Uzmanından kritik uyarı: Sanki bugün deprem olacakmış gibi...
Deprem konusunda bir dizi açıklama yapan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, en büyük sorunun konutlarda olduğuna dikkat çekerek, alınması gereken tedbirleri sıraladı.
Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Kongre ve Gösteri Merkezi'nde, 'Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi' düzenlendi. Çorlu Kaymakamı Murat Eren, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin, davetlilerin katıldığı zirvede konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin 100 yılda bir görülen en önemli depremler olduğunu söyledi. Çelik, şöyle konuştu:
"Maalesef aslında kaybetmememiz gereken canları kaybetmiş durumdayız, yıkılmaması gereken binaları da maalesef onları da kaybetmiş durumdayız. Aslında depreme dayanıklı yapı tasarımının bütün kuralları Türkiye'de belirlidir ve bu kuralları en büyük sorun bu yönetmelikler ne kadar mükemmel olsa da onların uygulamayı bir türlü geçmeyişidir. Ve mevcut yapı stokunun yapılması gereken en önemli şeyi de bu yapı stokunu güçlendirmeyle iyileştirmektir.
Eğer yenilenmesi gerekenler varsa da yenilenmesidir. Bu depremden sonra işte 8,9 aylara girerken depremden sonra yapılan birçok atılım oldu. Yeniden yapılaşmalar var, güçlendirme çalışmaları var. Özellikle İstanbul genelinde biraz daha Marmara Bölgesi'nde ve Türkiye'nin her tarafında da aşağı yukarı özellikle eğitim binalarında hızla arttı. Çok hızlı başlayanlar onları tamamladılar ama maalesef konutlarda hala sorun var.
Konutlardaki bu yavaşlığın bir an önce ortadan kalkıp depreme dayanıklı yapı stokunun bir an önce oluşturulması gerekir. Yani şunu diyebilirim, özetle sorunun en büyük tarafı konutlarda. Çünkü işin bir bütçesel tarafı da var. Kamu yine elinde maddi güçle kendi yapabileceği şeyleri yapıyor. Özel sektörde yine kendi içerisinde bulunduğu mali gücü kullanarak da yapabileceklerini yapıyor ve maalesef konutlarda özellikle apartmanlarda müstakil konutları da söylemiyorum. Apartmanlarda birlikte yaşayan insanlar ne yazık ki bir araya gelip bu sorunu tam olarak çözemiyorlar. Bu hala diyebilirim ki çözülmemiş bu sorun olarak karşımıza çıkıyor."