketici dernekleri ve hukukçular ise tavan rakamın üzerinde ödeme yapılması durumunda velilerin haklarını yargı yolu üzerinden araması gerektiğini söylerken, özel okul dernek yöneticileri ise "1.5 yılda bir" zam yaptıklarını belirterek kendilerini savunuyor.

Tavan artış kağıt üstünde, zam fırsatçılığı mı? - Resim : 1
Bursa'da bir anaokulu öğrencisi velisi, geçen yıl 48 bin TL olan ücret için bu yıl yemek ücreti de dahil olmak üzere 110 bin TL istendiğini söylüyor.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, özel okulların yapacağı zam oranının hesaplaması anlatırken, şu bilgileri paylaştı: "TÜFE (53,86), ÜFE (49,93) rakamlarının toplanıp ikiye bölünmesi ve bu rakama 5 eklediğimizde yüzde 57'ye ulaşılıyor. Bu rakamın üzerinde zam yapamazsınız. Bazı özel okullar fırsatçılık yaparak yüksek enflasyon algısıyla yüzde 100'e yakın kayıt paraları istiyor."

"KAPATMAYA VARAN YAPTIRIM"

Ağaoğlu, yemek ve etüt gibi ekstra ücretler ile ilgili de kanunu hatırlatırken, "Bu hizmetlerden sadece talep eden veliler faydalanır. Yönetmeliğe aykırı olarak kasımda kayıt yenileyen veliye baskı kuran ve 'ilerleyen aylarda daha yüksek bedeller ödersiniz' diyen özel okullar kanunu çiğniyor. Bu kurumlar madde 7 uyarınca kapatmaya varan yaptırımlarla karşılaşabilirler" diye konuştu. 

Tavan artış kağıt üstünde, zam fırsatçılığı mı? - Resim : 2
Ağaoğlu, fazla ödeme yapan velilerin Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak farkı alabileceğini ve bakanlığa da şikayetini yapabileceğini kaydediyor.

HUKUKÇULAR: DAVA YOLU AÇIK

Avukat Sinan Keskin ise fazla zam yapan özel okullara karşı velilerin hukuki haklarını şöyle anlatıyor:

“Son zamanlarda özel okulların sosyal etkinlik, yemek ya da servis ücreti adı altında fazladan ücret talep ettiklerine şahit oluyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul kayıt sözleşmesi dışında alınan ek ücretleri denetlemekte ve belirlenen kurallara uymayan okullara cezai yaptırımlar uygulamaktadır. Bakanlık, tespit ettiği durumlarda öncelikle asgari ücretin 5 katı oranında idari para cezası uygulamakta, ikinci kez tekrar eden durumda bu cezayı 25 katına çıkarmakta ve üçüncü kez tekrarı halinde kurum kapatmaya kadar varan kademeli ceza sistemi uygulamaktadır."

SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME SAYILIR

"Bu nedenle, böyle bir durumla karşılaşan veliler, sınırları aşan okullar için okulun bağlı bulunduğu ilçe veya il milli eğitim müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak şikayette bulunabilirler. Ödeme yapan velilerin bu ödemeyi sebepsiz zenginleşme kapsamında açacakları dava ile mahkeme yoluyla geri talep edebilir."

Tavan artış kağıt üstünde, zam fırsatçılığı mı? - Resim : 3
İstanbul'daki bir özel okulun fiyat listesi şöyle.

GİDERLERİMİZ YÜKSELDİ

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, eğitim enflasyonunun yüzde 80'in üzerinde olduğunu ve okulların beklentisinin yüzde 100 olduğunu söylerken, "Şu an öğretmenlerimiz ücret skalasında resmi okulların altında kaldı. Okul fiyatlarına son 2 yılda regülasyon yapıldı, ücret artışımız sınırlandı. Bizim en önemli gider kalemimiz ücret artışlarımız. Bunun yüzde 70'i öğretmenlerimizin ve personelimizin ücretlerine gidiyor" dedi. 

İTHAMLAR DOĞRU DEĞİL

Devlette 22 bin TL alan bir öğretmenin devlete maliyetinin 27 bin TL (Aralık 2023 hesabıyla) olduğunu sözlerine ekleyen Öztürk, "Biz de aynı maaşı alan öğretmenin maliyeti ise özel okullarda 37 bin TL. Özel okullara yönelik, 'kitaplardan, yemeklerden açıklarını çıkarmaya çalışıyor' şeklindeki ithamlar doğru değil. Rakamlar 2024-2025 eğitim yılı fiyatları ve bunları ilan ettikten sonra 1.5 yıl değiştiremeyiz" ifadesini kullandı. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel