Veliler dertli, fiyatları görenin yüzü düşüyor

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri Eğitim Enflasyon İstanbul Türkiye Türk lirası Yaşam Haberleri Zam
Veliler dertli, fiyatları görenin yüzü düşüyor

Okulların açılmasına sayılı günler kalırken kırtasiye alışverişi de başladı. Veliler, artan fiyatlar karşısında ne yapacağını düşünürken, kırtasiyeciler ise merdiven altı ürünlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekiyor. Velilerin bu yıl ki tercihi de her keseye uygun ürünün satıldığı Eminönü...

Okulların açılmasına sayılı günler kalırken,  velilerin de kırtasiye telaşı başladı. Alışveriş için kimisi Eminönü'nün kimisi de ünlü kırtasiyecilerin yolunu tuttu. Kırtasiye malzemelerinin en çok satıldığı yerlerden birisi ise marketler. Kırtasiyeciler ise marketlerin ürün satmasından rahatsız. Görüştüğümüz kırtasiyeciler, "Herkes kendi işini yapsın, marketler artık bu ürünleri satmasın, satışlarımız düşüyor" diye sitem ediyorlar. 

FİYAT KALİTEYE BAĞLI

Kırtasiye piyasası ise ürünün kalitesine göre değişiyor. Kimisi bin TL'ye çantasını doldururken, kaliteli malzeme isteyen velilerin ise ortalama 5 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Mecidiyeköy'de kırtasiye dükkanı bulunan İlyas Cesur, sosyal sorumluluk kapsamında askıda kırtasiye isimli bir kampanya başlattıklarını belirterek, sözlerine başlıyor. Ürünlerin fiyatları hakkında bilgiler veren Cesur, herkesin bütçesine uygun ürün bulunabileceğini belirtiyor. 

Veliler dertli, fiyatları görenin yüzü düşüyor - Resim : 1
Eminönü'nde uygun fiyata ürün satan yerler bulunuyor.

MERDİVEN ALTI ÜRÜNLER

Velilerin okul ürünlerindeki endişelerinden birisi de merdiven altı üretim olması. Konuyla ilgili konuşan Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet F. Şendil, kırtasiye ürünlerinde güvenilirlik oranının yüzde 99 olduğunu belirterek, “Velilerimizin, kendilerine on iki ay boyunca hizmet veren, işi kırtasiye olan, alanında ihtisaslaşmış, ürünleri tanıyan, onları doğru ürüne yönlendirebilecek, sorularına cevap alabilecekleri, zengin ürün çeşitliliğine sahip noktalar olan kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini öneriyoruz” açıklamasını yaptı. 

ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ

Korsan ürünlerle mücadelelerinin süreceğini kaydeden Şendil, ürün alırken etiketine bakılmasını, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan malzemelerden uzak durulması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: "Veliler, özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi gerekir.  Eğer veliler satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünüyorsa; tuketici.gov.tr adresli siteden veya ALO 175 tüketici hattından şikâyette bulunabilirler."

Veliler dertli, fiyatları görenin yüzü düşüyor - Resim : 2
Çizgi film karakterlerinin olduğu ürünler çocukların gözdesi ve en çok satılanlar arasında.

MARKETLER UCUZ ALGISI

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Genel Sekreteri İrem Özkal da herkesin bütçesine göre ürün olduğunu belirterek, "30 liraya da kuru boya var; 300 liraya da. Çantalarda da fiyatlar değişken, 500 TL'den başlayan fiyatlar, 5 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Hedefimiz orta halli bir ailenin ihtiyaçlarını güvenilir kırtasiyeler arasında seçebilmesini sağlamak. Kırtasiye sektörü eğitim sektörüne de hizmet eden bir sektör. Bir kırtasiyede denetlenen ve onlarca çeşit ürün var, seçenek çok. En ucuzu marketlerde satılıyor algısı da doğru değil. Velilerimiz, en uygun fiyatlı kırtasiye ürünlerine kırtasiyecilerden ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

İŞTE FİYAT LİSTESİ 

Öte yandan piyasadaki ortalama kırtasiye ürünlerinde ortalama rakamlar ise şöyle

"Yazı defteri 28 TL, resim defteri 30 TL, makas 28 TL, yapıştırıcı 25 TL, kalemlik 75 TL, kalemtraş 12 TL, silgi 9 TL, 12'li kurşun kalem 57 TL, kırmızı kalem 10 TL, sayı çubuğu ile fasulye 50 TL, abaküs 80 TL, oyun hamuru 75 TL, 12'li kuru boya 55 TL, 12'li pastel boya 52 TL, 10'lu elişi kağıdı 22 TL, suluk 120 TL, beslenme çantası 170 TL, sırt çantası 500 TL." 

[email protected]

Kaynak: Web Özel