Vardiyalı çalışanlar dikkat! Enfeksiyon riski 3 kat daha fazla...
Yapılan bir araştırmaya göre vardiyalı çalışanların Covid olma riskinin diğer çalışanlara göre 3 kat daha fazla olduğu saptandı. Aynı zamanda hastanede tedavi görme ve yoğun bakıma alınma ihtimalleri de artıyor. Peki konuyla ilgili uzmanlar ne söylüyor?
Koronavirüs salgınında bulaş riskinin en fazla olduğu yerlerden biri çalışma alanları olarak gösteriliyor. Ayrıca bazı çalışma grupları kısıtlamalarda muaf sayılıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre ise vardiyalı çalışanlar, normal mesai saatlerine göre çalışanlara nazaran daha riskli durumda.
Araştırmada vardiyalı çalışma saatleri olarak sabah dokuz akşam beş saatleri dışındaki saatler belirlendi. İngiltere’de çalışan nüfusun yüzde 25’inin bu şekilde çalıştığı tahmin ediliyor. Manchester Üniversitesi, Oxford ve Batı Hint Adaları’ndan araştırmacılar, dünyanın en büyük biyomedikal verilerine sahip olan İngiltere Biobank’tan alınan verileri kullanarak, yaş gibi risk faktörlerini hesaba kattıklarında bile vardiyalı çalışmanın virüsü kapma olasılığını artırdığı sonucuna ulaştılar.
Biobank’a yarım milyondan fazla insan kayıt oldu. Bu kişilerden 6 bin 442’sine hastanede Covid-19 testi yapıldı. Testlerden 498 tanesi pozitif sonuçlandı. Pozitif çıkan testlerdeyse çarpıcı bir veri görüldü. Vardiyalı çalışanların testlerinin pozitif çıkma oranı vardiyalı çalışmayanlara göre 3 kat daha fazla oldu.
Araştırmaya katılan uzmanlar böyle bir sonucun ortaya çıkmasına gerekçe olarak, vardiya değişimi sırasında sosyal mesafe kuralının ihlal edilmesini, vardiyalı çalışmanın vücut saatini olumsuz etkilediğini ve bunun da bağışıklık tepkisini azalttığını öne sürüyorlar.
GÜÇLÜ BİR İLİŞKİ VAR
Baş araştırmacılardan biri olan Dr. John Blaikley konuyla ilgili olarak, “Elde edilen verilere göre, vardiyalı çalışanlarla Covid-19 arasında risk faktörleri hesaba katıldığında bile ciddi bir ilişki var” diyor. Daha önce Biobank’ta çok fazla etnik kökene ait çeşitliliğin olmadığını ifade eden Blaikley, böyle bir çalışmanın gerekli olduğuna da değiniyor.
Covid-19 ve vardiyalı çalışma arasındaki ilişkiyi net bir şekilde ifade etmenin zor olduğunu aktaran Blaikley, çalışırken sosyal mesafenin artırılması gerektiğini ve vücut saatinin bağışıklık tepkisini etkilediğini söylüyor.
AŞILAMA ÖNE ÇIKIYOR
Araştırmada yer alan Dr. Hannah Durrington, vardiyalı çalışanlar için sağlık ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin büyük önem taşıdığı görüşünde. Diğer yandan bu sorunun üstesinden gelmenin yollarını sıralayan Durrington, “Temizlik, maske ve mesafenin yanı sıra aşılamayla birlikte risk faktörlerini büyük ölçüde azaltırız” değerlendirmesinde bulunuyor.
TÜRK UZMANLAR NE DİYOR?
Haberglobal.com.tr için açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal, vardiyalı çalışanlar arasında kurallara daha az riayet edilebildiği görüşünde. Kendi gözlemlerine dayanarak akşam ve gece çalışanlarının enfeksiyonu daha çok aldığını söyleyen Köksal, temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymakta sorun yaşanabildiğini söylüyor.
“VARDİYALI ÇALIŞMA SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİDİR”
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, genel olarak vardiyalı çalışma sisteminin biyoritmi bozduğunu ve sağlık açısından riskli olduğunu ifade ediyor. Bu sebeple vardiyalı çalışanlarda Covid-19’un daha çok görülebileceğini ifade eden Soysal, “Bağışıklık sistemi de olumsuz etkileniyor” diyor.
GÜNDÜZ UYUMAK ETKİ EDER Mİ?
Vardiyalı çalışanların uyku düzenine de değinen Prof. Dr. İftahar Köksal, “Hep o şekilde çalışıyorlarsa etkisi olduğunu düşünmüyorum. Eğer öyle olsaydı diğer hastalıklarda da artış olurdu” değerlendirmesinde bulunuyor. Vardiyalı çalışanlar için havalandırma sistemlerinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Köksal, kurallara azami düzeyde dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
“SADECE COVID’E ÖZGÜ DEĞİL”
Vardiyalı çalışmanın sadece Covid’e değil, başka sağlık sorunlarına da yol açabileceğini aktaran Dr. Soysal, “Vardiyalı çalışma kalp ve solunum sisteminde de bozukluklara yol açar. Obeziteye ve kronik hastalıklara neden olur” açıklamasında bulunuyor.
Bu yüzden Covid’i ağır geçirme riskinin de arttığına değinen Dr. Ahmet Soysal, “Bu konuda yazılmış bilimsel yayınlar var” şeklinde konuşuyor. Bu risk faktörleri nedeniyle yoğun bakım ve entübe oranlarının da artabileceğine dikkati çeken Dr. Soysal, pandemi bitiminde yapılacak araştırmalarla bu sonuçların daha net ortaya çıkabileceğini belirtiyor.
“BİZ DE BENZER SORUNLARLA KARŞILAŞIYORUZ”
Vardiyalı çalışanların akşam ve gece saatlerinde az kişi bulunmasından dolayı psikolojik olarak da kendilerini daha rahat hissettiklerini ifade eden Köksal, kimi zaman kurallara uyarken aksaklıkların olduğunu ifade ediyor. Kendilerinin de belirli ortamlarda bu gibi sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Köksal, azami oranda dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Ek Kaynak: Guardian
Kaynak: Web Özel