Vatandaş tasarrufu mahalledeki elektrikçiye sordu... 'Ben de yapamıyorum!'

Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Vatandaş tasarrufu mahalledeki elektrikçiye sordu... 'Ben de yapamıyorum!'

Türkiye'nin gündem maddelerinin başında elektrik faturaları geliyor. Hem vatandaş hem de esnaf, tasarruf yolları aramakta. Bu noktada insanlar mahallelerindeki elektrikçilerden yardım istiyor ya da beyaz eşyalarını tasarruf düşüncesiyle yenilemeyi düşünüyor. Ancak elektrikçilerde de çare sınırlı!..

Bir süredir Türkiye'nin önemli gündem maddelerinin başında elektrik faturaları geliyor. Hem esnaf hem de vatandaş yeni yılla birlikte gelen zamla mücadele etmenin yollarını aramakta. Hükümetin elektrikte yeni  tarife düzenlemesi hakkındaki çalışmaları merakla bekleniyor. 

Vatandaş ise mücadele noktasında çareyi tasarruf etmekte buldu. Gereksiz ışıkların söndürülmesinden, çok yakan beyaz eşyaları ve elektrikli ev aletlerini mümkün olduğunca kullanmamaya kadar varan önlemler alan vatandaşlar bu konuda mahallelerindeki elektrikçilerden de yardım istiyor.

'EN FAZLA TAVSİYE EDEBİLECEĞİMİZ KONU...'

Lakin büyük altyapı değişiklikleri haricinde aslında elektrikçilerin vatandaşa verebilecekleri tavsiyeler de sınırlı. İstanbul Kağıthane'de Elektrikçi Nafi Yılmaz, “Benden 'Nasıl tasarruf ederiz?' diye yardım isteyenler az da olsa var ancak bizim en fazla tavsiye edebileceğimiz konu ampul tercihi oluyor” ifadelerini kullanıyor.

Vatandaş tasarrufu mahalledeki elektrikçiye sordu... 'Ben de yapamıyorum!' - Resim : 1
LED ampuller (en solda) floresan (ortadaki ikili) ve akkor telli ampullerden (en sağda) çok daha verimli. Floresan ise akkor telli ampulleri enerji verimliliği noktasında geride bırakıyor. Fotoğraf: Shutterstock 

Bilindiği üzere akkor telli ampul yerine LED ampul ya da floresan kullanmak enerji verimliliği açısından oldukça kritik. Zira akkor telli ampul kullandığı elektriğin yüzde 90'ını ısıya çeviriyor. Floresan ise yaklaşık 4'te 1 oranda elektrik kullanarak ampulden 4 kat daha fazla parlaklık etkisi yaratabiliyor. Düşük güçte yüksek verimlilikle çalışan ve floresanların aksine cıva içermeyen LED lambalar diğer ikisinden daha avantajlı konumda.

Bu konuda bir tavsiye verdiklerini aktaran Nafi Yılmaz, çarpıcı bir duruma da vurgu yapıyor:

“İnsanların evlerinde tasarruf etmeleri çok zor. Bu iş sadece birkaç ampul değiştirmekle olmaz.”

'SU ISITICISI VE ELEKTRİKLİ FIRINDAN VAZGEÇECEĞİZ!'

Sözlerine “Ben 15 yıllık elektrikçiyim ben tasarruf edemiyorum” diye devam eden Yılmaz, bir tavsiyede daha bulunuyor ve “Vatandaş elektriği fazla gelmesin istiyorsa su ısıtıcısı ve elektrikli fırın gibi aletlerden vazgeçecek” diyor.

İstanbul Kağıthane'de elektrikçilik yapan Mehmet Demirtaş ise “Evlere gittiğimizde vatandaş 'Usta nasıl tasarruf ederiz var mı bunun bir yolu?' diyor. Biz de, enerji tasarruflu ampul kullanmasını, çamaşır, bulaşık gibi makinelerini saat, 22'den sonra çalıştırmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuşuyor.

Demirtaş “Önerebileceğimiz tek şey bunlar. Herkes yüksek faturalardan şikayetçi” demekte.

Mehmet Demirtaş'ın vurgu yaptığı beyaz eşya konusu da oldukça kritik. Yeni beyaz eşya alanlar ya da beyaz eşyalarını değiştirmek isteyenler de tasarruflu çözümlere gidebilir. Beyaz eşya mağazası işletmecisi Salih Poyraz, “Her gelen soruyor, 'hangisi daha az elektrik harcıyor' diye. Sorulan ilk soru o. Sırf faturaları yüksek geldiği için evlerindeki fazla elektrik tüketen eski eşyalarını değiştiren insanlar var” diyor.

Demirtaş, “Herkes A++, A+++ sınıflamasına alışkın” diye konuşuyor ve bunun da değiştiğini aktarıyor. Avrupa Birliği regülasyonlarına göre eskiden A++ ya da A+++ sınıfındaki bir beyaz eşya aynı tüketimi yapmasına rağmen 2021'den bu yana C, D, E hatta F sınıfına bile tekabül edebiliyor. Demirtaş, bu değişiklikten ötürü kimsenin yeni sınıflamaya güvenmediğini ve inanmadığını belirtiyor.

Vatandaş tasarrufu mahalledeki elektrikçiye sordu... 'Ben de yapamıyorum!' - Resim : 3

'ESKİDEN ENERJİ DOSTUYDU...'

Kağıthane'deki bir beyaz eşya mağazası işletmecisi Enver Kaya, “Müşterilerimiz, 'Çamaşır makinem önceden A++ olarak geçiyordu. Neden şimdi öyle değil?' diyor. Enerji sınıflaması (AB tarafından 2021'de) değiştirildiği için önceden 404 Kw enerji harcayan (yıllık) ve A++ sınıfına giren bir dolap aynı harcamayla F sınıfına düşebiliyor” diye aktarıyor.

Şu an Türkiye'de yeni düzenlemeyle A+++ değil A ya da B sınıfı beyaz eşya bulmak dahi mümkün değil. Lakin kaygılar çevresel ve küresel değil, tasarruf odaklıyken vatandaşın karşısına bir ikilem çıkıyor. İstanbul Şişli'de diğer bir beyaz eşya mağazası Başak Hanım şöyle anlatıyor:

“Müşterilerimiz daha çok ürünün fiyatına bakıyor. Elbette tasarruf edecek aleti almak istiyorlar ancak tasarruf etmek için az enerji harcayan ürün diğerlerine göre daha pahalı. Bir yerden tasarruf edeyim derken aslında diğer taraftan yine çıkıyor o para...

gokhan.kam@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Elektrik faturası elektrik faturası zamları