Veliler fahiş rakama tepkili, böyle bağış olur mu?

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Enflasyon Ekonomi haberleri Yaşam Haberleri Türk lirası İstanbul
Veliler fahiş rakama tepkili, böyle bağış olur mu?

Okulların açılmasına günler kala, velilerin gündemi kayıt paraları. MEB, kayıt parası ve bağış adı altında ödeme alınmayacağını duyursa da, birçok okul yöneticisi, velilerden ücret talep etmekten çekinmiyor. İstanbul'daki bazı okullarda 70, 80 bin TL'ye varan bağış talepleri söz konusu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılında kayıt parası ya da başka bir isim adı altında zorunlu bir ücret alınması yasaklandı. Konuyla ilgili velilerin şikayeti olması durumunda da konunun valilikler tarafından inceleneceği bildirildi. Ancak yasak olmasına rağmen çoğu okul 'bağış' adı altında velilerden ödeme talep etmeye devam ediyor. Okul yöneticileri ise velilerden alınan ücretlerin Okul Aile Birlikleri tarafından yıl boyu ihtiyaçlar için kullanıldığı bilgisini verse de, istenen rakamlar adeta dudak uçuklatıyor!

ANAOKULLARI 2 KAT FAZLA

Öte yandan ilköğretim ve ortaöğretime kıyasla anaokullarında ise kayıt ücretleri neredeyse 2 kat daha yüksek seyrediyor. Bahçelievler'de bulunan özel bir anaokuluna, bir veli 175 bin TL ödeme yaparken, bu rakama yemek ve servis ücretinin dahil olmadığı belirtildi. İsmini vermek istemeyen veli bu fiyatın başlangıç rakamı olduğu bilgisini de paylaştı.

Veliler fahiş rakama tepkili, böyle bağış olur mu? - Resim : 1
İstanbul'da astronomik kayıt ücretleri istenmeye başladı.

ŞİKAYET EDİN

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bazı okulların kırtasiye yardımı isterken bazılarının da açıkça para istediklerini belirterek, "Eğitim hakkı engellenemez bu suçtur.
Bu durumda MEB'e şikâyet edilmeli ayrıca ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmalıdır. Bakanlık da kayıt parası alan ya da okul aile birliklerine bağış yapmadan kayıt yaptırmayan yetkilileri derhal görevden almalı ve görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunmalıdır" dedi.

KAYIT ÜCRETLERİ 

İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki okul kayıt ücretleri şöyle:

Bayrampaşa: Ortaokul için 60 bin TL ve bin 500 TL'de kırtasiye ücreti

Beylikdüzü: Ortaokul için 35 bin TL, 3 top A4 kağıt, 1 kutu tahta kalemi, 3 tahta silgisi

Güngören: İlkokul için 40 bin TL

Kağıthane: Ortaokul İngilizce sınıfı için 15 bin TL

Küçükçekmece: İlkokul için 2 bin TL ve A4 kağıdı

Esenyurt: İlkokul için 20 bin TL

Veliler fahiş rakama tepkili, böyle bağış olur mu? - Resim : 2
Veliler dönem içinde aidat istenmesinden de şikayetçi.

AİDAT ÖDEMELERİ İSTENİYOR

Eğitim-İŞ Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, veliler için çocuk okutmanın ciddi bir maliyet haline geldiğini belirterek, okullara yeteri kadar bütçe ayrılmadığını belirtti. Özbay, şunları söyledi:

"Okul yöneticilerinin velilerden para almak için yeni yöntemler keşfettiğini görüyoruz. Bunlar arasında kayıt paraları genelde bağış adı altında okul aile birliği hesaplarına yatırtılıyor. Okul aile birliği hesabı dışında servis, market, temizlik ürünleri mağazası gibi yerlerin hesaplarına yatırmaları isteniyor. çeşitli mağaza ve marketler aracılığı ile kredi kartı ile ödeme alınıyor. Birçok okulda eğitim dönemi başlarken alınmayan kayıt parası, dönem başladıktan sonra aidat adı altında da alınabiliyor" diye konuştu.

Okulların giyim mağazalarıyla anlaşmalar yaptığını ve velileri oraya yönlendirdikleri bilgisini de paylaşan Özbay, "Orada da bir kar konuluyor ama burada okul, yönetici ve öğretmenlerini tek başına sorumlu tutmak doğru olmaz" diyerek, değerlendirmesini noktaladı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel