İftardan sonra 'acil' bir işleri çıktı! 'Başımdan aşağı her yerim ağrıyor...'

Ramazan Ayı
İftardan sonra 'acil' bir işleri çıktı! 'Başımdan aşağı her yerim ağrıyor...'
Acil servislerde iftar sonrası yaşanan yoğunluk dikkat çekiyor. Fotoğraflar: Cihat Aslan/Haberglobal.com.tr

Acil servisleri poliklinik hizmetleri için kullanan vatandaşlar iftardan sonra hastanelere koşuyor. Sağlık çalışanları oluşan tablonun normalde acillik olmayan vakaların acil servisleri nasıl kullandığının kanıtı olduğu görüşünde.

Randevu sırası beklemek istemeyen bazı vatandaşlar hastanelerin acil servislerinde muayene olmaya çalışıyor. Bu durum gerçekten acil vakaların beklemesine sebep olurken ramazan ayında da durum pek farklı değil. İstanbul'da ziyaret ettiğimiz üç hastanenin acil servislerinde iftardan öncesi ve sonrası durumu yerinde inceledik. İftardan önce tek tük insanın olduğu acil servisler iftar sonrası kalabalıklaşıyor.

'FAZLA KAŞINTIM VAR'

İlk durağımız halk arasında 'Samatya' adıyla bilinen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. İftardan tam 45 dakika önce gittiğimiz hastanede sadece 4 hasta acil servis önünde bekliyordu. 5 dakika beklediğimiz acil serviste içeriye gelip gidenlerin kalabalık oluşturmadığı söylenebilir. Bu sırada hastanedeki sağlık çalışanına içeride kalabalık olmadığını söylediğimizde, "Siz bir de iftardan sonra görün'" cevabını aldık.

Aynı hastaneye iftardan tam bir saat sonra 20.47'de gittiğimizde ise ciddi bir kabalıkla karşılaştık. Hastanede banko görevlisinin "Neyiniz var?" sorusuna verilen cevaplar ise, acil servislerin nasıl meşgul edildiğini gözler önüne serdi. Bankoya gelen hastalar, şikayet olarak, 'Başımdan aşağı her yerim ağrıyor', 'Fazla kaşıntım var', 'Soğuk algınlığı heralde, öksürük var ama ateş fazla yok' ifadelerini kullanırken, içerideki hasta sayısı da hiç eksilmeden artmaya devam ediyordu.

İftardan sonra 'acil' bir işleri çıktı! 'Başımdan aşağı her yerim ağrıyor...' - Resim : 1
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iftar öncesi (solda) ve sonrası tablo. Fotoğraf: Cihat Aslan

Dizlerinde ağrı olduğu için acile geldiğini söyleyen Sevinç D., "İftardan önce gelsem belki ilaç falan verirler diye bekledim. Herkes iftardan sonrayı beklemiş. İnsanlar oruçları bozulur diye korkuyor. Önümde 30 kişi var" diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen sağlık çalışanı ise, "İftardan önce şurada sadece 2-3 kişi vardı. Şu an durum ortada. Aslında gerçek acil hastaları iftardan önce gelenlerdi. Eskiden bu yoğunluk gün içinde belirli saatlere dağılırdı. Ramazan başladığından beridir bu yoğunluk iftar ve sahur arasında birikiyor" dedi.

'İFTARA DAVETLİYDİK, GELEMEDİM'

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de kalabalık iftar sonrasına sarkıyor. Saat 19.07'de acil servisini ziyaret ettiğimiz hastanede sadece yeşil alanda (aciliyeti olmayan hastalıkların bölümü) belirli sayıda hasta mevcuttu. Ancak iftardan tam bir buçuk saat sonra 21.30'da ise çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu bir kalabalık gözlendi.

Sırada beklerken içeri giren bir hasta yakını, "İftardan sonraya bıraktık ama inşallah çok yoğun değildir" derken, kalabalık nedeniyle kısa bir süre kapıda kalabalıkta bekledi. Midesiyle ilgili sıkıntısı olduğunu söyleyen ve muayeneye gelen bir hasta vatandaş, "İftara davetliydik, yetişemem diye hastaneye gelmedim. İftar sonrasına bıraktım. Biraz sıra bekleyeceğiz" dedi.

İftardan sonra 'acil' bir işleri çıktı! 'Başımdan aşağı her yerim ağrıyor...' - Resim : 2
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iftardan sonraki (orta-sağ) yoğunluk nedeniyle kısa bir sıra oluştu.

İçerideki sağlık çalışanı ise, "Aslında şu an ki tablo acillerin her zamanki durumu. Sadece ramazanda iftar sonrasına kalıyor. 1-2 gündür yoğunluk var. Zaten söylenen şikayetlerin hiçbiri acillik değil ama insanlara anlatamıyorsunuz" şeklinde konuştu.

'POLİKLİNİK HASTALIKLAR ACİLE BIRAKILIYOR'

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisinde de durum iftar öncesi ve sonrası farklı. İftar sonrasında saat 22.16'da ziyaret ettiğimiz acil serviste özellikle sarı alan (hayati riski olmayan, ancak durumu ciddi hastalar) hastalarının sayısı dikkat çekiyor. 

Molada konuştuğumuz bir sağlık çalışanı da, "Herkes iftar sonrasına bırakıyor. Böyle olunca iftar öncesi boş olan aciller, iftar sonrası bu halde" diyor.

İftardan sonra 'acil' bir işleri çıktı! 'Başımdan aşağı her yerim ağrıyor...' - Resim : 3
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iftar öncesi acil serviste neredeyse kimse yok (solda). İftardan sonra genellikle gençler ve çocuklu aileler görülüyor. 

İFTARDAN SONRA POLİKLİNİK HİZMETİ

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çakır, büyükşehirlerde birçok hastanede günde bakılan hasta sayısının günde 3-4 binleri bulduğuna dikkat çekerek, "Aslında bu bir afet rakamı. Acilde çalışan arkadaşlarımız her gün bir afet yönetiyor. İster istemez bu afet yönetimi acillerde bir kaos ortamı oluşturuyor. Poliklinikteki gibi sıra beklemek istemeyenler çok büyük olaylar ortaya çıkartabiliyor" dedi.

Çektiğimiz fotoğrafları değerlendiren Çakır, "Bu görüntüler yani iftardan önce kimsenin olmayışı, iftardan sonra tıklım tıklım olması da çok önemli bir kısmın acil servisleri poliklinik gibi kullandığını gösteriyor. Vatandaş iftarını yapıyor, orucunu açıyor ardından acil servisten poliklinik hizmeti almaya gidiyor. Bunu çok net olarak ortaya koyan görüntüler" dedi.

Bu görüntülerin gerçek acil hastalarının hak ettiği daha iyi hizmet almasının önüne geçildiğini gösterdiğini belirten Çakır şöyle devam etti: "Sebepleri de “kendi iş düzenlerine göre sağlık hizmeti alma isteği, acil başvurulardan ücret alınmayacağı düşüncesi ve genel olarak ülkemizde sağlık hizmetlerinin kolay ulaşılabilir oluşu."

Kaynak: Web Özel

Ramazan Ayı