Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti

İran'ın Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Van'ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler'de hasar oluştu, 9 kişi hayatını kaybetti. İran'da ise 25 kişinin yaralandığı açıklandı.

İran'nın Türkiye sınırında 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Hoy kenti olan saat 08.53’te kaydedildi. Depremin 6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde ise depremin büyüklüğü 5.9 olarak duyuruldu. 

Deprem nedeniyle Van'ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler'de hasar oluştu. Bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi. 

VAN'DA 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van'ı etkileyen İran merkezli depremdeki son duruma ilişkin açıklama yaptı. Bakan Koca,  "Depremin ilk anından itibaren bölgeye 25 ambulans, helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi yönlendirdik. Sabah saatlerinde yaşanan afette ne yazık ki 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. 50 vatandaşımız yaralandı." dedi. 

Koca, yaralıların bölgede 3 hastanede tedavi altına alındığını belirterek, bu yaralılardan 2'sinin yoğun bakımda ve sağlık durumlarının ağır olduğunu söyledi. Müdahale edilmesi gereken hastaların ameliyat müdahalelerinin yapıldığını dile getiren Koca, "Diğer yaralalıların durumlarının daha iyi ve hayati tehlikelerinin olmadığını söylemek istiyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 1

4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI

AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye-İran Sınır Bölgesi'nde saat 12.48'de merkez üssü Hoy kenti olan 4,3 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi. 

VAN VALİSİ: ENKAZ'DA KİMSE KALMADI

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez depremde dördü çocuk toplamda sekiz kişinin hayatını kaybettiğini 18 yaralının da hastaneye kaldırıldığını söyledi. Bilmez ayrıca enkaz altında kimsenin kalmadığı bilgisini paylaştı.  Vali Bilmez, şunları ifade etti:

Deprem Van'da da ciddi anlamda hissedildi. Can kaybına neden olacak şekilde bir hasar meydana geldi. Biz de biraz önce AFAD, jandarma ve Çevre Şehircilik birimlerimizle birlikte havadan inceleme yaptık. Biraz önce en çok kaybımızın olduğu Özpınar köyümüze helikopterle indik. An itibariyle enkaz altında kimse bulunmamaktadır.

Her dört köyümüzde de yıkımlar gerçekleşmiş. Özpınar köyümüzde dördü çocuk, üçü yetişkin olmak üzere bir kişi de Güvendik köyünde olmak üzere toplamda 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. İlk bilgilere göre hastaneye sevkedilen 18 kişi mevcut. Bu bölge hayvancılıkla uğraşıyor. Hayvan kaybı gördük. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bilgi aldı. Soylu, Türkiye-İran sınırındaki depreme ilişkin, "Özpınar'da 7 vatandaşımız, Güvendik köyünde ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 8 vatandaşımızı kaybettik" dedi. 

İran'daki depremin Türkiye'ye yakınlığıİran'daki depremin Türkiye'ye yakınlığı Soylu Başkale'de 4 köyden depreme ilişkin bilgi geldiğini, ekipleri bölgeye yönlendirdiklerini belirtti. 

İlk etapta arama kurtarma ekipleri ve köylülerin enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak için çalıştıklarını vurgulayan Soylu, şunları kaydetti: "Özpınar'da 7 vatandaşımız, Güvendik köyünde ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 8 vatandaşımızı kaybettik. Şu anda enkaz altında kimsenin olmadığı bilgisini valimizden aldım." 

Soylu, ilk gelen bilgilere göre hastanelere kaldırılan yaralıların durumlarının çok ağır olmadığını, gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 2

"8 YARALININ DURUMU KRİTİK"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı yazılı açıklamasında, İran'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin, Van Başkale'de de hasara yol açtığını belirtti.

Depremden hemen sonra bölgeye 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibini sevk ettiklerini vurgulayan Koca, 8 kişinin yaşamını yitirdiği depreme ilişkin, "21 vatandaşımız yaralandı. Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan 8 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor." bilgisini verdi. 

BİRKAÇ KÖY OKULUNDA UFAK ÇAPLI HASAR MEYDANA GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi" açıklamasını yaptı.

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 3

"YIKILAN EVLERİMİZ VAR"

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı.

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor."

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 4

İRAN'DA 25 KİŞİ YARALANDI

İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, devlet medyasına yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle 25 kişinin yaralandığını söyledi. 

Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari de yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine intikal ettiğini belirtti. İran devlet medyasına göre, depremde 43 köyde evler hasar gördü.

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 5

AFAD: BAŞKALE VE SARAY'A 144 AİLE TİPİ ÇADIR GÖNDERDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İran'daki depremden etkilenen Van'ın Başkale ve Saray ilçelerine ilk etapta 144 aile tipi çadır gönderdi.

AFAD’dan gelen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edildi. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 aile tipi çadır olay bölgesine gönderildi. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edildi."

Deprem bölgesindeki vatandaşların hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi yönünde uyarının yapıldığı açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi:

"Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğal gaz kokusu olmaması gerekmektedir. Doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır."

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 6

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 7

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 8

Türkiye- İran sınırında deprem! Van'da 9 kişi hayatını kaybetti - Resim : 9

son dakika son dakika haber